Цветанка Минчева и Боряна Манолова участваха в дискусиите в лидерската среща с президента Бил Клинтън

Цветанка Минчева, председател на СЖББ и изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на Siemens България, Северна Македония и Украйна взеха участие в лидерската среща с президента Бил Клинтън, свързана с работата на фондацията му Clinton Global Initiative (CGI).

Събитието се проведе на 12-ти май в НДК по покана на Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и даде заявка за участието на страната и бизнеса в търсенето на решения за глобални предизвикателства като продоволствената сигурност, образованието и измененията в климата.

Боряна Манолова се включи в панела, посветен на климатичните промени и устойчивостта и доставките на храна, в който взеха участие също Гари Макгиган, главен директор по риска и президент на Global Trade, ADM, и Сам Стивънс, изпълнителен директор на фондация AB InBev. Балканският регион носи сериозни потенциали, като България е първенец по слънчева енергия, Македония също напредва в тази посока, подчерта г-жа Манолова и уточни, че има нарастващо търсене от страна на компаниите на устойчиви модели в производството. Според нея това трябва да бъде и обща цел на сътрудничеството между правителство, компании и университети.

Важна тема в обсъжданията беше и равенството между половете и еднаквата конкурентоспособност. „Нека да обърнем внимание на това, че жените трябва да са по-представени в областите на STEM, те трябва да имат достъп до технологиите, защото технологиите са в основата на устойчивостта. 30% жени са в областта на STEM в България, тоест имаме добри показатели, но трябва да работим повече“, отбеляза Боряна Манолова.

Цветанка Минчева, заедно с Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на Crisp Labs и основател на „Заедно в час“, участва в дискусията, посветена на проблемите, свързани с неравенството между половете на пазара на труда и липсата на добро образование при децата.

Темата за многообразието и включването е една от важните цели в работата на Съвета на жените в бизнеса в България. По този повод в нашата организация работим в две основни посоки. Едната е да мотивираме жените да се развиват на лидерски позиции в бизнеса, защото част от тях изпитват несигурност, че ще се справят и имат нужда от допълнителна подкрепа. И втората е, че веднъж избрали да тръгнат по този кариерен път, ние им помагаме във всяка следваща стъпка. И вече 10 години с помощта, енергията и отделеното време на нашите доброволци, чрез лидерската програма на СЖББ, сме подкрепили над 380 млади дами в успешното им бизнес развитие“, сподели Цветанка Минчева.

Цветанка Минчева и Евгения Пеева-Кирова обърнаха внимание на факта, че светът губи над 1 милиард долара заради невключването на жените в пазара на труда. Те цитираха данни от проведени научни изследвания, които доказват, че там където има повече разнообразие в управленските бордове, компаниите се справят по-добре, имат по-добра корпоративна култура, по-ясно поставени цели и постигат по-добри бизнес резултати.

Споделяне

Коментари

Последни новини

43 дами предприемачи бяха отличени в деветото издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Сертификатите за завършване бяха връчени на участничките лично от кмета на столицата Йорданка Фандъкова 08 юни 2023 г., София На официална церемония в град София 43 дами се дипломираха в деветото издание на Лидерска академия...
Прочетете повече
Програмите на СЖББ в подкрепа на жените лидери бяха основна тема за дискусия на работен обяд с посланичката на Финландия в България
Насърчаване на дамското лидерство и подкрепа на кариерното развитие на млади и талантливи българи, така че да изберат да останат и да се развиват в страната, са приоритети в обучителните програми на Съвета на жените...
Прочетете повече
Темата за цените и ценообразуването бе акцентът на поредния модул на Бизнес академията за предприемачи в Благоевград 
Коя е добрата цена и как да я определяме? На тези два фундаментални въпроса получиха отговор бъдещите предприемачи от Благоевград по време на поредния модул от BASE академията.  Темата бе изключително полезна и провокира голям...
Прочетете повече