Стажантска инициатива 2019

Участниците в young.LEADERS.talk 2019, част от петото издание на Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“, имаха възможност да се включат безплатно в 5 обучения и да се запознаят с реалната бизнес среда в 5 български компании.

С още по-интересна и практически насочена програма през юли 2019 започна петото издание на Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“, организирана от Съвета на жените в бизнеса в България в партньорство с А1. Целта на young.LEADERS.talk 2019 е да помогне на най-младите бъдещи професионалисти да надградят своите качества и умения, да навлязат в света на бизнеса и да получат информация за възможностите за развитие, подходяща среда и стимул за реализация в България.

143551DSC_9159_1

Най-мащабната кампания, насочена към задържането на младите хора в страната, бе официално открита на 22 юли в София в присъствието на ръководството и членове на Съвета, представители на А1 България и участниците в young.LEADERS.talk 2019 – 28 младежи, които са стажанти в компании-членове на Съвета.

 „Задържането на младите хора в страната чрез създаването на максимални възможности за обучение и успешен старт в кариерата е един от най-важните приоритети за нашата организация. Затова вече пет години не спираме да работим над това и непрекъснато търсим все по-добри и интересни възможности за младите хора, чрез които те да имат възможност да се докоснат до реалния бизнес и да добият максимално много и полезни знания от практиката. Стажът е много подходящ начин за това и всички компании – членове на Съвета, всяка година с удоволствие приемаме инициативни млади хора, желаещи да учат и да се развиват. Тази година предлагаме още по-интересна и практически насочена програма и обучения, насочени към конкретни меки умения и практически знания“, коментира по повод петото издание на Стажантската инициатива д-р инж. Боряна Манолова – председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България.

„А1 България има специален фокус върху младите хора като през последните повече от 15 години развива и надгражда стажантската си програма. До момента в компанията на стаж са били над 1000 студенти от различни университети в България и чужбина, а близо 30% от тях годишно остават на работа като служители. Тази година инициирахме три нови програми, насочени към ученици и студенти. Поканихме ученици от професионални гимназии с фокус телекомуникации да проведат практиката си при нас като предоставяме възможност на най-добрите да останат на стаж/работа след това. Стартирахме „А1 Лятна академия“ – една съвсем нова програма за студенти, които участваха в ИТ Хакатон, Маркетинг Олимпиада и други състезания, организирани от университетите съвместно с нас. Най-добрите отличихме с награди и покана за стаж в нашата компания. В момента те работят по реални проекти от бизнеса и участват активно в създаването на нови продукти и услуги от страната на маркетинга или технологиите. Третата ни програма за активно включване на младите хора в бизнеса е Стажантската инициатива на Съвета на жените, с който си сътрудничим, споделяйки общи ценности за бъдещето на студентите у нас и възможностите, които имат, за да останат в България. Ние, в А1, вярваме, че младите хора носят необходимия заряд за промяна и енергията за осъществяването й, затова активно ги подкрепяме.“, заяви в приветствие към младежите от young.LEADERS.talk 2019 г-жа Миглена Узунова-Цекова – член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и старши директор „Човешки ресурси“ в А1 България.

143551DSC_9127

Веднага след официалното откриване започна и първото от обученията в young.LEADERS.talk 2019 – по презентационни умения. Борис Христов от 365labs, влязъл в класацията на Forbes „30 под 30” за 2018 г. и отличен с Microsoft MVP (Most Valuable Professional) награда за заслугите си в презентационната и PowerPoint общност, въведе младежите в изкуството на изграждането на успешна презентация. По интересен и вълнуващ начин той им представи какво е най-важното за структурата и успеха на една презентация и как да съчетават емоции и факти, да задържат интереса, да спечелят доверието и да влияят на аудиторията.

143551DSC_9335

С официално връчване на сертификати на участниците в края на август 2019г приключи петото издание на young.LEADERS.talk – част от Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ).

„Пътят от 1000 мили започва с първата стъпка. Вярвам, че участието ви в Националната стажантска инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България може да бъде за вас тази изключително важна първа крачка, която ще ви позволи да поемете уверено по своя професионален път към върха“, добави г-жа Манолова, обръщайки се специално към успешно завършили young.LEADERS.talk 2019.

„Непрекъснатото учене и развитието на личните и професионални умения са част от корпоративната култура на А1. Ние вярваме, че това е начинът да бъдем успешни и се радваме, че споделяме тези ценности със Съвета.  А партньорството ни дава възможност да подкрепяме младите хора в началото на тяхната кариера, да ги подпомагаме при вземането на решение за първите им стъпки в бизнеса.“, каза г-жа Миглена Узунова-Цекова, член на УС на СЖББ и старши директор „Човешки ресурси“ в А1 България, на церемонията по раздаване на сертификатите на завършилите young.LEADERS.talk 2019.

143550DSC_9102

В специално приветствие, изпратено до участниците, българският евродепутат г-жа Ева Майдел, която е патрон на инициативата, подчерта, че “дори най-доброто образование не гарантира успех, защото икономиката и професиите се развиват много по-бързо от учебните програми. Младите имат нужда от практически опит и умения за дадена професия. Затова стажантската инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България е една от най-добрите практики за усъвършенстване на уменията и адаптивността на младите. Подкрепям я от самото ѝ създаване, защото вярвам, че е инструмент, с който повече млади българи намират реализация и желания да се развиват в България”. „Създадохме Националната стажантска инициатива с основната цел да подкрепим младите хора при старта на техния професионален път,  да подпомогнем тяхното развитие, да им дадем умения и знания, които ще им позволят да се реализират по-успешно и в крайна сметка да останат в България. Гордеем се, че за 5 години тя успя да се утвърди като най-мащабната стажантска програма в страната“, каза в речта си на закриващата церемония д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на Siemens България.

143553DSC_9411

Освен настоящите стажанти, взели участие в програмата, на събитието, което се проведе в централата на А1 България, присъстваха членове на СЖББ и участници, завършили миналите четири издания, които вече работят в компании-членове на СЖББ.

Част от завършилите участници ще останат на работа в компаниите, в които са стажували.

Целта на young.LEADERS.talk  е да предостави на участниците конкретни меки умения и практически знания чрез обучения, за да навлязат подготвени в света на бизнеса и да получат информация за възможностите за развитие, подходяща среда и стимул за реализация в България.

Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ обединява 40 компании – членки на Съвета. Общо над 13 000 младежи са стартирали кариерата си като стажанти в тях от първото й издание преди 5 години досега.

143725DSC_6218

През 2020 г.  предстои новото, шесто издание на инициативата, което ще бъде допълнително надградено с цел да бъде още по-полезно за бъдещите участници.


Проекти

Благоевград 2024
Осмото издание на академията за стартиращи предприемачи BASE гостува за втора поредна година в Благоевград Осмото издание на бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE, организирана от Съвета на жените в бизнеса в България, в партньорство...
Прочетете повече
Национални награди на Съвета на жените в бизнеса в България
Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България са учредени през 2022 г. с цел да отличат най-вдъхновяващите постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване в бизнеса и общество в България. Наградите са разпределени...
Прочетете повече