Лидия Шулева взе участие във форума Next Level HR 2024

Лидия Шулева, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и управляващ партньор в Бизнес Интелект, взе участие във форума Next Level HR 2024, организиран на 12 юни от сп. Мениджър. Г-жа Шулева се присъедини към първия дискусионен панел “Гъвкавост отвъд home office“, който постави акцент върху предизвикателствата и възможностите пред работодатели и служители в динамична и гъвкава работна среда. Тя обърна внимание на законовата рамка, подчертавайки, че настоящите разпоредби в страната по-скоро ограничават свободата на служителите, вместо да им предоставят гъвкавост. „Този закон сравни работата от разстояние с изискванията за надомна работа. Те закрепостяват един служител от едно работно място на друго, което е записано в трудовия договор. Така тази т.нар. гъвкавост, която е толкова любима на служителите, по никакъв начин не се разрешава законово“, обясни г-жа Шулева.

Тя засегна и друг важен аспект, свързан с темата – работещите родители и грижата за децата, който е приоритет и в работата на СЖББ. Лидия Шулева сподели, че СЖББ е предложила промени в съществуващия закон, които да позволят на родителите на деца до 12 години да се възползват както от работа от разстояние, така и от хибриден подход, и гъвкаво работно време. „В Закона за закрила на детето пише, че деца до 12 години не могат да се оставят сами вкъщи. Как едни родители, които ходят от 9:00 до 17:00 на работа, а детето им учи до 12:00 или 13:00, ще изпълнят това изискване? Да не казвам, че в случаите на развод това се използва за полицейски мерки. Затова  ние от Съвета на жените сме направили нови предложения. В кодекса на труда пише, че за деца до 8-годишна възраст работодателят може да разреши някакво гъвкаво работно време или работа от разстояние. Ние смятаме, че ако трябва да се спазват и двата закона, или първият закон за децата до 12 години трябва да се промени, или другият да бъде направен така, че работникът да има право да работи дистанционно. Така наистина хората ще имат право да се възползват както от работа от разстояние, така и от хибриден начин на работа и намалено работно време. Нека да има гъвкав режим, който да бъде уреден по правилен и законов ред, а  не едното да разрешава едно и да изисква, а другото да изисква и забранява“, коментира тя.

По време на дискусията г-жа Шулева отбеляза също, че в България жените са представени добре на средни мениджърски позиции, но що се отнася до управителните съвети статистиката показва, че само 16% от постовете се заемат от жени.„Има директива на ЕС, която сочи, че най-малко 33% в управителните органи или 40% в постовете с неизпълнителни функции трябва да са жени. До края на годината тази директива трябва да бъде транспонирана в България“, разясни тя и добави, че не става въпрос затова самоцелно да се назначават хора, които не могат да се справят с тази задача, а да има равно третиране. „Фактът, че жените са само 16% не значи, че само толкова са кадърни. Говорим за равни условия. Имаме чисто феминизирани професии, при които трябва да се даде предимство на мъжете. Трябва по някакъв начин да се постигне равномерно представяне“, коментира Лидия Шулева.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Представители на Съвета на жените в бизнеса в България се срещнаха с партньорски организации в Милано
Представители на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) от 23 до 25 юни бяха на посещение във бизнес столицата на Италия – Милано за участие в серия от срещи с партньорски организации, които...
Прочетете повече
Над 30 дами предприемачи се дипломираха в юбилейното десето издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Емблематичната програма на Съвета на жените в бизнеса в България е подпомогнала кариерното развитие на над 400 жени в бизнеса у нас На официална церемония в София, провела се на 20 юни, над 30 дами...
Прочетете повече