Ирена Бушандрова: Не залагайте само на една професия

  • Директорът за България в “Педерсън и Партнерс” се срещна със стажантите в поредицата young.LEADERS.talk
  • Следвайте мечтите си смело и развивайте талантите си, посъветва младите хора Ирена Бушандрова

Не залагайте само на една професия, мислете за минимум три. Развивайте талантите си, следвайте мечтите си и не се страхувайте да търсите съвети“. Тази препоръка отправи директорът за България в „Педерсън и Партнерс“ Ирена Бушандрова, която се срещна със стажанти от компании-членове на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ).

Това бе четвъртото събитие от поредицата срещи young.LEADERS.talk, организирани от СЖББ в рамките на Националната стажантска инициатива. Тяхната цел е да даде възможност на младите хора да се срещнат със своите модели за подражание – от ръководители и топ мениджъри на водещи компании до млади, успешни специалисти и предприемачи, и да почерпят опит от техните лични истории.

irenaИрена Бушандрова, която се занимава с подбор на ръководни кадри, разговаря със стажантите за това какви качества в кандидатите търсят работодателите, какво е важно да демонстрират по време на интервю за работа и сподели примери от собствения си професионален опит. „Няма нищо страшно да смениш специалността или професията си. Не следвайте модели, а разума и сърцето си“, каза г-жа Бушандрова. Самата тя е направила подобна крачка и е преминала от банковата сфера в сферата на подбора на ръководен персонал.

Ирена Бушандрова говори и за важността на стажовете като стъпка в избора на бъдеща професия. Нейната препоръка е по време на стаж младите хора да попиват знания и модели на поведение от своите ментори. На базата на своя опит тя сподели, че извън професионалната характеристика, работодателите търсят няколко основни неща в кандидата: гъвкавост, решителност, желание за работа и за учене. Според нея натрупването на първоначален опит в международна корпоративна среда е добра основа за бъдеща кариера и формира система от бизнес ценности, независимо дали младите хора ще бъдат служители или предприемачи. Тя смята, че дипломата от чужд университет не е решаващо условие, когато работодателят прави своя избор измежду няколко кандидати, но се счита за плюс. Г-жа Бушандрова посъветва младите хора да не се притесняват по време на интервюта за работа да обсъждат темата за очакваното възнаграждение, но да не го поставят като първи въпрос. Даде им също така ценни съвети за поведението, което да следват при среща с потенциалните си работодатели и как да подготвят автобиографиите си.Irena 2

Стажантите имаха множество въпроси към Ирена Бушандрова, сред които и този колко време отнема и какви качества са нужни, за да се издигнеш до ръководна позиция. В тази връзка директорът за България в „Педерсен и Партнерс“ коментира, че не е нужно мениджърът в една компания да разбира от всички функции в детайли. Добрият мениджър е този, който ръководи нещата като диригент своя оркестър и личи по синхрона, обясни г-жа Бушандрова.

Събитията в рамките на Националната стажантска инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България продължават и през следващата седмица.


ostavame_v_BulgariaЗа четвърта поредна година Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) провежда Националната стажантска инициатива „Оставаме в България”. Тя е насочена към най-младите бъдещи професионалисти и отново ще им даде шанс да докажат своите качества и умения, да навлязат в света на бизнеса и да получат възможности за развитие, подходяща среда и стимул за реализация в България.
Патрон на „Оставаме в България” е българският евродепутат г-жа Ева Майдел.


През 2018 г. Съветът на жените в бизнеса в България постави началото на поредицата Young.LEADERS.talk в рамките на Националната стажантска инициатива. Тяхната цел е стажантите от компаниите-членове на СЖББ да се срещат със своите модели за подражание – мениджъри, политици и млади специалисти, започнали кариерата си именно като стажанти, както и да посетят едни от най-големите корпорации в България. Така младите хора имат възможност да се запознаят със света на бизнеса, както и да видят как са организирани и как функционират компаниите.

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

Рекорден брой млади таланти завършиха Националната стажантската инициатива на СЖББ
Деветото издание на програмата се проведе с подкрепата на A1 Близо 100 стажанти от 15 водещи български и международни компании се включиха в деветото издание на Национална стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на...
Прочетете повече
Първото издание на „СЖББ Калейдоскоп“ ще представи 10 компании-членове на Съвета на жените в бизнеса в България
По време на събитието фирмите ще имат възможност да представят най-добрите си проекти и дейността си на самостоятелен щанд    На 3 октомври, от 17:00 до 19:30 часа, в NV Tower на бул. Г.М. Димитров...
Прочетете повече
Съвместна благотворителна кампания на СЖББ и УниКредит Булбанк ще подкрепи децата на Украйна за първия учебен ден
По-малко от месец остава до началото на новата учебна година, което винаги е наситено с много вълнение, трепет и емоции за децата, учителите и родителите. И за да има повече усмивки на 15-ти септември, заедно...
Прочетете повече