Проучване на Съвета на жените в бизнеса в България: Едва 19% е делът на жените в управителните бордове в компаниите на Българската фондова борса

Необходими са допълнителни мерки, за да успее България да отговори на директивата на Европейския съюз за 40% участие на жени

По повод 11-та годишнина от създаването на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) организацията представя проучване, чиито данни сочат, че около 19% е общото присъствие на жените в управителните бордове на топ 300 от най-големите компании по приходи в България, както и в големите публично предлагани компании на Българската фондова борса.

Проучването е проведено през есента на 2023 г. на база официално обявените данни от бизнесите. Според въведената през 2022 г. директива за баланс между половете в корпоративните бордове, всички големи, публично предлагани компании в ЕС след 2026 г. трябва да имат 40% присъствие на по-слабо представения пол.

Устойчивите и успешни бизнеси се градят върху комплекс от фактори, сред които все по-важно място заемат разнообразието, приобщаването и равнопоставеността. За да запазят конкурентоспособността си, да бъдат иновативни и гъвкави, компаниите се нуждаят от силни екипи от хора с разнообразни гледни точки, култура и опит. Според данни на European Women on Boards от януари 2024 г., Франция, Италия, Белгия, Дания и Австрия вече са постигнали участие на 40% участие на жени в бордовете, както и Великобритания и Норвегия извън Съюза.

СЖББ работи за активен диалог между институциите и бизнеса, така че да бъде създадена една по- приобщаваща среда, повече дами да получат възможности за достигане на високи управленски позиции и не на последно място, да подсигурим успеха на бизнеса“, коментира Цветанка Минчева, председател на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк. Тя напомня, че по инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България започнаха стъпки по транспониране на директивата в българското законодателство. Като част от Националния съвет по равнопоставеност към Министерството на труда и социалната политика организацията инициира списък с публичните дружества с цел проследяване колко от тях отговарят на критериите за брой жени в управленските съвети, какъв би бил разширителният обхват на директивата на ЕС и как може да започне подготовката на законодателство.

В допълнение, още в началото на 2023 г. Съветът на жените в бизнеса стартира партньорство с организацията European Women on Boards, целящо да насърчи по-силното присъствие на жени на високи управленски позиции в бизнеса.

Съветът на жените в бизнеса в България вече 11 години подпомага формирането на силна бизнес общност, надгражда ключови управленски умения на жени предприемачи и улеснява споделянето на добри практики за разширяване на икономическата активност.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Представители на Съвета на жените в бизнеса в България се срещнаха с партньорски организации в Милано
Представители на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) от 23 до 25 юни бяха на посещение във бизнес столицата на Италия – Милано за участие в серия от срещи с партньорски организации, които...
Прочетете повече
Над 30 дами предприемачи се дипломираха в юбилейното десето издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Емблематичната програма на Съвета на жените в бизнеса в България е подпомогнала кариерното развитие на над 400 жени в бизнеса у нас На официална церемония в София, провела се на 20 юни, над 30 дами...
Прочетете повече