Цветанка Минчева и Боряна Манолова участваха в дискусиите в лидерската среща с президента Бил Клинтън

Цветанка Минчева, председател на СЖББ и изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на Siemens България, Северна Македония и Украйна взеха участие в лидерската среща с президента Бил Клинтън, свързана с работата на фондацията му Clinton Global Initiative (CGI).

Събитието се проведе на 12-ти май в НДК по покана на Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и даде заявка за участието на страната и бизнеса в търсенето на решения за глобални предизвикателства като продоволствената сигурност, образованието и измененията в климата.

Боряна Манолова се включи в панела, посветен на климатичните промени и устойчивостта и доставките на храна, в който взеха участие също Гари Макгиган, главен директор по риска и президент на Global Trade, ADM, и Сам Стивънс, изпълнителен директор на фондация AB InBev. Балканският регион носи сериозни потенциали, като България е първенец по слънчева енергия, Македония също напредва в тази посока, подчерта г-жа Манолова и уточни, че има нарастващо търсене от страна на компаниите на устойчиви модели в производството. Според нея това трябва да бъде и обща цел на сътрудничеството между правителство, компании и университети.

Важна тема в обсъжданията беше и равенството между половете и еднаквата конкурентоспособност. „Нека да обърнем внимание на това, че жените трябва да са по-представени в областите на STEM, те трябва да имат достъп до технологиите, защото технологиите са в основата на устойчивостта. 30% жени са в областта на STEM в България, тоест имаме добри показатели, но трябва да работим повече“, отбеляза Боряна Манолова.

Цветанка Минчева, заедно с Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на Crisp Labs и основател на „Заедно в час“, участва в дискусията, посветена на проблемите, свързани с неравенството между половете на пазара на труда и липсата на добро образование при децата.

Темата за многообразието и включването е една от важните цели в работата на Съвета на жените в бизнеса в България. По този повод в нашата организация работим в две основни посоки. Едната е да мотивираме жените да се развиват на лидерски позиции в бизнеса, защото част от тях изпитват несигурност, че ще се справят и имат нужда от допълнителна подкрепа. И втората е, че веднъж избрали да тръгнат по този кариерен път, ние им помагаме във всяка следваща стъпка. И вече 10 години с помощта, енергията и отделеното време на нашите доброволци, чрез лидерската програма на СЖББ, сме подкрепили над 380 млади дами в успешното им бизнес развитие“, сподели Цветанка Минчева.

Цветанка Минчева и Евгения Пеева-Кирова обърнаха внимание на факта, че светът губи над 1 милиард долара заради невключването на жените в пазара на труда. Те цитираха данни от проведени научни изследвания, които доказват, че там където има повече разнообразие в управленските бордове, компаниите се справят по-добре, имат по-добра корпоративна култура, по-ясно поставени цели и постигат по-добри бизнес резултати.

Споделяне

Коментари

Последни новини

За трета година СЖББ получи Отличителния знак за значими постижения в политиката по равнопоставеност на жените и мъжете
Председателят на СЖББ, Цветанка Минчева, получи Отличителния знак за значими постижения в изпълнение на политиката по равнопоставеността между половете, който се присъжда на институции, организации и компании от Министерството на труда и социалната политика. Наградата в категорията “Нестопански...
Прочетете повече
Правните аспекти при управление на бизнес, счетоводството на фирмата и човешките ресурси бяха темите в последните модули на BASE – Благоевград
Кои са правните аспекти при създаването и развиването на бизнес, как да управляваме счетоводството на фирмата и човешките ресурси като най-важният капитал на всеки бизнес, бяха темите на модули IX, X и XI в бизнес...
Прочетете повече
СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със специално...
Прочетете повече