43 бизнес дами бяха отличени в деветото издание на Лидерска академия „Успяваме в България“

Сертификатите за завършване бяха връчени на участничките лично от кмета на столицата Йорданка Фандъкова

08 юни 2023 г., София На официална церемония в град София 43 дами се дипломираха в деветото издание на Лидерска академия „Успяваме в България“. Сертификатите за завършване бяха връчени на новия випуск бизнес дами лично от кмета на София – Йорданка Фандъкова, патрон на инициативата.

„Основната цел на Съвета на жените в бизнеса в България е не просто да подпомага равнопоставеността на жените и мъжете в бизнеса, но и да подкрепя цялостното изграждане на бизнеса в България. Вярваме, че човек се учи докато е жив и не случайно обученията, през които участничките в Лидерска академия преминават, са насочени към тяхното личностно развитие, към развиване на предприемаческия дух и запознаване с новите практики в бизнеса“ каза Цветанка Минчева, председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Тя поздрави дамите за иновативните бизнес идеи, представени във финалните им презентации преди дипломирането и допълни, че всяка една от тях може да намери успешно приложение в програмите за равнопоставеност на компаниите на българския пазар.    

„Успешните бизнес идеи се дължат на креативните, инициативните, предприемчивите и смелите и тъй като сме във време на поредица от кризи, мисля, че именно в кризисни моменти жените са тези, които могат най-добре да решават проблемите и да дават перспектива“ – каза Йорданка Фандъкова пред финалистите в Лидерска Академия. Тя поздрави участничките, като им пожела да запазят своите чисто женски качества, защото те са голямото предимство на дамите в света на бизнеса. 

Кметът на София цитира актуални данни на Евростат, които нареждат България в топ 5 на страните в Европейския съюз по дял на жените на мениджърски позиции, като 41 % от тях са заемани от дами. На първо място по този показател е Латвия, следвана от Полша и Швеция. България е на водещо място в Европа и по дял на жените, анагажирани в сферата на науката и технологиите с 60 %, както и в областта на информационните и комуникационни технологии с 28,5 %. 

Йорданка Фандъкова сподели и последните данни на НСИ, според които в България превес на жените има в сферите на културата, образованието, здравеопазването, финансите, застрахователните дейности, недвижими имоти, търговията, хотелиерство и ресторантьорство.

За първи път обучителната лидерска програма се проведе в седем модула, които са съобразени с новата действителност, предизвикателствата и нуждите на съвременния бизнес. Сред темите, които Академията обхваща са „Емоционална интелигентност“, „Бизнес моделът ТИ“, „Въздействащи презентации в онлайн среда“, „Предприемачество и управление на промяната“ и други. Както винаги, Академията се проведе напълно безплатно, а модулите са разработени и се водят от професионалисти в компаниите членове на Съвета.

За Лидерската академия

Лидерската академия „Успяваме в България“ е една от най-емблематичните инициативи на Съвета и представлява серия от обучения, насочени към дами на различни мениджърски позиции от корпоративния свят и такива, които ръководят собствен бизнес. Обученията се провеждат със специалната подкрепа на компаниите, членове на СЖББ и имат за цел да подпомогнат участничките към следващите стъпки в професионалното им развитие.

Академията стартира през 2014 г. и се организира и финансира от компании от Съвета на жените в бизнеса в България. Тя се реализира в изпълнение на един от основните приоритети на Съвета – да насърчава професионалното развитие на жените в бизнеса, осигурявайки им възможности за качествено обучение, надграждащо техните професионални компетенции. Всички обучения в рамките на програмата са безплатни и всяка година в нея участват активни млади дами, избрани след трудна селекция от кандидати, желаещи да почерпят опит директно от едни от най-успешните бизнес професионалисти в България.

Споделяне

Коментари

Последни новини

За трета година СЖББ получи Отличителния знак за значими постижения в политиката по равнопоставеност на жените и мъжете
Председателят на СЖББ, Цветанка Минчева, получи Отличителния знак за значими постижения в изпълнение на политиката по равнопоставеността между половете, който се присъжда на институции, организации и компании от Министерството на труда и социалната политика. Наградата в категорията “Нестопански...
Прочетете повече
Правните аспекти при управление на бизнес, счетоводството на фирмата и човешките ресурси бяха темите в последните модули на BASE – Благоевград
Кои са правните аспекти при създаването и развиването на бизнес, как да управляваме счетоводството на фирмата и човешките ресурси като най-важният капитал на всеки бизнес, бяха темите на модули IX, X и XI в бизнес...
Прочетете повече
СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със специално...
Прочетете повече