Интервюта с участници и ментори 2021

logo-bg-3
hpe_pri_grn_pos_rgb

Менторска двойка:

Участник: Милена Александрова Александрова
Ментор: Цветанка Минчева

Милена Александрова Александрова, участник
Цветанка Минчева, ментор

ОТГОВОРИ: Милена Александрова Александрова (участник)
Име; Компания; Длъжност

Милена Александрова Александрова, оперативен мениджър в Ейприл Файнанс.

Интереси (лични и професионални):

Почитател съм на пътуванията в различни местности в България и екзотични държави, където опознавам разнообразни култури, светоглед и поглед към живота. Също така съм любител кулинар на световната кухня и използвам пътуванията да експериментирам нови рецепти и вкусове.

Всичко това ми помага да се усещам космополитен гражданин на света, който постоянно надгражда своя житейски опит.

Не на последно място от повече от 10 години се стремя да помагам в развитието на деца в областта на математиката – резултатите им ме вдъхновяват и са мой вътрешен мотиватор да продължавам да инвестирам в бъдещето на всички нас.

Какво очакваш от менторската програма?

Бих искала да получа един по-различен и осъзнат поглед върху професионалния ми светоглед както и да отговоря на екзистенциални въпроси за себе си като Човек, Жена и Професионалист.

Каквa искаше да станеш като дете?

Преминала съм през няколко етапа в живота си, когато исках да бъда музикант, тъй като свирех повече от 10 години на пиано, впоследствие писането на стихове и разкази ме насочи към мечтата да стана журналист и да изразявам себе си чрез словото. Но за добро или не, Съдбата ми даде възможност да се развия в областта на финансите, където продължавам да влагам Сърцето си.

Къде се виждаш след 5 години?

Мечтата ми е да задълбоча усилията и инвестицията си в млади таланти – деца, на които по един или друг начин да помагам да развият потенциала си и да възпитам в тях истинска ценностна система.

Кой супергерой би искала да бъдеш?

Бих искала да притежавам суперсила да прочитам мислите на хората – надявам се, че има такъв супер герой 😊.

Истината не винаги е желана, тя понякога наранява, но само с нея животът е смислен и усилията си заслужават.

Коя е твоята супер сила?

Умението да прощавам и да продължавам напред с нови сили, надежди и очаквания след всеки удар на съдбата.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Никога не съм полагала усилия да се харесам на околните. Но бих искала моето дете да се гордее с мен като майка.

Емоционален или рационален?

Винаги съм била много емоционален човек, но с годините успях да канализирам и превърна емоцията в положително чувство, което само ми помага в преценката на хора, ситуации и възможности.

Интроверт или Екстроверт?

На този етап от живота си, който бих определила като осъзнат и зрял – намирам своя оазис в прекарването на повече време със самата себе си, при мои любими кътчета, със занимания, които помагат на душата и мозъка ми да си починат и освободят от напрежение и негативна енергия. Така че се категоризирам като интроверт.

Работа от вкъщи или от офис?

Определено съм привърженик на балансирания подход, тъй като и при двата режима на работа виждам положителни ефекти. Бих препоръчала на работодатели и напреднали компании в управлението на екипи да прилагат балансирания подход, за да постигат резултати не само в директните оперативни процеси на бизнес модела на съответната компания, но и при развитието на т.нар. меки умения при ключовите служители.

ОТГОВОРИ: Цветанка Минчева (ментор)
Име; Компания; Длъжност 

Цветанка Минчева, УниКредит Булбанк, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет.

Интереси (лични и професионални):

Професионалните ми интереси са свързани с иновациите във финансовата сфера, обслужването на клиенти и управлението на процесите и промяната. Изключителен почитател съм на добрата комуникация и професионално създадените събития, които имат въздействие от 360 градуса върху участниците. Харесвам дизайна, създаването на видеа, снимки и всякакъв вид креативно съдържание.

Какво очакваш от менторската програма? 

Менторството е обмяна на идеи и гледни точки, носи стойност и за двете страни, участващи в него. Очакванията ми са за едно интересно сътрудничество.

Каква искаше да станеш като  дете? 

Дизайнер. Обичах много да рисувам и създавам най–различни неща. Макар че не станах дизайнер, научих много. И до днес обичам да работя с ръцете и сърцето си. Кариерният ми път, макар и в сфера с много структура и цифри, ми даде много възможности да създавам и да внедрявам креативни и иновативни идеи.

Къде се виждаш след 5 години?

Харесва ми да работя за развитието на новите технологии и новите модели на работа с клиенти. Независимо от ролята, която ще имам след 5 години, се виждам близо до клиентите, и колегите. Виждам се най–вече в роля да подкрепям развитието на младите хора да поемат по пътя си, да намерят призванието и да допринесат за развитието на държавата ни.

Кой супергерой би искал да бъдеш? 

Калинката от „Мега чудесата на калинката и черния котарак“ и не само защото геройският ѝ костюм е в червено 😊.

Коя е твоята супер сила? 

Умението да комуникирам сложните концепции по лесен начин, както и да запалвам със собствената си енергия енергията у другите да надскачат постиженията си.

Какво искаш хората да знаят за теб

Аз съм човек, който непрекъснато търси баланс между креативността и рационалността, между дисциплината и грижовността. Когато вярвам в нещо, няма непреодолими пречки.

Емоционален или рационален? 

При мен двете вървят ръка за ръка.

Интроверт или Екстроверт? 

По-скоро съм екстроверт. Обичам да комуникирам с хората. По време на пандемията ми се наложи да вляза в нова организация изцяло дистанционно. Справихме се прекрасно, но истинската енергия я усетих, когато започнахме да се връщаме в офиса. За мен общуването с хората е огромен източник на енергия и вдъхновение.

Работа от вкъщи или от офис?

Пандемията ни показа, че имаме ресурса и възможността да работим от всякъде. Преди бяхме започнали да развиваме тази посока, но ставаше бавно, с много малки крачки. Сега стана ясно, че всичко е възможно. Работата от разстояние определено има много положителни страни и смятам, че няма да изчезне. Моята визия обаче е за смесен вид работа с възможност за гъвкавост, когато ролята го позволява и когато имаме нужда, но и запазване на взаимодействието с хората. УниКредит е работодател, който подкрепя тази идея и предвижда да даде възможност в бъдеще колеги, чиято професионална дейност позволява това, да работят до 40% от времето от разстояние.

Ще ви запознаем с част от хората, които стоят зад реализирането на менторската програма “Incredible Us – Успешни заедно“. Това са дамите от ресурсовата група на Хюлет Пакард Ентърпрайз “Women at Work”. Вижте какво те отговориха на въпросите, които цял сезон задаваме на участниците.

Екатерина Георгиева

1. Име; Компания; Длъжност

Камелия Мончева, Hewlett Packard Enterprise, Manager Delivery Readiness EMEA, HPE Bulgaria Women at Work Chair

Екатерина Георгиева, Hewlett Packard Enterprise, Мениджър на операционни стратегии и проекти, HPE Bulgaria Women at Work Co-Chair

Марина Георгиева, Hewlett Packard Enterprise, KPI Manager, HPE Bulgaria Women at Work Program Chair

Елена Василева, Hewlett Packard Enterprise, Акаунт Мениджър, HPE Bulgaria Women at Work Communications Chair

Теменужка Петрова, Hewlett Packard Enterprise, Мениджър, HPE Bulgaria Women at Work Finance Chair

Елица Недева, Hewlett Packard Enterprise, Мениджър “Доставка на услуги”, HPE Bulgaria Women at Work Advocacy Chair

Теменужка Петрова

2. Интереси (лични и професионални):

Камелия: Професионалните ми интереси са свързани изцяло с работа с хора, развитие на потенциала и постигане на високи резултати.  Личните ми стремежи също са ориентирани към отношенията ми с близките хора, приятели и постоянен стремеж към самоусъвършенстване и щастие. Обичам да чета и да се уча от успелите.

