Жените на ръководни постове могат да имат ключова роля при реформите за по-зелено бъдеще

От Форума: Жените на ръководни постове могат да имат ключова роля при реформите за по-зелено бъдеще

  • Това е второто съвместно събитие на Съвета на жените в бизнеса в България и Фондация „Конрад Аденауер“

Близо една трета от българите смятат, че жените на високи ръководни постове могат да допринесат до промяна в нормативните изисквания, така че целите на Зелената сделка да бъдат реализирани по-лесно. Това показват резултатите от национално изследване, реализирано от агенция „Тренд“ по поръчка на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и с финансиране от Фондация „Конрад Аденуаер“. Проучването е проведено в първата половина на октомври, а резултатите от него бяха представени на втората съвместна конференция на СЖББ и Фондация „Конрад Аденауер“ под надслов „Разнообразните роли на жените в Зеления преход“. 

Освен чрез иницииране на законодателни промени, според анкетираните, жените на ръководни постове могат да ускорят прехода към Зелената сделка и чрез информация и разяснителна работа (9% от отговорилите положително 288 респонденти) и като направят всичко възможно ръководените от тях компании да спазват всички мерки и да намалят вредните емисии (8% от отговорилите положително 288 респонденти). 

Тези и други изводи за ролята на жените в насърчаването и ускоряването на Зеления преход и как те могат да допринесат за устойчивата промяна чрез своите разнообразни функции в икономиката и обществото бяха дискутирани по време на конференцията, която събра близо 100 водещи представители на бизнеса, неправителствения сектор, образованието и социалното предприемачество. Гости на събитието бяха членове на СЖББ и на Алумни клуба към организацията, чуждестранни посланици, представители на професионални организации ‎  и съмишленици на Съвета и неговите каузи.

Оказва се, че темата за Зелената сделка и Плана за декарбонизация на ЕС се счита за приоритетна от българското общество (според близо 60% от запитаните), а едновременно с това не е толкова позната като 67% от анкетираните посочват, че не се чувстват запознати с нея. Едновременно с това, близо 30% от българите смятат, че ефектът от Зелената сделка върху живота в България ще е положителен. 

Нашата цел е да дадем възможност на компании и организации, които вече работят за този преход, да споделят своите практики и идеи и да вдъхновят членовете на нашата организация, както и много наши съмишленици и партньори, да потърсят своето място в разнообразните си роли като лидер, предприемач, родител, за да направим заедно този преход устойчив”, каза при откриването Соня Демирева, административен директор на СЖББ. 

Програмата на форума включи 2 панелни дискусии, фокусирани върху ключови аспекти на Зеления преход. Първият панел „Иновациите в Зеления преход“ събра представители на водещи компании в сектори като енергетика, минодобив, технологии, които разказаха за добрите практики и иновации, които позволяват още по-пълноценното включване на жените в трансформацията към по-устойчива и ориентирана към бъдещето икономика.  Дискусията беше на тема как промяната на контекста и преходът към зелени и устойчиви практики променя стереотипите и създава нови възможности за изява и включване на жените.

Вторият панел акцентира върху разнообразните роли на жените в Зеления преход – в бизнеса, в семейството, в образованието, в социалния и обществен живот. Дадоха се отговори на важни въпроси като по какъв начин жените вече влияят върху набиращата скорост трансформация чрез многообразието от роли в личен, професионален и социален контекст. Участниците споделиха добри идеи и практики, които могат да вдъхновят повече жени да осъзнаят възможностите, които имат, и да променят нагласите към зеления преход в семейството и другите социални системи, към които принадлежат.

Събитието се проведе с подкрепата на „Дънди Прешъс Металс“, „Уникредит Булбанк”, Siemens България и “М-газ” EООД.

Споделяне

Коментари

Последни новини

За трета година СЖББ получи Отличителния знак за значими постижения в политиката по равнопоставеност на жените и мъжете
Председателят на СЖББ, Цветанка Минчева, получи Отличителния знак за значими постижения в изпълнение на политиката по равнопоставеността между половете, който се присъжда на институции, организации и компании от Министерството на труда и социалната политика. Наградата в категорията “Нестопански...
Прочетете повече
Правните аспекти при управление на бизнес, счетоводството на фирмата и човешките ресурси бяха темите в последните модули на BASE – Благоевград
Кои са правните аспекти при създаването и развиването на бизнес, как да управляваме счетоводството на фирмата и човешките ресурси като най-важният капитал на всеки бизнес, бяха темите на модули IX, X и XI в бизнес...
Прочетете повече
СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със специално...
Прочетете повече