Бизнес академията в Благоевград представи как се раждат и развиват предприемаческите идеи

Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи в Благоевград бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Мария Шейтанова е бивш Изпълнителен директор и член на УС на ТОКУДА Банк и Българо-Американската кредитна банка, консултант и предприемач с богат опит в структуриране и преструктуриране, оптимизационни и проекти за повишаване на ефективността. 

Участниците се запознаха с пътя и процесите от зараждане на идеята до практическата й реализация; какви са етапите на проучване, пазарната среда, предвидимите рискове и как би следвало те да се отразят в бизнес плана. Г-жа Шейтанова подчерта разликата между бизнес идея и предприемаческа възможност, отбеляза влиянието на различните фактори като среда, индустрия, пазари и хора, както и възможностите за преодоляване на тези предизвикателства. 

Бъдещите предприемачи научиха какви са изискванията към съдържанието на успешния бизнес план, какви трябва да са ключовите моменти и аргументацията в него, както и правилния начин за презентирането му. 

Във втората част на лекцията темата бяха сформирани 7 екипа, които работиха  по предварително зададени казуси – напр.  как да развият ботаническа градина с увеселителен парк, как да развият фитнес клуб за млади майки и др. След това екипите презентираха резултатите си при огромен интерес.  

Курсистите реализираха и „пробно шофиране“ на новия си бизнес, а г-жа Шейтанова отговори на много въпроси за видовете финансиране и тяхната приложимост в съответствие с конкретния бизнес и ситуация. 

Мария Шейтанова

За лекторa:

Мария Шейтанова, бивш Изпълнителен директор и член на УС на ТОКУДА Банк и Българо-Американската кредитна банка, консултант и предприемач с богат опит в структуриране и преструктуриране, оптимизационни и проекти за повишаване на ефективността. Магистър е по бизнес администрация от London Business School и магистър по вътрешна търговия от УНСС.

Споделяне

Коментари

Последни новини

43 дами предприемачи бяха отличени в деветото издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Сертификатите за завършване бяха връчени на участничките лично от кмета на столицата Йорданка Фандъкова 08 юни 2023 г., София На официална церемония в град София 43 дами се дипломираха в деветото издание на Лидерска академия...
Прочетете повече
Програмите на СЖББ в подкрепа на жените лидери бяха основна тема за дискусия на работен обяд с посланичката на Финландия в България
Насърчаване на дамското лидерство и подкрепа на кариерното развитие на млади и талантливи българи, така че да изберат да останат и да се развиват в страната, са приоритети в обучителните програми на Съвета на жените...
Прочетете повече
Темата за цените и ценообразуването бе акцентът на поредния модул на Бизнес академията за предприемачи в Благоевград 
Коя е добрата цена и как да я определяме? На тези два фундаментални въпроса получиха отговор бъдещите предприемачи от Благоевград по време на поредния модул от BASE академията.  Темата бе изключително полезна и провокира голям...
Прочетете повече