Екатерина: Пътешествия и спорт (екстремни спортове – ски, скок с парашут, бънджи)

Марина: Пътешествия, разходки в природата, хубава музика, салса. Доброволчество, иновации.

Елена: Вълшебният свят на книгите, нови и непознати за мен места, и много спорт.

Теменужка: Разностранни са, а понякога са и динамични. Едва ли ще е изненадващо да откроя личните пътуванията. Сред професионалните – работата с хора и работата по програми за развитие ме зареждат неимоверно.

Елица: Решения на проблеми, управление на процеси и хора. В личен план фотография, история, пътешествия.

Камелия Мончева

3. Какъв искаше да станеш като  дете?

Камелия: Учителка, все още вярвам, че един ден може да поема в тази посока като призвание, а не професия.

Екатерина: Фармацевтка – все бърках в бурканчета разни лечебни каши и отвари 😊

Марина: Една от детските ми мечти беше да бъда певица. Обичах да записвам песни, измислени от мен, на аудиокасети.

Елена: Преминах през не една мечти, но най-открояващата се беше да бъда адвокатка, затова и записах да уча право.

Теменужка: Какво ли не, но напоследък се улавям, че на този въпрос отговарям най-често с „лекар“, даже „хирург“.

Елица: Археолог.

Елена Василева

4. Къде се виждаш след 5 години?

Камелия: След 5 години искрено се надявам да бъда където и сега – удоволетворена, от това което правя и посветена на много проекти, свързани, както с основната ми роля, така и с различни теми, по които доброволствам. Много ми се иска професионалния ми живот да не се ограничава до основната ми позиция , а да достига и до теми, които са актуални за света.

Екатерина: Все по-израснала професионално и като личност, да не спирам да търся, уча и развивам, независимо дали в сегашната компания или стартиране на личен бизнес.

Марина: Виждам се като успешен професионалист в Supply Chain сферата. HPE предлага множество възможности за развитие на знанията и уменията на служителите и всеки от нас е длъжен да се възползва.

Елена: След 5 години искам да съм на такова място (и в пряк и в преносен смисъл), на което спокойно да се наслаждавам на това, което съм постигнала и ясно да мога да си поставя цели за следващите 5 години.

Теменужка: Не зная конкретно, планирането напоследък не е най-силната ми страна. Пожелавам си, обаче, да е някъде, където съм щастлива, удовлетворена и полезна.

Елица: В същата компания, отново на роля, която ми носи удовлетворение.

5. Кой супер герой би искал да бъдеш?

Камелия: Ако има такъв, който може да е навсякъде по всяко време, си го избирам J

Екатерина: Ако руслката Ариел се счита за супер герой, аз бих искала да се окачествя с нейната способност да бъда жена човек на Земята и същевременно да се потапям и гмуркам в един различен, красив и тайнствен воден свят…далече от човеците.

Марина: Жената-чудо заради уменията й да се телепортира (важно качество в днешната реалност), развитите й сетива и дълголетието (безсмъртие).

Елена: Супер-мен заради невероятната му сила.

Теменужка: Капитан Планета.

Елица: Бих искала да бъда не толкова конкретен герой, а по-скоро да мога да извиквам умения и суперсили според всяка ситуация.

Марина Георгиева

6. Коя е твоята супер сила?

Камелия: Емпатията

Екатерина: Бих определила супер силата си в комбинация от организираност, динамика и желание 😊

Марина: Действам бързо.

Елена: Моята интуиция.

Теменужка: Общуването

Елица: Планиране на изненади.

7. Какво искаш хората да знаят за теб?

Камелия: Искам хората да ме опознават и сами да откриват нещата, които искат да знаят за мене, защото постоянно се променям.

Екатерина: Че искам и мога да постигам всичко,което ми хрумне… не си поставям граници в нищо.

Марина: Ефективен и позитивен човек, на който могат да разчитат.

Елена: Че се уча бързо и съм любопитна.

Теменужка: Няма нещо конкретно или специфично, всъщност. Надявам се хората да знаят толкова за мен, колко е поносимо и за тях, и за мен.

Елица: Че съм винаги насреща да помогна, ако мога.

Елица Недева

8. Емоционален или рационален?

Камелия: Винаги съм се стремяла към рационалността, но емоционалността е водеща.

Екатерина: От зодията ми Рак съм взела голяма доза емоционалност, но пък опитът и животът са ме научили на рационалност.

Марина: През по-голямата част от времето рационален и умерено емоционален.

Елена: Изключително емоционална съм, но това рядко е за сметка на моята рационалност.

Теменужка: Емоционален.

Елица: Рационален.

9. Интроверт или Екстроверт?

Камелия: Екстроверт.

Екатерина: Определено екстроверт.

Марина: Интроверт.

Елена: Екстроверт.

Теменужка: Екстроверт.

Елица: Интроверт с екстровертни наклонности (понякога)

10. Работа от вкъщи или от офис?

Камелия: Обичам офиса и срещи с хора.

Екатерина: Не харесвам крайностите, затова ако мога да избирам, винаги ще е златната среда – хубаво е да имаш свободата на хоум офиса, но физическият контакт с колеги и подчинени е от изключително значение за доверие, мотивация и продуктивност.

Марина: Вкъщи, но и от офис, когато има условия за това.

Елена: Определено ми липсва работата от офис и контактите, които създавах там. За мен трябва да има здравословен баланс между двете.

Теменужка: От офиса предпочитам да работя, когато е възможно.

Елица: Гъвкавост да избирам между двете.


Менторска двойка:

Участник: Елена Танева-Николова

Ментор: Боряна Бошнакова

ОТГОВОРИ: Елена Танева-Николова (участник)

Име; Компания; Длъжност

Елена Танева-Николова, Стандарт Секюрити АД, Главен мениджър

Интереси (лични и професионални)

Лични интереси – спорт, книги, доброволчество, пътешествия и нови открития

Професионални интереси – организационно развитие, ЧР, корпоративна култура, преговори и управление на конфликти.

Какво очакваш от менторската програма?

Нови срещи, споделен опит, ценни напътствия, нови знания и умения, които да подпомогнат моето кариерно и професионално развитие.

Какъв искаше да станеш като  дете?

Изследовател

Къде се виждаш след 5 години?

В света на неограничените възможности сред позитивни и мотивирани хора.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Капитан Америка

Коя е твоята супер сила?

Фокусът към решения и резултати

Какво искаш хората да знаят за теб?

Че съм любознателна, проактивна, комуникативна, мотивирана и позитивна.

Емоционален или рационален?

Балансирам между двете, но в зависимост от ситуацията едното може да вземе превес

Интроверт или Екстроверт?

100 % Екстроверт.

Работа от вкъщи или от офис?

Работа от офис.

ОТГОВОРИ: Боряна Бошнакова (ментор)

Име; Компания; Длъжност 

Боряна Бошнакова, Консултант развитие на лидери, екипи и организации

Интереси (лични и професионални)

Развитие на лидери, екипи и организации – това е океан от теми, които стимулират любопитството ми да науча още и още, както и желанието ми да споделям наученото и преживяното с други жадни за знание хора.  Не се отличавам с нищо специално – имам интереси и хобита в творчеството и изкуството, в спорта, обичам да пътувам по света и да се радвам на природата.

Какво очакваш от менторската програма? 

Да продължим пътешествието, в което Елена да научи още за себе си, да развие идеите си и да постигне целите си.  Аз също уча и се развивам като ментор в този процес.

Какъв искаше да станеш като  дете? 

