Бизнес академията в Благоевград представи как се раждат и развиват предприемаческите идеи

Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи в Благоевград бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Мария Шейтанова е бивш Изпълнителен директор и член на УС на ТОКУДА Банк и Българо-Американската кредитна банка, консултант и предприемач с богат опит в структуриране и преструктуриране, оптимизационни и проекти за повишаване на ефективността. 

Участниците се запознаха с пътя и процесите от зараждане на идеята до практическата й реализация; какви са етапите на проучване, пазарната среда, предвидимите рискове и как би следвало те да се отразят в бизнес плана. Г-жа Шейтанова подчерта разликата между бизнес идея и предприемаческа възможност, отбеляза влиянието на различните фактори като среда, индустрия, пазари и хора, както и възможностите за преодоляване на тези предизвикателства. 

Бъдещите предприемачи научиха какви са изискванията към съдържанието на успешния бизнес план, какви трябва да са ключовите моменти и аргументацията в него, както и правилния начин за презентирането му. 

Във втората част на лекцията темата бяха сформирани 7 екипа, които работиха  по предварително зададени казуси – напр.  как да развият ботаническа градина с увеселителен парк, как да развият фитнес клуб за млади майки и др. След това екипите презентираха резултатите си при огромен интерес.  

Курсистите реализираха и „пробно шофиране“ на новия си бизнес, а г-жа Шейтанова отговори на много въпроси за видовете финансиране и тяхната приложимост в съответствие с конкретния бизнес и ситуация. 

Мария Шейтанова

За лекторa:

Мария Шейтанова, бивш Изпълнителен директор и член на УС на ТОКУДА Банк и Българо-Американската кредитна банка, консултант и предприемач с богат опит в структуриране и преструктуриране, оптимизационни и проекти за повишаване на ефективността. Магистър е по бизнес администрация от London Business School и магистър по вътрешна търговия от УНСС.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Новото издание на нетуъркинг формата „Сутрешно кафе със СЖББ“ предстои на 5-ти декември
Нa 5-ти декември, 2023 г. предстои поредно издание на новия, но вече успешен нетуъркинг формат “Сутрешно кафе със СЖББ”. Темата, която ще дискутират членовете на Съвета и Алумни клуба, е „Дигитализацията в HR дейностите“ и...
Прочетете повече
Участниците в бизнес академията BASE в Перник научиха как се създават и развиват предприемаческите идеи
Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE в гр. Перник, провел се на 15 ноември, бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Соня Демирева е бивш директор Продажби на Уникредит Булбанк...
Прочетете повече
Съветът на жените в бизнеса в България взе участие в световния конгрес на FCEM в Париж
Съветът на жените в бизнеса в България участва в световния конгрес на FCEM – Femmes Chefs D’Entreprises Mondiales, провел се от 15 до 17 ноември, 2023 г. в Париж. FCEM e първата организация в Европа,...
Прочетете повече