Бизнес академията в Благоевград представи как се раждат и развиват предприемаческите идеи

Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи в Благоевград бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Мария Шейтанова е бивш Изпълнителен директор и член на УС на ТОКУДА Банк и Българо-Американската кредитна банка, консултант и предприемач с богат опит в структуриране и преструктуриране, оптимизационни и проекти за повишаване на ефективността. 

Участниците се запознаха с пътя и процесите от зараждане на идеята до практическата й реализация; какви са етапите на проучване, пазарната среда, предвидимите рискове и как би следвало те да се отразят в бизнес плана. Г-жа Шейтанова подчерта разликата между бизнес идея и предприемаческа възможност, отбеляза влиянието на различните фактори като среда, индустрия, пазари и хора, както и възможностите за преодоляване на тези предизвикателства. 

Бъдещите предприемачи научиха какви са изискванията към съдържанието на успешния бизнес план, какви трябва да са ключовите моменти и аргументацията в него, както и правилния начин за презентирането му. 

Във втората част на лекцията темата бяха сформирани 7 екипа, които работиха  по предварително зададени казуси – напр.  как да развият ботаническа градина с увеселителен парк, как да развият фитнес клуб за млади майки и др. След това екипите презентираха резултатите си при огромен интерес.  

Курсистите реализираха и „пробно шофиране“ на новия си бизнес, а г-жа Шейтанова отговори на много въпроси за видовете финансиране и тяхната приложимост в съответствие с конкретния бизнес и ситуация. 

Мария Шейтанова

За лекторa:

Мария Шейтанова, бивш Изпълнителен директор и член на УС на ТОКУДА Банк и Българо-Американската кредитна банка, консултант и предприемач с богат опит в структуриране и преструктуриране, оптимизационни и проекти за повишаване на ефективността. Магистър е по бизнес администрация от London Business School и магистър по вътрешна търговия от УНСС.

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със...
Прочетете повече
13 менторски двойки се включиха в третото издание на програмата „Incredible Us – Успешни заедно“
След шест месеца на интензивна работа и обучения 13 менторски двойки завършиха съвместната програма на Съвета на жените в бизнеса в България и HPE Women at Work Bulgaria – “Incredible Us – Успешни заедно”. Третото...
Прочетете повече
Пазарно проучване, ценови тактики и маркетинг бяха темите на лекциите в BASE в края на април
Как се прави пазарно проучване? Как да определим цените на стоките и услугите, които предлагаме? Как да изградим и популяризираме собствен бранд? Отговорите на тези ключови бизнес въпроси, част от програмата на BASE – Благоевград,...
Прочетете повече