Доколкото си спомням – едновременно учителка и актриса. В училище участвах във всички представления и дори си спомням много реплики. Мисля, че съм осъществила тази мечта – обучавайки други хора и предавайки опита си, понякога се изявявам и като на своеобразна сцена.

Къде се виждаш след 5 години?

С усмивка си припомням забавната реакция на пенсионера Робърт Де Ниро във филма „Отново в играта“, когато е интервюиран за стажантска позиция с подобен въпрос.  Надявам се да бъда здрава, да правя това, което обичам и да се радвам на близките си.  Има още доста места по света, които искам да посетя, кой знае.

Кой супер герой би искал да бъдеш? 

Стига ми  и приказната сила на Мери Попинз. „Всичко е възможно, дори и невъзможното“ и „всяка работа може да бъде забавна“ ми помагат ежедневно.

Коя е твоята супер сила? 

Обичам хората. И природата. Точка.

Какво искаш хората да знаят за теб? 

Хора, какво искате да знаете за мен?

Емоционален или рационален? 

Зависи. С възрастта постигам баланс. Аз не крия емоциите си и това може да създаде представа, че съм по-скоро емоционална. Лидерите, с които работя, се допитват за важни и спешни неща без предварителна подготовка, вероятно ценят и аналитичната част.

Интроверт или Екстроверт? 

Зависи. Според MBTI минимална преднина има Е спрямо I.  Както е важно да бъда сред хора и да общувам с тях, така е важно да имам собствено време и пространство. Понякога ме питат дали съм добре или съм обидена, а аз просто искам да си помълча. Забавно е.

Работа от вкъщи или от офис?

Зависи. От 2001 година работя „хибридно“ заради ролите и пътуванията. Имала съм възможността да избирам в кой момент да работя от офиса или от вкъщи, работила съм с хора, които са имали доверие в решенията ми кога и как да изпълнявам ангажиментите си. Работата в глобални екипи изисква да интегрираш „личния и служебния живот“, учиш се в движение и настройваш системата си на оптимални обороти. Продължавам да работя отвсякъде – и от вкъщи, и от офиса, и от много различни места.  Все пак е 21-ви век и технологиите са на наша страна.


Менторска двойка:

Участник: Вилиана Бакалова

Ментор: Флоренс Вайзбрук

ОТГОВОРИ: Вилиана Бакалова (участник)

Име; Компания; Длъжност

Вилиана Бакалова; АББ България ЕООД, клон Раковски; Бизнес партньор Човешки ресурси

Интереси (лични и професионални)

Професионалните са свързани с програми за развиване на служителите, показатели и способи за повишаване ангажираността им, изграждане на работодателска марка, и кариерно консултиране.

Личните са свързани с предприемачество, доброволчество и устойчивост

Какво очакваш от менторската програма?

Радвам се, че реалността и работата ми с ментора надхвърлиха първоначалните ми очаквания. Търся досег до нови хора, различен опит и различна гледна точка, пример, от който мога да уча

Какъв искаше да станеш като дете?

Исках да стана лекар, и по-специално парамедик. Когато бях малка една автомобилна катастрофа ми направи силно впечатление, хората, как бяха облечени и техните реакции. И реших, че и аз искам да помагам по този начин.

Къде се виждаш след 5 години?

В края на поредното лично предизвикателство, с реализиран проект и в баланс със себе си.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Такъв, който помага на децата и младежите да вярват повече в себе си, да откриват нови аспекти на заобикалящия ги свят и да реализират мечтите си

Коя е твоята супер сила?

Да свързвам хората.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Че съм идеалист и вярвам, че винаги има начин. Занимавам се с много и различни доброволчески инициативи, най-вече свързани с грижа и развитие на деца и младежи.

Последната, от които е като лидер в Международната награда на херцога на Единбург, в която понастоящем работя с трима младежи.

Емоционален или рационален?

Търся баланса все още тук, но с времето успявам по-лесно да напасна къде мога да си позволя повече емоция, и къде трябва да погледна по-рационално на ситуацията.

Интроверт или Екстроверт?

Определям се като амбиверт, защото в различни ситуации, или след по-продължителен период от време проявявам различни личностни особености.

Работа от вкъщи или от офис?

Някъде по средата, в зависимост от ситуацията. Имам нужда да съм сред колегите си и да не губя живия контакт с тях. Но свободата да можеш да работиш спокойно вкъщи или на друго тихо място също има своите предимства.

ОТГОВОРИ: Флоренс Вайзбрук (ментор)

Име; Компания; Длъжност 

« Дама партньорства », но става и с Флоренс Вайзбрук, БИУР, Председател

Интереси (лични и професионални)

Устойчивост, развитие, управление, земя, хора, деца, щастие, …

Какво очакваш от менторската програма? 

Ангажирайки се в менторската програма имах само едно желание: да бъда на висотата, която Вили си е представяла преди да се запознае с мен. Надявам се, че съм отговорила на поне една частичка от нейните очаквания.

Какъв искаше да станеш като дете? 

Тайната детска мечта, която не ме е напуснала и до ден днешен, е да помагам на всички, които срещам по пътя, по който ми е дадено да вървя. Да мога да дам на всеки част от това, което притежавам, за да може всеки един от нас да направи крачка напред по-уверено, по-силно, по-смело, без глад, без болки, без съмнения, без завист …Всеки ден се опитвам да реализирам тази ми детска мечта и в очите на децата виждам все повече и повече ценностите, искреността и чистотата на това, от което се нуждаем всички ние, за да БЪДЕМ….

Къде се виждаш след 5 години?

Жител на една планета, на която всеки един от нас има покрив, храна, здраве, диша чист въздух и не се притеснява за това какво ще се случи УТРЕ, в една среда, в която има достатъчно ресурси за всички хора, в която биоразнообразието, въглеродния отпечатък не са теми, които ни притесняват. В една среда спокойна и изпълнена със споделени опити и ценности.

Кой супер герой би искал да бъдеш? 

Нямам супер герой, който бих искала да стана, бих искала да бъда само себе си и да мога да устоявам на постоянния натиск на обществото, което има за несъзнателна цел да ни преобрази по такъв начин, че да загубим многообразието, което ни прави по-успешни като общество. Но въпреки всичко, ако имах магическа пръчка бих поръсила златен прашец върху всички, за да бъдат такива каквито са, а не такива каквито другите искат да бъдат.

Коя е твоята супер сила? 

Нямам супер сила, но пък успявам да свързвам хората с други хора, да усетя точно това, от което имат нужда и да се опитам да им го дам, или поне да ги напътя към постигането на това, което очакват.

Какво искаш хората да знаят за теб? 

Просто, че съм способна да споделя, да подам ръка и че само Заедно можем да сме по-силни и по-успешни.

Емоционален или рационален? 

Мъдър. Емоциите са част от нас, без тях животът няма да е песен, няма цвят, мирис и всичко останало. Рационалността ни помага при взимането на решения, но това което прави от нас единствени като Хора е мъдростта.

Интроверт или Екстроверт? 

Нито единия тип, нито другия, но и от двата по малко спрямо ситуацията, в която се намирам. Силата на човек е да се адаптира и именно тази адаптация спрямо ситуацията, хората и поставените цели прави от нас това, което сме.

Работа от вкъщи или от офис?

Няма значение къде си, важно е да напредваш и да постигнеш целта, която си си поставил за деня, за месеца, за годината или просто за живота си. От изключително значение за мен е физическият контакт между хората, силата, която може да ти даде един поглед или искрите, които можеш да видиш в очите на човека срещу теб.


Менторска двойка:

Участник: Ивелина Атанасова-Генчев
Ментор: Ивелина Николова

ОТГОВОРИ: Ивелина Атанасова-Генчев (участник)

Име; Компания; Длъжност

Ивелина Атанасова-Генчев, newtrend – business clinic, Старши експерт по Маркетинг на растежа и Председател на Фондация „Дигиталните деца“

Интереси (лични и професионални):

Бизнес коучинг. Холистична медицина и социална психология.

