Лидерска академия 2019/2020

DSC2144-1000x400

“Поздравявам Съвета на жените в бизнеса в България и съм убедена, че Лидерската академия ще е и полезно, и приятно изживяване, ръководено от успели жени-мениджъри, които участват в икономиката на София и България.“ Това заяви кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, която е патрон на инициативата, по време на официалното откриване на шестото издание на Лидерска академия ‎„Успяваме в България“. Тя посочи, че всяка година вижда все по-мотивирани и по-ентусиазирани участници в обучителната програма, организирана от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ).

Събитието се състоя на 19 септември т.г. в Международния център на УниКредит Булбанк и събра членове на СЖББ, участнички от предишните издания, техните обучители, както и съмишленици на каузите на сдружението.

_DSC1842

„Имам удоволствието да открия Лидерска академия за шести път, което е доказателство, че програмата е дългосрочна и устойчива“, каза на церемонията д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България. Тя припомни, че в нея участват обучители от фирмите-членове на СЖББ, които изцяло на доброволни начала инвестират своето време и споделят знанията си, за да бъде програмата безплатна за участващите.  По думите й с всяко изминало издание работата на комисията, която подбира кандидатите, става все по-трудна заради все по-големия брой желаещи да станат част от програмата.

„Участничките в новото издание на Лидерската академия идват от различни сектори на бизнеса, което дава богатство от различни гледни точки“, отбеляза г-жа Цветанка Минчева –  директор Глобално банково обслужване и член на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“, която е част от УС на Съвета на жените в бизнеса в България. Тя добави, че приблизително половината от тях работят в компании-членове на СЖББ, като това придава добавена стойност за членуващите в организацията фирми. Друга част от участничките са предприемачи или работят за фирми, които не са членове на сдружението.

IMG_0773

Участничките в тазгодишното издание на Лидерска академия „Успяваме в България“ завършиха обучението си като представиха проектите си, свързани с кризата, породена от CoVid-19. Лидерска академия е една от знаковите инициативи на Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), която има за цел да подготви дами на средни мениджърски позиции  и собственици на малък бизнес за следващите стъпки в професионалното им развитие като им предостави безплатни обучения.

Всички 45 дами успешно защитиха тезите си като за първи път форматът на събитието беше изцяло дигитален. Те представиха идеите си пред Управителния съвет (УС) на СЖББ по пет теми, изцяло съобразени с новата реалност.

Своеобразен домакин на събитието, макар и през онлайн платформа, беше УниКредит Булбанк в лицето на Цветанка Минчева, доскорошен директор на Глобално банково обслужване на банката и член на УС на СЖББ. УниКредит Булбанк подкрепя Лидерската академия за шеста поредна година.

„От участничките очаквам свежи идеи и ангажираност за изпълнението им след това“, каза при откриването д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България и Северна Македония. Тя сподели, че се обмисля идеята участничките в първия дигитално дипломирал се випуск да получат дипломите си на церемония на открито в следващите седмици.

В рамките на час и половина, дамите, разделени в пет екипа, представиха идеите си по следните теми:

Как СЖББ да работи и да подпомага своите членове в период на криза, по подобие на пандемичната ситуация от март 2020 насам?

По какъв начин малки и средни предприятия могат да адаптират бизнес модела си, така че да продължат да работят ефективно в условия на криза?

Какви подходи могат да предприемат големите компании, за да гарантират висока ефективност на работа в условия на голям процент от служителите, работещи вкъщи?

Какви са ефективните мениджърски подходи за предоставяне на развиваща и коригираща обратна връзка към служителите, когато членовете на екипа работят отдалечено?

По какъв начин настоящи и бивши участнички в Лидерската академия могат да създадат и поддържат активна т.нар. Alumni общност?

Като резултат от работата на един от екипите беше взето решението и за организиране на Клуб на завършилите лидерска академия (т.нар. Alumni организация).

DSC06770

Стартирала през 2014 г., Лидерската академия „Успяваме в България“ е безплатна обучителна програма,  има за цел да подпомогне дамите да развият бизнеса и кариерите си. Модулите са насочени към развиване на лидерските умения, които насърчават инициативността и предприемаческия дух на съвременната жена. В обученията, споделяйки своя ценен опит, се включват и членовете на СЖББ.

Досега, благодарение на инициативата, през академията са преминали над 250 участнички, които са имали възможност да получат ценни обучения и да създадат богата мрежа от контакти.

Лидерска академия е отличена с наградата „Инвеститор в човешкия капитал“ на Български форум на бизнес лидерите и се провежда под патронажа на  кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова.


Проекти

Благоевград 2024
Осмото издание на академията за стартиращи предприемачи BASE гостува за втора поредна година в Благоевград Осмото издание на бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE, организирана от Съвета на жените в бизнеса в България, в партньорство...
Прочетете повече
Национални награди на Съвета на жените в бизнеса в България
Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България са учредени през 2022 г. с цел да отличат най-вдъхновяващите постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване в бизнеса и общество в България. Наградите са разпределени...
Прочетете повече