Forum Dir

СЖББ е партньор в конференция за женското предприемачество

Форумът „Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще“ събира топ експерти от Европа и България

Лидия Шулева, член на УС на СЖББ, ще е един от панелистите в предстоящия форум за женско предприемачество, който ще се проведе на 2 юни в Rainbow Plaza по инициатива на медийния портал Dir.bg и на който СЖББ е партньор. Тя ще се включи в първия от общо четирите панела, посветен на темата за насърчаване на женското предприемачество. Фокусът в обсъжданията ще е активното ангажиране на жените в предприемаческата екосистема като ключов фактор за икономически растеж. Вниманието в дебата ще бъде насочено и към предоставяне на необходимите знания, ресурси и връзки за преодоляване на предизвикателствата, които жените предприемачи срещат в днешния икономически пейзаж.

Женското предприемачество има съществена роля за икономическия растеж и устойчивото бъдеще и може да увеличи значително приходите на страните в Европа. По оценки на Европейския институт за равенство между половете сътрудничеството в тази област може да доведе до нарастване с до 10% на БВП на глава от населението в икономиките от ЕС. Все по-актуалната тема за държавите и бизнеса ще бъде поставена по време на Форум на жените предприемачи на 2 юни, организиран от Dir.bg.

Конференцията “Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще” ще бъде първото събитие от серия инициативи на българския интернет портал.

Целта е да отключим този огромен неизползван потенциал. Откриваме дебата и насочваме вниманието към необходимата подкрепа под формата на знания и ресурси за преодоляване на предизвикателствата, които жените предприемачи срещат в днешния икономически пейзаж“, посочват организаторите. И допълват: “Бизнесите, притежавани от жени, са допринесли с милиарди евро за световната икономика и са създали милиони работни места. Въпреки тези успехи, жените трябва да се борят с многобройни предизвикателства като ограничен достъп до финансиране, стереотипи, неравенство, пристрастни гледни точки и социални ограничения. Откритата дискусия по тези въпроси е от съществено значение”.

Форумът на жените предприемачи ще събере в София лидери в сферата от най-високо ниво в Европа и България. Сред жените, които ще имат думата от сцената на събитието, е Евелин Регнер, член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на Комисията по правата на жените и равенството на половете, както и бившият български еврокомисар Мария Габриел. Освен тях, във форума ще се включат още редица експерти с принос в женското предприемачество в сферата на бизнеса, институциите и НПО-сектора.
Сред темите, които ще бъдат дискутирани, са равенството между половете, стереотипите, аргументите за по-сериозната роля на жените в бизнеса и други.

В последните години международните компании заложиха на повишаването на броя на жените в ръководните позиции, което води до по-добро управление и повишена ефективност. Сега е важно тенденцията да продължи и на ниво предприемачи. Активното включване на жените в бизнеса ще увеличи конкурентоспособността и новаторството на компаниите, прогнозират организаторите. Преди това обаче трябва да се преодолеят социалните и културни бариери, които затрудняват жените да стартират и управляват свой собствен бизнес, и да се насърчи диверсификацията в инвестициите и финансирането на женски предприятия.

За участие във форума е необходима предварителна регистрация тук:
https://womens-forum.dir.bg/#register

Споделяне

Коментари

Последни новини

Новото издание на нетуъркинг формата „Сутрешно кафе със СЖББ“ предстои на 5-ти декември
Нa 5-ти декември, 2023 г. предстои поредно издание на новия, но вече успешен нетуъркинг формат “Сутрешно кафе със СЖББ”. Темата, която ще дискутират членовете на Съвета и Алумни клуба, е „Дигитализацията в HR дейностите“ и...
Прочетете повече
Участниците в бизнес академията BASE в Перник научиха как се създават и развиват предприемаческите идеи
Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE в гр. Перник, провел се на 15 ноември, бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Соня Демирева е бивш директор Продажби на Уникредит Булбанк...
Прочетете повече
Съветът на жените в бизнеса в България взе участие в световния конгрес на FCEM в Париж
Съветът на жените в бизнеса в България участва в световния конгрес на FCEM – Femmes Chefs D’Entreprises Mondiales, провел се от 15 до 17 ноември, 2023 г. в Париж. FCEM e първата организация в Европа,...
Прочетете повече