Лидерска академия 2020/2021

44 дами се дипломираха успешно в седмото издание на Лидерската академия „Успяваме в България“ на Съвета на жените в бизнеса в България

29 юни 2021 г., София. С церемония приключи седмото издание на Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), на която 44 млади дами получиха своите сертификати за успешното си преминаване през серия от обучения, подготвящи ги за следващите стъпки в професионалното им развитие. Обученията са напълно безплатни, благодарение на компаниите-членове на Съвета. Инициативата се провежда под патронажа на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова.

„Като човек, свързан с образованието, подкрепям развитието на възможностите за насърчаване на професионалното развитие на жените. Вярвам, че подобни инициативи като Лидерската академия допринасят за челните позиции на България и в частност на София по отношение на реализацията на дамите. По данни на Евростат 2021, например, през 2020 г. България заема трето място в ЕС по дял на жени, работещи в сферата на науката и технологиите“, насърчи участничките г-жа Фандъкова.

„Бих искала да изкажа специални благодарности на г-жа Фандъкова за нейната подкрепа, за отдадеността ѝ към идеята за насърчаване на професионалното и личностно развитие на жените и за съпричастността ѝ към каузите на Съвета“, сподели д‑р инж. Боряна Манолова, председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на Siemens за България и Северна Македония. „Тази година отбелязваме седмото издание на Лидерска академия. И ако за инициативите важи същото правило като за хората, значи можем със сигурност да кажем, че с „първите седем” сме поставили солидна и устойчива основа за развитието на Академията. Когато преди седем години дадохме началото на първото издание на Лидерската академия, се надявахме идеята да намери благодатна почва и достатъчно съмишленици, за да покълне и даде плодове в обозримо бъдеще. Реалността надхвърли нашите очаквания. Лидерската академия не само просъществува, привличайки все нови и нови участници и поддръжници, но и претърпя значително надграждане чрез съпътстващи инициативи като менторската програма и Алумни клуба“, допълни тя.

Тази година фокусът на Академията бе съобразен с новата реалност, в която функционира бизнесът в момента. Всички теми на обученията бяха адаптирани съобразно новата действителност и предизвикателствата, свързани с настоящата ситуацията, като същевременно бяха пречупени през призмата на придобиването на умения в тази среда. Една част от курсовете бяха проведени в присъствена форма, а друга – дистанционно. В рамките на серия от семинари дамите от Академията имаха възможност да почерпят опит от водещи професионалисти от компаниите-членове на Съвета, да участват в нови предизвикателства и теми, да получат ценни презентационни умения и съвети за това, как да бъдат въздействащи по време на променящата се бизнес реалност.

Запазвайки традиционния фокус и устойчивост, модулите на Академията имат за цел да насърчат инициативността и предприемаческия дух на съвременната жена за разширяването на бизнеса ѝ и поемане на по-големи отговорности. Лидерската академия „Успяваме в България“ е една от най-емблематичните инициативи на СЖББ. Тя представлява серия от обучения, насочени към дами на различни мениджърски позиции от корпоративния свят и такива, които ръководят собствен бизнес. Обученията се провеждат със специалната подкрепа на компаниите-членове на СЖББ и имат за цел да подпомогнат участничките към следващите стъпки в професионалното им развитие. Посланик на Лидерска Академия 2020/2021 бе Ванина Ханджийска, която е дългогодишен блогър и разказвач на истории.

Академията стартира през 2014 г. и се организира от Съвета на жените в бизнеса в България и УниКредит Булбанк. Тя се реализира в изпълнение на един от основните приоритети на СЖББ – да насърчава професионалното развитие на жените в бизнеса, осигурявайки им възможности за качествено обучение, надграждащо техните професионални компетенции.


Проекти

Благоевград 2024
Осмото издание на академията за стартиращи предприемачи BASE гостува за втора поредна година в Благоевград Осмото издание на бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE, организирана от Съвета на жените в бизнеса в България, в партньорство...
Прочетете повече
Национални награди на Съвета на жените в бизнеса в България
Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България са учредени през 2022 г. с цел да отличат най-вдъхновяващите постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване в бизнеса и общество в България. Наградите са разпределени...
Прочетете повече