Какво очакваш от менторската програма?

Да ми помогне да видя себе си отстрани и да развия лидерски умения от едно ново, по-високо ниво.

Какъв искаше да станеш като дете?

Лекар. След това адвокат. Накрая мечтаех да се занимавам с дизайн, мода и изкуство, но никога не съм предполагала, че ще се занимавам с бизнес, иновации, технологии или комуникация.

Къде се виждаш след 5 години?

Продала съм поне част от бизнесите си и работя като „маркетинг директор под наем“ на половин работен ден за някоя от компаниите в списъка на Fortune 500. През останалото време консултирам стартиращи компании и обикалям света със съпруга си.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Бих искала супер героите да приличат на мен. 

Коя е твоята супер сила?

Да откривам талантите на хората и да им помагам да печелят пари от това.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Работя само с екипи и компании, в които вярвам и винаги знам точно какво правя.

Емоционален или рационален?

Аз съм Везни, винаги търся баланса. В личния си живот често вземам емоционални решения, но когато става дума за пари и бизнес, умея да бъда изключително хладнокръвна и рационална.

Интроверт или Екстроверт?

Амбиверт – създавам впечатлението за екстроверт, но всъщност съм изключително интровертна.

Работа от вкъщи или от офис?

Предпочитам работата от дома, но пътувам при всяка отдала ми се възможност и мога да подредя „дом“ за кратко време и навсякъде по света.

ОТГОВОРИ: Ивелина Николова (ментор)

Име; Компания; Длъжност

Ивелина Николова, Хюлет Пакард Ентерпрайз, Manager Technology Services (Мениджър Технологични Услуги), Член на управителния борд на асоциация AIBES.

Интереси (лични и професионални)

Политика, психология, социални науки.

Какво очакваш от менторската програма? 

Да ме срещне с амбициозни и вдъхновяващи жени, с които да успеем да вдъхнем живот на мечтите.

Какъв искаше да станеш като  дете? 

Ветеринарен лекар.

Къде се виждаш след 5 години?

На яхта в Средиземно море, пиеща коктейл и наслаждаваща се на живота извън корпоративния свят.

В свободното си от тези занимания време се виждам като успешен организационен и кариерен коуч и консултант.

Кой супер герой би искал да бъдеш? 

Не вярвам в супер героите. Бих искала да бъда себе си.

Коя е твоята супер сила? 

Да организирам хаоса. В кратки срокове.

Какво искаш хората да знаят за теб? 

Че скоро се сертифицирам като професионален коуч.

Емоционален или рационален? 

Рационална.

Интроверт или Екстроверт? 

Интроверт.

Работа от вкъщи или от офис?

Здравословен баланс между двете – от офиса за социализация, ангажираност, свързване и персонален контакт; от вкъщи за фокус и продуктивност.


Менторска двойка:

Участник: Дафинка Лазарова
Ментор: Екатерина Карпузова
Дафинка Лазарова, Участник
Екатерина Карпузова, Ментор

ОТГОВОРИ: Дафинка Лазарова (участник)

Име; Компания; Длъжност

Дафинка Лазарова, Мениджър бизнес развитие, Ексипиън България ЕАД

Интереси (лични и професионални):

Технологиите и дигитализацията ме вдъхновяват постоянно да се развивам като професионалист. В личен план моите интереси са семейството и хобитата ми – фотография, рисуване, учене, учене и пак учене 😊

Какво очакваш от менторската програма?

Менторската програма за мен е шанс да се докосна до успели дами, които с опита и експертизата си могат да открият нови хоризонти пред мен.

Менторството за мен е възможност да погледна професионални казуси от друга перспектива и с помощта на ментора ми да открия нови възможности и решения.

Какъв искаше да станеш като дете?

Лекар, много тривиално 😊 Исках да помагам на хората да имат по-добър и здрав живот.

Това ме вълнува и днес, като смятам че по някакъв начин с това което правя, помагам индиректно на хората да подбрят начина си на живот и да взимат по-добри решения.

Къде се виждаш след 5 години?

Виждам се по-близо до баланса в себе си 😊 Надявам се моите действия и решения днес да продължават да ме водят към удовлетворение – професионално и личностно.

Това, което се стремя е да живея тук и сега.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Като се замисля, май искам да бъда Супер мама 😊. Може би това се определя и от ценностите ми, най-голяма от които е моето семейство.

Също така вярвам, че с малки стъпки можем да направим големи дела – фокусирайки се в ролята ми на майка вярвам, че мога да постигна големи цели и през делата на моите деца.

Коя е твоята супер сила?

Да бъда адаптивна 😊 В този динамично променящ се свят е изключително важно за мен да се адаптирам бързо. За тази цел са ми необходими много умения и супер сили, които да ми помогнат в този процес.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Аз съм позитивен човек, винаги отворена за нови начинания и предизвикателства. 😊 Това не означава, че съм с розови очила и виждам само това, което ми харесва. Това за мен означава да виждам възможности във всяко предизвикателство.

Обичам живота и обичам да се наслаждавам на всичко, което правя.

Емоционален или рационален?

И двете 😊 Емоциите и разумът в баланс могат да направят чудеса.

Интроверт или Екстроверт?

Екстроверт 😊 но един интроверт също живее в мен и се появява в определени момента 😊.

Работа от вкъщи или от офис?

Отново баланс 😊 И двете имат и плюсове и минуси, но балансирани работят най-добре за мен.

Работата от офиса ми дава възможност да взаимодействам с колегите с всички сетива, докато работата от вкъщи ми дава възможност за повече фокус.

ОТГОВОРИ: Екатерина Карпузова (ментор)

Име; Компания; Длъжност

Екатерина Карпузова, Байер България ЕООД, Управител

Интереси (лични и професионални)

Много, различни и сменящи се с времето и сезона 😊 – от култура, литература, спорт, пътуване, работа с хора, учене на нови знания, умения, езици до природа 😊.

Какво очакваш от менторската програма? 

Ще се радвам да съм полезна с независима гледна точка и предоставяне на възможност на млада дама да дискутира свои казуси в сигурна среда, да споделя с доверие. Вярвам, че всички ние се изграждаме всеки ден и откриваме нови аспекти именно чрез взаимодействията си.

Какъв искаше да станеш като дете? 

Биолог и зоолог. Спомням си как с огромен интерес откривах природата около себе си, изучавах растения и животни. Оставах дълго време в захлас от съвършенството на формите и баланса в природата, което и до днес ме вълнува и удивлява.

Къде се виждаш след 5 години?

По-скоро тук бих искала да изразя надежда да бъда здрава, както и всички хора около мен. Надявам се през тези пет години да продължа да събирам едновременно професионални и лични емоции, знания, нови умения, преживявания, нови ценни познанства, колеги и приятели, докосване до нови територии (в преносен и буквален смисъл). Надявам се хармонията да продължи да бъде част от живота ми. Предполагам, че това ще ме отведе до правилното място след пет години. Може би и трябва да си напомним да не гледаме само напред и назад, а да се насладим на живота в пълната му красота сега.

Кой супер герой би искал да бъдеш? 

Ако можех да избирам, бих била герой, който да носи здраве на всички деца, да отнема болката им и да им вдъхва кураж при малки и големи изпитания.

Коя е твоята супер сила? 

Да свързвам отделни елементи в новаторски решение и да помагам на хората да открият и живеят потенциала си, да повярват в себе си и да опитват нови неща. Да вдъхвам вяра на хората около мен, че е полезно да мечтаят 😊.

Какво искаш хората да знаят за теб? 

