Глобален форум на жените лидери 2023

ПАНЕЛ DARE

Ели Скорчева е българска актриса, носител на наградата за главна женска роля на международния филмов фестивал в Карлови Вари, 2023 г. Родена е в град Пловдив на 8 март 1954 г. Завършва техникум по строителство и архитектура. Продължава образованието си във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, а по-късно придобива и диплома по мениджмънт и маркетинг на застрахователния бизнес. Професионалният ѝ път я среща не само с киното и телевизията, но и с работата в застрахователно дружество. Богатата ѝ филмография включва произведения като „Адаптация“ (1979) и „Ева на третия етаж“ (1987). През 2023 г., по време на 57-то издание на престижния Международен филмов фестивал в Карлови Вари, е отличена с наградата за главна женска роля във филма „Уроците на Блага“.

Анджела Родел е литературен преводач от български на английски език. Анджела е завършила висшето си образование в САЩ в университета Йейл и университета на Калифорния в Лос Анджелес. Нейни преводи са публикувани в MacSweeney’s, Two Lines, Ploughshares, Words Without Borders и други престижни издания. Тя е лауреат на редица награди в областта на превода, сред които са NEA и PEN. Девет романа, преведени от нея, са издадени в САЩ и Великобритания. Преводът на романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“ печели наградата „ATSEEEL“ за литературен превод през 2016 г. Преводът на романа му „Времеубижище“ печели международна награда „Букър“ през 2023 г. От 2015 г. Анджела Родел е изпълнителен директор на Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

Бояна Ачовски e генерален секретар на Gas Infrastructure Europe (GIE), представлява и подпомага енергийната стратегия на 68 компании-членки от 25 държави, активно насърчавайки приобщаването и кариерното израстване на жените в традиционно доминирания от мъже експерти енергиен сектор. Като лектор на международни събития, тя се фокусира върху подпомагането на жените в енергийната индустрия и разработването на стратегии за подобряване на тяхния напредък. Под ръководството й, GIE стартира кампанията #WomeninGIE, активно насърчавайки ролята на жените в енергийния сектор. Тя управлява разнообразен екип в Брюксел и координира усилията на над 220 000 талантливи професионалисти от различни области в индустрията. Бояна разработва и въвежда специфични програми като EmpowerHer, насочени към развитието и подкрепата на лидерската роля на жените в енергетиката. Нейната кариера започва в Европейския парламент в Брюксел. Тя притежава дипломи по международни икономически отношения и мениджмънт от Solvay Brussels School of Economics and Management, както и сертификати по Женско лидерство от Saïd Business School, University of Oxford и Коучинг на изпълнителни директори от INSEAD Paris. През 2023, Бояна е номинирана за наградата “Most Influential Woman in Energy”.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на Лидл България. Тя управлява веригата от 2007 г., когато започва подготовката по стъпването си на българския пазар. Кариерата й в Lidl започва в Германия през 2002 г. като “Регионален мениджър продажби” за регионите на Щутгарт и Карлсруе. Професионалното й развитие продължава в централата на компанията, където отговаря за различни международни проекти за Lidl International. Председател е на управителния съвет на Сдружението за модерна търговия, както и член на УС на Германо-българската индустриално-търговска камара, УС на Съвета на жените в бизнеса в България, УС на фондация “Америка за България” и УС на Българския форум на бизнес лидерите.

Татяна Иванова е студент в университета по авиация и космонавтика Embry–Riddle (САЩ), специалност Космическо инженерство със специализация „Ракетни двигатели и горива“. Вече шеста година тренира усърдно, за да се отличи в селекцията за космонавти. Част е от проекта PoSSUM, чрез който преминава специализирани курсове по оцеляване, микрогравитация, хипоксия и различни видове натоварвания. Татяна е лицензиран парашутист и водолаз, любител на спортни активности като гмуркане и скачане с парашут, риболов, свири на барабани; участник е в ракетния клуб във Флорида.

Галя Щърбева – модератор на панела. Галя е автор на предаването “Да хванеш гората” в NOVA телевизия. Там работи от 1999 г. като журналист, водещ на централните новини и продуцент на “Темата на Нова”. Автор е на редица документални филми, печелили множество награди. Продуцент е на “Град на мечти”, който е първият документален филм, излъчен в мултиплекс кината у нас. Завършила е курс по режисура и продуцентство в Лондонската филмова академия и е била част от документалните програми “Documentary campus”, “Ex Oriente” и “Zagrebdox”. През 2012 г. заедно с Лора Крумова създават Магистърска програма по журналистика, продуцентство и финанси към Висшето училище по застраховане и финанси. 


