Съветът на жените в бизнеса в България даде старт на първата у нас сертификационна академия за “Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване”

Обучителната програма е създадена в партньорство със Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и започва в навечерието на 10 годишнината на СЖББ

Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) даде старт на първата в страната сертификационна Академия за „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“. Цялостната ѝ концепция и обучителната програма са плод на ползотворното партньорство между организацията и Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ). Академията се провежда с подкрепата на Лидл България. 

Цветанка Минчева, председател на СЖББ, доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ и Катерина Шопова, директор „Човешки ресурси“ на Лидл България, дадоха официален старт на инициативата. Те приветстваха участниците с пожеланието да допринесат за създаването и прилагането на все повече политики за разнообразие и приобщаване в средата в България. 

„СЖББ е водеща организация благодарение на устойчивите си ключови инициативи,“ каза г-жа Минчева. „В годината, в която СЖББ празнува 10 години от създаването на организацията, поставяме началото на поредната ни, и вярвам много успешна програма“, допълни тя.

Доц. Георгиев постави акцент върху това, че бизнес лидерите могат да дадат актуална гледна точка за развитията в обществото. Той подчерта, че мрежата от контакти, която участниците ще създадат в рамките на инициативата, е много ценна.

Катерина Шопова сподели, че като топ работодател Лидл България застава зад темите разнообразие и равнопоставеност, затова подкрепя Академията, и като предостави стипендии на четирима участници след проведен конкурс, и като включи служители от различни звена на компанията, за да станат посланици на многообразието в екипите си.

В програмата на Академията участват водещи компании, представители на НПО сектора и академичната общност, което ѝ носи допълнителна стойност и качество. 

Групата на участниците в нея също е олицетворение на разнообразието, тъй като включва хора с различен пол, възраст и опит. При старта ѝ те споделиха очакванията си да почерпят опит и знания от висококвалифицираните лектори, трима от които са и членове на УС на СЖББ.

Първият модул от новата сертификационна академия за “Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване” бе посветен на принадлежността – фактори, политики, практики. Лектори бяха д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, Северна Македония и Украйна, и председател на СЖББ от създаването на организацията до юни 2022, заедно с Румяна Парушева, ръководител Корпоративни комуникации и Мениджър устойчивост в Siemens България. Сесията включваше интерактивни елементи, игри, дискусии и споделени добри практики за принадлежността – както от глобалния концерн Siemens, така и от нашата страна.

Програмата за „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“ ще се разгърне в общо 7 тематични модула, разпределени в 4 месеца. Те ще обхванат темите за равнопоставеността, ползите от приобщаването, преодоляването на неосъзнатите различия и включващата роля на лидерството и комуникациите. Сред лекторите в програмата са български и чуждестранни лидери, участващи в управлението на компании като Лидл България, Coca-Cola Company, Siemens, UniCredit Bulbank, Progress, The Smarts Group, както и преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“.

Академията е естествено продължение и на учредените от СЖББ Национални награди за „Вдъхновяващи постижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“. Двете инициативи имат за цел да провокират активен диалог и действия в общество по отношение на политиките за насърчаване на приобщаваща среда, равни възможности и недопускане на дискриминация. 

Споделяне

Коментари

Последни новини

Рекорден брой млади таланти завършиха Националната стажантската инициатива на СЖББ
Деветото издание на програмата се проведе с подкрепата на A1 Близо 100 стажанти от 15 водещи български и международни компании се включиха в деветото издание на Национална стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на...
Прочетете повече
Първото издание на „СЖББ Калейдоскоп“ ще представи 10 компании-членове на Съвета на жените в бизнеса в България
По време на събитието фирмите ще имат възможност да представят най-добрите си проекти и дейността си на самостоятелен щанд    На 3 октомври, от 17:00 до 19:30 часа, в NV Tower на бул. Г.М. Димитров...
Прочетете повече
Съвместна благотворителна кампания на СЖББ и УниКредит Булбанк ще подкрепи децата на Украйна за първия учебен ден
По-малко от месец остава до началото на новата учебна година, което винаги е наситено с много вълнение, трепет и емоции за децата, учителите и родителите. И за да има повече усмивки на 15-ти септември, заедно...
Прочетете повече