Обичам всичко шарено по този свят – култури и литература, етноси, държави, градове, села, обичаи, вярвания, вкусове и предпочитания, природа. Човешката фантазия е необятна и вдъхновението за мен се крие в откривателството. Харесвам много една фраза на Ричард Брансън: „Ако целта е щастие – а тя трябва да бъде такава, тогава приключенията трябва да бъдат основен приоритет.“

Емоционален или рационален? 

И от двете по малко. Емоция без разум не е винаги добър съветник. Разум без емоция води човека по безцветна житейска пътека. А е важно и как пътуване, не само къде отиваме.

Интроверт или Екстроверт? 

Центроверт. Обичам интензивни и множество контакти, обмяна на опит и вдъхновение. Зареждам се сред природа, семеен кръг и уют (понякога с книга и чаша хубава лимонада 😊).

Работа от вкъщи или от офис?

Отново и двете. Настоящата ситуация ни приближи до действителност, която преди време не сме си и представяли. Убеди ни в големите възможностите на технологиите за подкрепа на работа от разстояние за някои професии. Балансът между работа вкъщи и в офис е изключително важен от социална, комуникативна, а не на последно място и от здравословна гледна точка. С технологиите може да се постигне много, но отпразнувана победа в екип е по-емоционална, хванати ръка за ръка и оглеждайки се в грейналите лица на другите. Вярвам, че в дългосрочен план ще намерим баланс с пълен заряд от творчество, ефективност и възможност за обмен на знания и емоции.


Менторска двойка:

Участник: Евгения Стаменова
Ментор: Красимира Никова
Евгения Стаменова, Участник
Красимира Никова, Ментор

ОТГОВОРИ: Евгения Стаменова (участник)

Име; Компания; Длъжност

Евгения Стаменова, Биостайл ООД, Управител

Интереси (лични и професионални):

Професионални – маркетинг, продажби и бизнес развитие.

Лични – пътешествия, йога и личностно развитие.

Какво очакваш от менторската програма?

За мен менторската програма е възможност да се запозная и работя с опитен ментор, с който да споделяме еднаква страст по отношение на професионалното развитие и взаимопомощта с цел израстване и на двете страни.

Какъв искаше да станеш като дете?

Предприемач.

Къде се виждаш след 5 години?

Като успешен предприемач, начело на една от най-иновативните компании производители на био храни в Европа.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Хърмаяни Грейджър.

Коя е твоята супер сила?

Постоянство.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Обичам работата си и вярвам, че моята мисия е да популяризирам био храните като култура на хранене и отглеждането на земеделските суровини, за да оставя един положителен отпечатък след себе си.

Емоционален или рационален?

Рационален.

Интроверт или Екстроверт?

Екстроверт.

Работа от вкъщи или от офис?

От офиса.

ОТГОВОРИ: Красимира Никова (ментор)

Име; Компания; Длъжност

Красимира Никова, ВП Брандс Интернешънъл АД, Мениджър Стратегическо Планиране.

Интереси (лични и професионални)

Личните ми интереси са насочени в самоусъвършенстване, грижа за семейството и пълна хармония между личния и професионалния ми живот. Професионалните ми интереси са насочени в сферата на постигане на пълна автоматизация на постоянни повтарящи се дейности.

Какво очакваш от менторската програма? 

Да предам максимална част от знанията си и уменията си.

Какъв искаше да станеш като  дете? 

Като дете исках да стана лекар. Винаги съм искала да помагам на хората, за да имат по-добър живот. Хобито ми обаче беше математика. По тази причина кандидатствах, бях приета с Отличен и завърших с Отличен Финанси. PRO BONO работя в различни инициативи и каузи.

Къде се виждаш след 5 години?

След 5 години ще бъда майка, съпруга, лидер в професията си.

Кой супер герой би искал да бъдеш? 

Не вярвам в супер героите. Вярвам в доброто. Смятам, че ако всеки един от нас е професионалист и прави добро на хората, заедно всички ще живеем в един по-добър свят.

Коя е твоята супер сила? 

Търпение, пълна концентрация, вяра в доброто.

Какво искаш хората да знаят за теб? 

За мен е важно хората да знаят, че съм добър човек.

Емоционален или рационален? 

99 % Рационален, 1 % Емоционален.

Интроверт или Екстроверт? 

Екстровертен тип.

Работа от вкъщи или от офис?

Категорично работа от офиса.


Менторска двойка:

Участник: Мария Рударска
Ментор: Елена Шикинова
Мария Рударска, Участник
Елена Шикинова, Ментор

ОТГОВОРИ: Мария Рударска (участник)

Име; Компания; Длъжност

Мария Рударска, Байер България, Мениджър Болнични центрове и етаблирани продукти

Интереси (лични и професионални):

Лични – занимания с трите ми деца, четене на книги, пътувания.

Професинални – маркетинг, управление на хора и процеси.

Какво очакваш от менторската програма?

Споделяне на опит, създаване на нови контакти, личностно израстване, овладяване на нови похвати в общуването, надграждане на емоционалната интелигентност и емпатия.

Какъв искаше да станеш като дете?

Лекар.

Къде се виждаш след 5 години?

На позиция, която ми позволява да надграждам себе си, успешно да практикувам и  развивам придобитите си умения и силни страни и с работата си да създавам добавена стойност за компанията, колегите и себе си.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Бих искала да бъда едновременно Супер майка, Супер приятел и Супер колега.

Коя е твоята супер сила?

Винаги да довеждам започнатото до край. Последователна и упорита, гонейки мечтите си.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Че съм добронамерена, лоялна и приятел докрай.

Емоционален или рационален?

Определено съм емоционална. В годините осъзнах, че емоционалността може да бъде нож с две остриета. Опитвам се за важните неща в живота да подхождам балансирано. Да претеглям факти, постъпки и  обстоятелства и да действам не само със сърце, но и с разум.

Интроверт или Екстроверт?

Екстроверт. Обичам да говоря много. Обичам да споделям преживявания, чувства и емоции. Но имам нужда понякога да остана сама със себе си, което е рядко при три деца вкъщи 😊 Не споделям всичко и с всекиго.

Работа от вкъщи или от офис?

И двете в добре балансирано съотношение.

ОТГОВОРИ: Елена Шикинова (ментор)

Име; Компания; Длъжност

Елена Шикинова, Хюлет Пакард Ентърпрайз, Мениджър Програми и Изпълнителен спонсор Women at Work Bulgaria.

Интереси (лични и професионални)

Лични – пътешествия и кулинария.

Професинални – развитие на служителите и поддържане на високо ниво на тяхната ангажираност и удоволетвореност.

Какво очакваш от менторската програма? 

Нови контакти, различна гледна точка и награждане на моя опит с този на професионалисти от други сфери.

Какъв искаше да станеш като  дете? 

Полицай и актриса J

Къде се виждаш след 5 години?

На въпроса „къде“ – все още в ХПЕ, но на друга позиция. На въпроса „как“ бих казала – уверена, уравновесена и много усмихната и позитивна. Независимо от това къде ще съм и на каква роля ще бъда, бих искала да запазя и да развивам тези качества в мен.

Кой супер герой би искал да бъдеш? 

Никой от вече познатите J Нов вид, с безброй възможности и сили, който се адаптира според ситуацията и нуждата. Когато става въпрос за възможности и умения, лакома съм – искам да мога да летя, да лекувам, да сбъдвам желания, да се боря със злото и какво ли още не.

Коя е твоята супер сила? 

Емпатия и комуникация. Винаги се поставям в обувките на другия, което ми помага да намеря общ език с всеки.

Какво искаш хората да знаят за теб? 

Че съм добър и честен човек, на когото могат да разчитат.

Емоционален или рационален? 

Емоционален.

Интроверт или Екстроверт? 

Екстроверт.

Работа от вкъщи или от офис?

Здравословна комбинация от двете  Категорична съм, че имам нужда от офис, от социални контакти и от диманиката на ежедневието, която липсва при работата от вкъщи, която от своя страна пък ти дава много гъвкавост.