ПАНЕЛ EMPOWER

Keynote speaker: Хедвиге Нуенс е председател на мрежата от дамски бизнес организации в Европа – European Women on Boards. Тя е професионалист с международен опит в областта на банкирането и финансите. Към момента заема поста Председател на Международната банкова федерация. Като дългогодишен поддръжник на темата за разнообразието и равнопоставеността между половете, Нуенс напътства стотици жени по техния път към успешна професионална реализация. Към днешна дата тя оглавява организацията European Women on Boards, чиято цел е да свързва талантливи дами на ръководни позиции в цяла Европа. Именно EWOB изиграва съществена роля в одобрението на Европейската директива, целяща да стимулира назначението на жени на лидерски позиции във всички 27 държави-членки на ЕС. Хедвиге Нюенс е отличена с редица награди и почести, сред които „Бизнес дама на годината“ през 1999 г., номинирана е и за Член на Консултативния съвет за равенство между половете на G7 за 2023 г., проведен по време на японското председателство. През 2005 г. издава книга, посветена на темата за стъкления таван. През 2010 г. става президент на Женската мрежа на BNP Paribas. Г-жа Нюенс завършва право, заедно с магиструтура по финансови науки, в католическия университет в Льовен, Белгия и магистратура по бизнес администрация в EHSAL, Брюксел. Към тях добавя и курсове по дигитална трансформация в INSEАD, устойчиви финанси, изкуствен интелект и киберсигурност, които преминава в редица престижни образователни институции, сред които университетите Харвард и Кеймбридж.

Сара Гей е ръководител„Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“ в групата на UniCredit. Тя завършва с отличие специалност „Икономика и бизнес“. След дипломирането си продължава с изследователска дейност в Университета в Бергамо и с допълнителна квалификация в Харвардския университет. Кариерата ѝ започва през 1995 г. в търговския отдел на Credito Bergamasco, а по-късно се премества в Credit Commercial de France. След 9 години в HSBC като директор „Капиталови пазари“, през 2009 г. Сара се присъединява към УниКредит Груп, за да се посвети на професионална кариера в областта на „Корпоративното обучение и развитие на ръководни кадри“, чието управление тя поема в Групата през 2017. През 2021 г. е назначена на позиция Директор „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“ в УниКредит. Сара е сертифициран коуч от Международната коуч федерация (ICF) и е участвала в най-престижните международни бизнес училища, включително LSE, HEC, Insead и IMD. През 2022 г. Сара Гей е отличена сред 75-те най-влиятелни  лидери в областта на многообразието и равнопоставеността  от Hive Learning EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка).

Фелиситас Лихтенберг е глобален ръководител на отдел “Многообразие и приобщаване, благосъстояние и ESG” в SumUp. Тя създава стратегията за разнообразие, приемственост и ESG в SumUp. Фелиситас е силно ориентиран бизнес професионалист с почти 15 години доказан опит. Има силна страст към разнообразието и приобщаването, с глобален и местен пазарен опит и бизнес проницателност. Първоначалният й опит е в областта на търговския маркетинг и ИТ консултациите. Ентусиазирана в подхода към предизвикателствата и възможностите за приобщаване и устойчивост в световен мащаб, Фелиситас се фокусира върху сферите на образованието, околната среда и предприемачеството. Фелиситас е интеркултурен бизнес обучител, мениджър по организационни промени и консултант по системен транзакционен анализ.

Илия Гърков е вицепрезидент и изпълнителен директор за България на Dundee Precious Metals. По професия е минен инженер с докторска степен от Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” София. Има и квалификационни степени по администрация и управление. Завършил е и Програмата за висши ръководни кадри на London Business School. Илия поема поста вицепрезидент и генерален мениджър за България през 2014 г., а през 2019 г. става изпълнителен директор за България. Има 30-годишен международен опит в добивната индустрия, придобит в България, Австралия и Армения. С цялостната си работа като ръководител, той има водеща роля за реализиране на редица важни промени, като развиване на организационната култура и получаване на подкрепата на заинтересованите страни.

Ваня Манова е регионален мениджър на MasterCard за България, Северна Македония, Албания и Косово. Работи в банковата индустрия над 25 години, а в Masterсard започва през 2008 г. като Мениджър връзки с клиенти. Тя е дългогодишен партньор на ключови финтех иноватори на пазара в сферата на мобилните портфейли и P2P изпращане на средства по сметка, навлизането на крипто в ежедневните плащания във физическия свят, решенията за електронна идентичност и смарт плащания в градската ежедневна дейност. Това й дава възможност да допринесе за позитивна промяна на всички нива на екосистемата, за нови публично-частни партньорства, за подобряване на регулаторната рамка, на бизнес средата за финтех сектора и да подкрепи иновациите, образованието и имплементацията на дигитални продукти и решения в сферата на ESG – екология, социално подпомагане и отговорни политики.

