Цветанка Минчева и Боряна Манолова участваха в дискусиите в лидерската среща с президента Бил Клинтън

Цветанка Минчева, председател на СЖББ и изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на Siemens България, Северна Македония и Украйна взеха участие в лидерската среща с президента Бил Клинтън, свързана с работата на фондацията му Clinton Global Initiative (CGI).

Събитието се проведе на 12-ти май в НДК по покана на Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и даде заявка за участието на страната и бизнеса в търсенето на решения за глобални предизвикателства като продоволствената сигурност, образованието и измененията в климата.

Боряна Манолова се включи в панела, посветен на климатичните промени и устойчивостта и доставките на храна, в който взеха участие също Гари Макгиган, главен директор по риска и президент на Global Trade, ADM, и Сам Стивънс, изпълнителен директор на фондация AB InBev. Балканският регион носи сериозни потенциали, като България е първенец по слънчева енергия, Македония също напредва в тази посока, подчерта г-жа Манолова и уточни, че има нарастващо търсене от страна на компаниите на устойчиви модели в производството. Според нея това трябва да бъде и обща цел на сътрудничеството между правителство, компании и университети.

Важна тема в обсъжданията беше и равенството между половете и еднаквата конкурентоспособност. „Нека да обърнем внимание на това, че жените трябва да са по-представени в областите на STEM, те трябва да имат достъп до технологиите, защото технологиите са в основата на устойчивостта. 30% жени са в областта на STEM в България, тоест имаме добри показатели, но трябва да работим повече“, отбеляза Боряна Манолова.

Цветанка Минчева, заедно с Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на Crisp Labs и основател на „Заедно в час“, участва в дискусията, посветена на проблемите, свързани с неравенството между половете на пазара на труда и липсата на добро образование при децата.

Темата за многообразието и включването е една от важните цели в работата на Съвета на жените в бизнеса в България. По този повод в нашата организация работим в две основни посоки. Едната е да мотивираме жените да се развиват на лидерски позиции в бизнеса, защото част от тях изпитват несигурност, че ще се справят и имат нужда от допълнителна подкрепа. И втората е, че веднъж избрали да тръгнат по този кариерен път, ние им помагаме във всяка следваща стъпка. И вече 10 години с помощта, енергията и отделеното време на нашите доброволци, чрез лидерската програма на СЖББ, сме подкрепили над 380 млади дами в успешното им бизнес развитие“, сподели Цветанка Минчева.

Цветанка Минчева и Евгения Пеева-Кирова обърнаха внимание на факта, че светът губи над 1 милиард долара заради невключването на жените в пазара на труда. Те цитираха данни от проведени научни изследвания, които доказват, че там където има повече разнообразие в управленските бордове, компаниите се справят по-добре, имат по-добра корпоративна култура, по-ясно поставени цели и постигат по-добри бизнес резултати.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Дамите в Лидерска академия усвоиха умения за отстояване и влияние в модул 3 на юбилейното десето издание
С много вдъхновение, смели и вълнуващи идеи беше наситен четвъртият модул – „Умения за отстояване и влияние“ от юбилейното десето издание на Лидерска академия, провел се на 22 и 23 февруари. С помощта на дългогодишните...
Прочетете повече
Първото издание на програма GRACE срещна 10 момичета от фондация „Арете“ с бизнеса
На 9 февруари се проведе първото издание на програма GRACE /Girls, Roma ambassadors for corporate empowerment/, която даде възможност на 10 момичета (ученици и студенти), преминали обучение във младежката фондация „Арете“, да гостуват в офисите...
Прочетете повече
Представители на СЖББ обсъдиха ползотворното българо – румънско сътрудничество в различни области с н. пр. Бръндуша Йоана Предеску
Миналата седмица Цветанка Минчева, председател на СЖББ, представители на управителния съвет и работните групи на организацията участваха в работна среща с румънската посланичка у нас – н. пр. Бръндуша Йоана Предеску. Дамите обсъдиха ползотворното икономическо...
Прочетете повече