Менторска двойка:

Участник: Милица Зикатанова
Ментор: Даниела Митова
Милица Зикатанова, Участник
Даниела Митова, Ментор

ОТГОВОРИ: Милица Зикатанова (участник)

Име; Компания; Длъжност

Милица Зикатанова, второ поколение собственик Винарска изба Вила Мелник, Маркетинг и Продажби

Интереси (лични и професионални):

Българско вино и винен туризъм.

Пътешествия, природа, приключенски спортове, гмуркане.

Какво очакваш от менторската програма?

Очаквам разговори, които да ме провокират. Да ми дадат една друга гледна точка относно предизвикателствата, с които се сблъсквам. Да получа мнение от опитен и качествен човек от различна индустрия, на различна позиция, с различни знания и опит. Приятната изненада беше, че получих и напътствия, и кураж, и увереност и топло приятелско отношение, което ме мотивира и вдъхнови за действия.

Какъв искаше да станеш като дете?

Като дете – „баЛеЛина, която танцува под звуците на Йохан Щъркел“

Като ученичка – Главен редактор на училищния вестник (и го постигнах).

Къде се виждаш след 5 години?

Виждам се израстнала като мениджър и лидер и оглавила семейния бизнес. Успешно го диверсифицирам и развивам.  Развивам и себе си като личност, като експерт в моята област. Създавам семейство, за да продължа семейната традиция.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Летящият човек. Така ще мога да пътувам по света дори, когато авиолиниите са в „локдаун“.

Коя е твоята супер сила?

Че работя последователно, упорито и неуморно за постигането на целите си.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Че моето семейство произвежда едни от най-хубавите български вина.

Емоционален или рационален?

Рационална в работата. Емоционална извън нея.

Интроверт или Екстроверт?

Екстроверт.

Работа от вкъщи или от офис?

Работа сред лозята, във винарната, в склада, в офиса, на терен в ресторантите, във винените барове, в магазините, по изложенията и вкъщи.

ОТГОВОРИ: Даниела Митова (ментор)

Име; Компания; Длъжност

Даниела Митова, Оперативен мениджър, HPE Bulgaria

Интереси (лични и професионални):

Няма да ми стигне мястото да изброявам 😊 Обожавам пътешествия и приключения, като винаги нося книга със себе си. Харесва ми да се предизвиквам и да преодолявам страховете си. Изключително интересна за мен е човешката психология и как като мениджър мога да повлияя положително на хората си. Също така съм запалена по „женската кауза“ и смятам, че имаме още много работа в световен мащаб преди да затворим казуса.

Какво очакваш от менторската програма?

Много положителни емоции! Чувствам се страхотна късметлийка, че имам толкова прекрасна дама за менти и смятам, че научвам от нея също толкова, ако не и повече, колкото тя от мен. Да си ментор е огромна отговорност и привилегия и аз се опитвам да дам най-доброто от себе си, за да съм максимално полезна. Ако мога да помогна за това Милица да погледне дадена ситуация по различен начин, значи съм успяла да изпълня част от мисията си.

Какъв искаше да станеш като  дете?

Адвокат като прадядо ми. За добро или за лошо се отказах някъде в късното тийнейджърство, тъй като реших, че няма да е за мен. Не съжалявам за избора си и до ден днешен, но със сигурност бих се радвала тогавашното ми аз да беше получило повече помощ и подкрепа за кариерното си ориентиране.

Къде се виждаш след 5 години?

Погледнато отвън може би ще изглеждам по същия начин, но се надявам да съм още по-умиротворена и удовлетворена от себе си и от живота си. Обградена съм от прекрасни хора, работя за страхотна компания и всичко останало зависи изцяло от мен. Ще съм пораснала, определено.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Наскоро правихме виртуален тим билдинг с екипа ми и имаше точно такава задача. Екипът реши единодушно за мен да съм Електра, така че приемам този супергерой за себе си 😊.

Коя е твоята супер сила?

Позитивизмът ми. Усмивките и отвореното отношение отварят много затворени врати и за мен е важно никога да не се отказвам да постигна нещо по-добро и по-смислено в работа или в личния си живот.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Исках да стъпя на всички континенти преди да навърша 30 години, но Ковид промени плановете ми (не съм се отказала, просто ще променя плана). Обичам да танцувам и да шофирам на неприлично висока музика. Имам прекрасно бебе куче. Обожавам вино. Пристрастена съм към тренировки и спорт. Плача на филми. Плача на книги. Плача пред паметници и гледки. Упорита и инатлива съм понякога. Почти никога не казвам „не мога“.

Емоционален или рационален?

И двете. Работя върху това да съм по-малко емоционална в професионално отношение, но като цяло смятам, че емоциите са полезни и на работа и колкото повече показваме истинското си Аз, толкова по-щастливи и продуктивни сме на работното място.

Интроверт или Екстроверт?

Никой, който ме познава, не би казал интроверт, но аз имам своите моменти, в които искам да остана сама със себе си и мислите си. Дори и заобиколена от десетки други хора, понякога имам нужда да се отделя в свое лично пространство и да прекарам известно време там.

Работа от вкъщи или от офис?

Обстоятелствата в момента не позволяват офис работа, но аз лично бих предпочела и двете. Има позитиви и негативи и при двата начина на работа и най-здравословно би било да се комбинират. Моята компания излезе доста бързо с нова стратегия за работа, която цели използването на офиса да е наистина продуктивно и той да е място за срещи, колаборация, социализиране. Останалото време можем да работим от вкъщи, на село, или на красива тераса с гледка към морето.


Менторска двойка:

Участник: Томислава Величкова
Ментор: Екатерина Карпузова
Томислава Величкова, Участник
Екатерина Карпузова, Ментор

ОТГОВОРИ: Томислава Величкова (участник)

Име; Компания; Длъжност

Томислава Величкова, БИК Сървисис София, Ръководител отдел Доставки/ Head of Procurement GBS Sofia

Интереси (лични и професионални):

Хубаво вино, изпито на различни места по света, управление на хора и психология.

Какво очакваш от менторската програма?

Катето надскочи всичките ми очаквания. Получавам съвети по отношение на всеки един от казусите, пред които съм изправена и те винаги са точно в десятката. Изключително ми помогна за презентиране на стратегията ми за дейностите на екипа пред Вицепрезидента Доставки на глобално ниво, направих добро впечатление и вече съм официално част от екипа му.

Какъв искаше да станеш като дете?

Да чета новините по телевизията, подражавах всяка вечер по време на централната емисия. Малко по-късно космонавт и след това доктор, заради хуманността на професията.

Къде се виждаш след 5 години?

На още по-висока ръководна длъжност като пример за жена на лидерска позиция и пример за дъщеря си да доказва себе си и да успява.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Жената чудо. Сражавайки се заедно с хората си, тя открива своята съдба.

Коя е твоята супер сила?

Да сглобявам „парченцата от пъзела“ и да взимам решения.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Благороден човек съм и приемам недостатъците на другите, стига да не засегнат принципите ми и разбирането ми за нормално или не. Успявам да видя силните страни на хората и да ги превърна в резултати.

Емоционален или рационален?

И двете. В много ситуации разчитам на интуицията си, особено в работата с хора. В други- изцяло на разума и фактите, особено когато гоня определени резултати.

Интроверт или Екстроверт?

Екстроверт, общуването с хора ме зарежда и ме кара да се чувствам реализирана.

Работа от вкъщи или от офис?

Баланс между двете, така че да се използват плюсовете и да се минимизират недостатъците на всяко едно.