Петър Торнев е управляващ директор на Accenture България. Работи в IT сферата повече от 15 години. Завършва Технически университет – Варна със специалност “Компютърни науки” и става възпитаник на Harvard Business School след завършване на програмата за развитие на лидерски умения на университета през 2015 г. През 2020 г. Петър Торнев завършва успешно обучението си в програмата EMBA на Американския университет в България. Интересите му включват трансформация в образованието и подобряване на лидерския потенциал в България. С работата си той допринася за разработването на стратегии и иновативни решения в облачните технологии, киберсигурността, онлайн пазара и прилагането на политики, свързани с културното, възрастово и полово разнообразие в компаниите.

Михаил Петров е главен изпълнителен директор на Schwarz IT България. Той е опитен ръководител на стратегическо ниво със силни познания в осигуряването на устойчив растеж, рентабилност и ликвидност във водещи международни компании. Работата му включва управление на проекти и ефективността, както и създаване и персонализиране на процедури. Сред бизнес уменията му се наблюдават способността да управлява подобряването и развитието на процесите в счетоводството, контрола, финансите, данъците, информационните системи, човешките ресурси и администрацията.

Христо Николов – модератор на панела. Водещ е на сутрешния блок „Бизнес старт“ в единствената бизнес телевизия у нас Bloomberg TV Bulgaria и автор на специализираното предаване за недвижими имоти „ИмоТиТе“. Той има дългогодишен журналистически опит, от години следи отблизо сферата на недвижимите имоти в страната и чужбина и отразява икономическа тематика от 2002 година.


ПАНЕЛ INVOLVE

Иванка Шалапатова е министър на труда и социалната политика. Тя е доктор по организация и управление на социалните дейности и международно признат експерт по ранно детско развитие, социална подкрепа и закрила на деца и семейства. Д-р Шалапатова е дългогодишен изпълнителен директор на фондация „За нашите деца” и първят българин – изпълнителен директор на британската организация “The European Children’s Trust”. Тя е ръководител и участник в редица научни изследвания в социалната сфера, свързани с детската бедност и социално изключване, с политиките и практиките за развитие на работната сила в сферата на ранното детско развитие, грижата за деца в риск и др. През годините бива отличена с редица награди – от президента на България за специален принос за защита на правата на децата, от Националната мрежа за децата и др. Има благодарствен адрес от Съвета на Европа (СЕ) за ключовата й роля за приемането на новата стратегия на СЕ за правата на децата.

Милена Стойчева е министър на иновациите и растежа. Тя има над 20-годишен опит като професионалист и преподавател в сферите на лидерството и бизнеса. През цялата си кариера Стойчева работи систематично за цифровизацията, модернизацията и развитието на висока образователна и стартъп култура в България и за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството. Тя е член на борда на Европейския форум на жените, основатели на компании. Съосновател е на български клъстър за дигитални решения и иновации в здравеопазването и е негов първи председател. Милена Стойчева е участвала в няколко експертни групи към ЕК, ОИСР, HEinnovate и др.

Юлиян Попов е министър на околната среда и водите. Бил е старши съветник на Европейската фондация за климата, председател на Института за ефективност на сградите в Европа, член на Европейския съвет за външни отношения, на Консултативния съвет на Climate KIC. Той е един от създателите на Настоятелството на Нов български университет и съосновател на Тунизийското училище за политика. Юлиян Попов е класиран два пъти от EurActiv за един от 40-те най-влиятелни гласове в областта на европейските енергийни политики. Статиите му за климатичната и енергийната политика са публикувани от Financial Times, Project Syndicate, NS Energy Monitor, The Independent, Al Jazeera, Huffington Post, EurActive и др.

Лидия Шулева – модератор на панела. Между 2001 г. и 2009 г. заема постовете заместник министър-председател, министър на труда и социалната политика, министър на икономиката, депутат в европейския и българския парламенти. Тя е бизнес и финансов консултант с повече от 30 години опит. От 2009 г. е член на Управителния съвет на Университета на ООН, включващ в структурата си 16 научно-изследователски института от целия свят. Чрез индивидуален и групов коучинг и специализирани семинари, Лидия Шулева помага на изпълнителни директори или мениджърски екипи да определят стратегическите стъпки към успеха. Има бакалавърски и магистърски степени по електроника и финанси. Специализира Executive coaching в College of executive coach California и Leadership development в Harvard Kennedy School of Government. Госпожа Шулева притежава сертификати по световно известната методология „Marshall Goldsmith Stakeholder Centered Coaching” и „Global Leadership 360° Assessment Certificate”. Член е на Международната коуч асоциация и на ICF България, както и на управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България.