Съветът на жените в бизнеса в България даде старт на първата у нас сертификационна академия за “Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване”

Обучителната програма е създадена в партньорство със Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и започва в навечерието на 10 годишнината на СЖББ

Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) даде старт на първата в страната сертификационна Академия за „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“. Цялостната ѝ концепция и обучителната програма са плод на ползотворното партньорство между организацията и Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ). Академията се провежда с подкрепата на Лидл България. 

Цветанка Минчева, председател на СЖББ, доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ и Катерина Шопова, директор „Човешки ресурси“ на Лидл България, дадоха официален старт на инициативата. Те приветстваха участниците с пожеланието да допринесат за създаването и прилагането на все повече политики за разнообразие и приобщаване в средата в България. 

„СЖББ е водеща организация благодарение на устойчивите си ключови инициативи,“ каза г-жа Минчева. „В годината, в която СЖББ празнува 10 години от създаването на организацията, поставяме началото на поредната ни, и вярвам много успешна програма“, допълни тя.

Доц. Георгиев постави акцент върху това, че бизнес лидерите могат да дадат актуална гледна точка за развитията в обществото. Той подчерта, че мрежата от контакти, която участниците ще създадат в рамките на инициативата, е много ценна.

Катерина Шопова сподели, че като топ работодател Лидл България застава зад темите разнообразие и равнопоставеност, затова подкрепя Академията, и като предостави стипендии на четирима участници след проведен конкурс, и като включи служители от различни звена на компанията, за да станат посланици на многообразието в екипите си.

В програмата на Академията участват водещи компании, представители на НПО сектора и академичната общност, което ѝ носи допълнителна стойност и качество. 

Групата на участниците в нея също е олицетворение на разнообразието, тъй като включва хора с различен пол, възраст и опит. При старта ѝ те споделиха очакванията си да почерпят опит и знания от висококвалифицираните лектори, трима от които са и членове на УС на СЖББ.

Първият модул от новата сертификационна академия за “Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване” бе посветен на принадлежността – фактори, политики, практики. Лектори бяха д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, Северна Македония и Украйна, и председател на СЖББ от създаването на организацията до юни 2022, заедно с Румяна Парушева, ръководител Корпоративни комуникации и Мениджър устойчивост в Siemens България. Сесията включваше интерактивни елементи, игри, дискусии и споделени добри практики за принадлежността – както от глобалния концерн Siemens, така и от нашата страна.

Програмата за „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“ ще се разгърне в общо 7 тематични модула, разпределени в 4 месеца. Те ще обхванат темите за равнопоставеността, ползите от приобщаването, преодоляването на неосъзнатите различия и включващата роля на лидерството и комуникациите. Сред лекторите в програмата са български и чуждестранни лидери, участващи в управлението на компании като Лидл България, Coca-Cola Company, Siemens, UniCredit Bulbank, Progress, The Smarts Group, както и преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“.

Академията е естествено продължение и на учредените от СЖББ Национални награди за „Вдъхновяващи постижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“. Двете инициативи имат за цел да провокират активен диалог и действия в общество по отношение на политиките за насърчаване на приобщаваща среда, равни възможности и недопускане на дискриминация. 

Споделяне

Коментари

Последни новини

Националнo проучване показва, че половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение
По повод 10 годишнината на Съвета на жените в бизнеса в България:  Националнo проучване показва, че половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение Чрез инициативите си организацията продължава да...
Прочетете повече
Поредица от вдъхновяващи модули в новата Академия за “Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване”.
Академия за “Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване” обединява участници от големи компании и НПО организации. В последните седмици те получиха теоретични и практически примери от водещи специалисти в областта.  Д-р Шърли Ноулс, главен директор по приобщаване...
Прочетете повече
За втора поредна година СЖББ удостоени с Отличителния знак на МТСП за равнопоставеност
Националният съвет по равнопоставеност на жените и мъжете към МС присъди за втора поредна година на Съвета на жените в бизнеса в България отличителния знак за значими постижения в ефективното изпълнение на политиката по равнопоставеност...
Прочетете повече