ОТГОВОРИ: Екатерина Карпузова (ментор)

Име; Компания; Длъжност

Екатерина Карпузова, Байер България ЕООД, Управител

Интереси (лични и професионални):

Много, различни и сменящи се с времето и сезона 😊 – от култура, литература, спорт, пътуване, работа с хора, учене на нови знания, умения, езици до природа 😊.

Какво очакваш от менторската програма?

Ще се радвам да съм полезна с независима гледна точка и предоставяне на възможност на млада дама да дискутира свои казуси в сигурна среда, да споделя с доверие. Вярвам, че всички ние се изграждаме всеки ден и откриваме нови аспекти именно чрез взаимодействията си.

Какъв искаше да станеш като  дете?

Биолог и зоолог. Спомням си как с огромен интерес откривах природата около себе си, изучавах растения и животни. Оставах дълго време в захлас от съвършенството на формите и баланса в природата, което и до днес ме вълнува и удивлява.

Къде се виждаш след 5 години?

По-скоро тук бих искала да изразя надежда да бъда здрава, както и всички хора около мен. Надявам се през тези пет години да продължа да събирам едновременно професионални и лични емоции, знания, нови умения, преживявания, нови ценни познанства, колеги и приятели, докосване до нови територии (в преносен и буквален смисъл). Надявам се хармонията да продължи да бъде част от живота ми. Предполагам, че това ще ме отведе до правилното място след пет години. Може би и трябва да си напомним да не гледаме само напред и назад, а да се насладим на живота в пълната му красота сега.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Ако можех да избирам, бих била герой, който да носи здраве на всички деца, да отнема болката им и да им вдъхва кураж при малки и големи изпитания.

Коя е твоята супер сила?

Да свързвам отделни елементи в новаторски решение и да помагам на хората да открият и живеят потенциала си, да повярват в себе си и да опитват нови неща. Да вдъхвам вяра на хората около мен, че е полезно да мечтаят 😊.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Обичам всичко шарено по този свят – култури и литература, етноси, държави, градове, села, обичаи, вярвания, вкусове и предпочитания, природа. Човешката фантазия е необятна и вдъхновението за мен се крие в откривателството. Харесвам много една фраза на Ричард Брансън: „Ако целта е щастие – а тя трябва да бъде такава, тогава приключенията трябва да бъдат основен приоритет.“

Емоционален или рационален?

И от двете по малко. Емоция без разум не е винаги добър съветник. Разум без емоция води човека по безцветна житейска пътека. А е важно и как пътуване, не само къде отиваме.

Интроверт или Екстроверт?

Центроверт. Обичам интензивни и множество контакти, обмяна на опит и вдъхновение. Зареждам се сред природа, семеен кръг и уют (понякога с книга и чаша хубава лимонада 😊).

Работа от вкъщи или от офис?

Отново и двете. Настоящата ситуация ни приближи до действителност, която преди време не сме си и представяли. Убеди ни в големите възможностите на технологиите за подкрепа на работа от разстояние за някои професии. Балансът между работа вкъщи и в офис е изключително важен от социална, комуникативна, а не на последно място и от здравословна гледна точка. С технологиите може да се постигне много, но отпразнувана победа в екип е по-емоционална, хванати ръка за ръка и оглеждайки се в грейналите лица на другите. Вярвам, че в дългосрочен план ще намерим баланс с пълен заряд от творчество, ефективност и възможност за обмен на знания и емоции.


Менторска двойка:

Участник: Вяра Ситева
Ментор: Диана Вълчова
Вяра Ситева, Участник
Диана Вълчова, Ментор

ОТГОВОРИ: Вяра Ситева (участник)

Име; Компания; Длъжност

Вяра Ситева; Свободна практика; Маркетинг Консултант

Интереси (лични и професионални):

В личен план обожавам да чета книги, да уча езици и нови умения, и да бъда в планината.

Професионалните ми интереси са в сферата на Маркетинг, Бизнес Комуникации, а също така технологични и стартиращи компании.

Какво очакваш от менторската програма?

От ментроската програма очаквам да надградя знанията си по управление на проекти и

да изградя нови контакти.

Какъв искаше да станеш като дете?

Като дете много обичах математиката, както и да рисувам.

Къде се виждаш след 5 години?

Това, което бих искала, е да живея в Пловдив и да допринасям за бизнес развитието на града.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

За мен супер герой е човек, който е добър, който е себе си и на когото може да се разчита.

Коя е твоята супер сила?

Смятам, че това е силната ми воля, а също и ентусиазмът ми.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Любимите ми места са Пловдив и планините в България.

Емоционален или рационален?

Подхождам доста рационално.

Интроверт или Екстроверт?

Преобладаващо екстроверт.

Работа от вкъщи или от офис?

Определено работа от вкъщи, тъй като ми дава повече гъвкавост, повече свободно време и не се налага да пътувам до офис.

ОТГОВОРИ: Диана Вълчова (ментор)

Име; Компания; Длъжност

Диана Иванова Вълчова, Старши консултант Управление на проекти, Лидл България

Интереси (лични и професионални):

Професионалните ми интереси са в областта на бизнес анализа, управлението на проекти, както класическия waterfall проектен мениджмънт, така и agile практиките.

Лични интереси – обичам да засаждам нови храсти и дървета в двора и да виждам как всяка година стават все по-големи и красиви, както и да практикувам йога и да пътувам със семейството.

Какво очакваш от менторската програма?

Да бъде полезна с моя опит и да помогна на моята партньорка в програмата да постигне целите си, като същевременно и аз уча от нея.

Какъв искаше да станеш като  дете?

Според майка ми космонавт, аз честно казано не си спомням 😊.

Къде се виждаш след 5 години?

Определено не на космически кораб 😊.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Няма такъв, искам да съм такава, каквато съм 😊.

Коя е твоята супер сила?

Да започна нещо от нулата и да го довърша успешно до край.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Че съм отговорна и че съм винаги насреща, когато имат нужда от мен.

Емоционален или рационален?

Рационален, с известна емоционалност.

Интроверт или Екстроверт?

Определено интроверт

Работа от вкъщи или от офис?

Балансът между двете.


Менторска двойка:

Участник: Златина Димова
Ментор: Яна Тонозлиева
Златина Димова, Участник
Яна Тонозлиева, Ментор

ОТГОВОРИ: Златина Димова (участник)

Име; Компания; Длъжност

Златина Димова, Нестле Югоизточен Пазар, Специалист Привличане на таланти

Интереси (лични и професионални):
  • Пътешествия и различни спортове за зареждане и обогатяване на душата и тялото;
  • Коучингът като изкуство за отключване на потенциала на личността;
  • Откриване на талантите у всеки човек и намиране на вдъхновяваща и удовлетворяваща позиция в правилния за него/нея екип
Какво очакваш от менторската програма?

Нестле е дългогодишен партньор на Съвета на жените в бизнеса в България и през всичките години сме имали възможността заедно и с другите членове да провеждаме не само прекрасни, но и полезни инициативи като стажантски програми и различни академии като Лидерската академия, от която имах честта да бъда част през миналогодишното издание. Менторската програма е възможност за синергия между професионалисти с разнообразен опит и сфери на дейност, които имат общи цели и ценности. Моите очаквания към менторската програма са свързани с това да почерпя опит, знания, напътствия и съвети от моя ментор Яна, с която по вдъхновяващ и полезен за двете страни начин да удовлетворим поставените си цели и желания. Като партньорска двойка ментор-участник от различни международни компании, очакванията ми са свързани и с това да покажем на широката аудитория, че можем да си партнираме успешно когато имаме взаимоотношенията изградени върху честност, етичност, доверие, споделени ценности и цели, както и желание за личностно и професионално развитие и с всичко това да мотивираме и вдъхновим повече хора да се включват в такъв тип програми.

Какъв искаше да станеш като дете?

В ранна детска възраст исках да стана моден дизайнер и да имам собствен бранд за производство на бутикови дрехи. С това вярвах, че мога да помагам на хората да изразяват своята индивидуалност. В тийнейджърските си години исках да стана част от силовите структури на България – спец части, военни и т.н. като с тази си мечта вярвах, че мога да помогна на обществото да живее по-спокойно. В късните си тинейджърски години се прехвърлих на идеята, че ще съм най-полезна като адвокат, за да защитавам правата и да се боря за свободата на невинните и съответно да подпомагам системата да прилага справедливо силата на законите. Както сами виждате доста и разнородни професионални стремежи, но с общото между тях, че искам да помагам на хората да се чувстват и живеят по-добре. След това си осъзнаване взех решението, че ще бъда най-полезна като част от екип Човешки ресурси. Така  всъщност намирам удовлетворение на нуждата си да помагам. Търся и откривам талантите у хората с общи цели и ценности на Нестле, и заедно с другите колеги от отдела (и не само) се грижим тези таланти да намерят екипа, на който най-добре биха паснали. А коучингът прерастна от хоби в истинска страст, която ми дава възможност на едно по-дълбоко ниво да подпомогна хората да отключат потенциала си и да се развиват лично и професионално.

Къде се виждаш след 5 години?

5 години не са много време на фона на човешката история, но от гледна точка на изминалата пандемична година ни показват, че не са и малко. Всичко това, което се случи през тези времена на пандемия ме научи, че човек трябва малко да забави темпото и да се радва на днешния ден, да цени и обича всичко, с което разполага към дадения момент и най вече – да живеем тук и сега! Много често в стремежите си да удовлетворим плановете си забравяме да сме благодарни и да се радваме на това, което имаме днес, а то е много по-истинско и ценно! След 5 години се виждам заобиколена от семейство, приятели и колеги да споделяме заедно времето, мечтите и стремежите си с чаша хубава напитка, в приятна обстановка или сред природата, радващи се на “тук и сега”!

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Определено такъв, който да дава сила, вяра, увереност и енергия на тези, които имат потенциал, но поради някаква причина за изгубили мотивацията си да бъдат себе си.

Коя е твоята супер сила?

Определено да извличам позитивното дори от най-негативната ситуация и с това да показвам на околните, че обстоятелствата създават възможности, които за да видиш трябва да смениш гледната си точка, да бъдеш гъвкав, адаптивен и търсещ! Това определено помага да се “разсее мъглата” и да се почерпи от вдъхновението от поговорката “Когато една врата се затваря, порта се отваря!”.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Обожавам да чета книги от разнородни жанрове, обожавам да съм сред природата, да пътешествам и мечтая някой ден да завърша успешно маратонска дистанция (~42км). До сега съм успяла да пробягам само 30км 🙂 Времето със семейството и приятелите е едно от големите наслади и изкушения в живота ми и понякога оставям на заден план целите си за бъдещето в името на това да се насладя на моменти с любимите си хора 🙂

Емоционален или рационален?

И двете –  с годините се научих да усъвършенствам избора си кога да пускам емоциите и кога да оставя разума да ме води. Има какво още да се желае, но някои неща искат време и натрупване на повече житейски опит.

Интроверт или Екстроверт?

Екстроверт, но понякога от екстровертността си се изхабявам и уморявам емоционално и се отдавам на интроверта в себе си 🙂

Работа от вкъщи или от офис?

За щастие имам възможността от работодателя ми да съчетавам и двете, което за мен е перфектния вариант, защото спокойствието и концентрацията на домашната обстановка подпомагат креативността, а живите контактите с хората в офиса са незаменим източник на вдъхновение за мен.

ОТГОВОРИ: Яна Тонозлиева (ментор)

Име; Компания; Длъжност

Яна Тонозлиева, Хюлет Пакард Ентърпрайз, Оперативен Мениджър

Интереси (лични и професионални):
  • Как да бъда възможно най-добрият родител за децата си.
  • Как да бъда най-полезният лидер за екипа си.
Какво очакваш от менторската програма?

Досега съм участвала в различни менторски програми, но всичките са били вътрешни за нашата компания. За първи път имам възможността да съм ментор в програма, която свързва професионалисти от различни бизнес сфери в България. Тук е мястото да изкажа искрени благодарности към HPE Woment@Work България и Съвета на Жените в Бизнеса в България за тази инициатива и за професионалната организация! Сигурна съм, че в течение на тази една година аз в ролята си на ментор ще науча много! Искам да разбера какви са работните култури в другите компании в България, какви теми вълнуват хората, които работят там, с какви предизвикателства се сблъскават. Така и аз ще предизвикам себе си да мисля различно, да съм способна да подкрепя Злати, участничката с която ще работим заедно, по нестандартен и полезен за нея начин. Очаквам информация, контакти, приятелства, научени уроци и смях!

Какъв искаше да станеш като  дете?

Не случайно за децата казват, че са чисти и невинни души, защото са способности инстинктивно да изразяват мненията и чувствата си. Аз като дете обичах всички бездомни животни и ги прибирах редовно всички с единствената мисъл, че така им помагам. В малко по-късно детство това прерастна в мечта да стана ветеринарен лекар. Е, не станах ветеринарен лекар, но любовта към животните не се е променила.

Къде се виждаш след 5 години?

Както събитията от последната една година ни показаха, направените планове може да нямат нищо общо с реалността, която ще ни застигне утре. За да отговоря на този въпрос ще заема нещо, което един много ценен за мен човек ми сподели – след 5 години искам да съм щастлива, в целия многослоен смисъл на това.

Кой супер герой би искал да бъдеш?

Моят супер герой е майка ми. Ако успея да бъде поне наполовина толкова търпелива, забавна, грижовна, здраво стъпила на земята, знаеща и можеща, ще съм герой.

Коя е твоята супер сила?

Да намирам решения. Изпитвам удовлетворение от това да разнищя някакъв казус, да се намери първопричината на проблема, да се идентифицират главните хора, от които зависи по-нататъшното развитие на темата и да се търсят решения. Има някаква енергия, която се създава и когато и други хора се заредят от нея и заедно работим, за да намерим Решението, накрая чувството от добре свършената работа е назаменимо.

Какво искаш хората да знаят за теб?

Аз съм майка не на балерини, а на състезателки по таекуон-до ITF. Зодия Овен, съпруга на Телец. Обичам да меся питки, има магия в това. Аз съм дъщеря. Водата ме успокоява. Работя с много хора. Обогатяващо и изтощаващо е (60 към 40 😉 ). Тренирам 3 пъти в седмицата. Сладките неща ме изкушават.

Емоционален или рационален?

Добра комбинация от емоции и рационално мислене. С годините се научих да притъпявам първосигналните емоционални реакии, защото често можеш да бъдеш криворазбран. В работата си винаги мисля от гледна точка на това, какво ще е добре за бизнеса, как можем да постигнем оптимални резултати и на каква цена. Подплатената с факти и цифри теза е трудно да бъде оборена с емоции.

Интроверт или Екстроверт?

Екстроверт

Работа от вкъщи или от офис?

В нашата компания въведоха нова стратегия за работното място, която е комбинация от работа от вкъщи, възможност за работа от офиса, и навсякъде другаде, където имаш свързаност и възможност да си продуктивен. Това е перфектанта комбинация за мен и съм благодарна, че нашите лидери са с прогресивно и гъвкаво мислене.


Проекти

Благоевград 2024
Осмото издание на академията за стартиращи предприемачи BASE гостува за втора поредна година в Благоевград Осмото издание на бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE, организирана от Съвета на жените в бизнеса в България, в партньорство...
Прочетете повече
Национални награди на Съвета на жените в бизнеса в България
Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България са учредени през 2022 г. с цел да отличат най-вдъхновяващите постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване в бизнеса и общество в България. Наградите са разпределени...
Прочетете повече