Форумът PMDay 2018 призова за равни шансове за жените

  • Съветът на жените в бизнеса в България бе съорганизатор на панел за ролята на дамите в сферата на управлението на проекти
  • Цветанка Минчева от УС на СЖББ модерира дискусията

PMDay2Какви качества трябва да притежават жените, които искат да направят кариера в сферата на управлението на проекти и какви стъпки да предприемат компаниите, за да стимулират равнопоставеността. Това бяха само част от темите, които дискутираха участниците в организирания съвместно със Съвета на жените в бизнеса в България панел “Using the female force to close gender gap in project management” на форума PMDay Bulgaria 2018. Модератор на този панел, с който конференцията бе закрита, бе Цветанка Минчева, директор Глобално банково обслужване и член на УС на УниКредит Булбанк и член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България. В дискусията се включиха Ирена Жотева, Ирина Панайотова, Милена Хаджииванова, Нина Проданова-Лозева и Михаил Михайлов.

Това е панел, който има за цел да говори за равнопоставеността, откри дискусията Цветанка Минчева. Корпорациите трябва да създават предпоставки за равнопоставеност и да подкрепят жените, коментира Милена Хаджииванова. Според Михаил Михайлов компаниите трябва да дават на дамите възможности за развитие. „Трябва да се работи със стереотипите. Ако има правилна нагласа, всичко може да се случи“, каза от своя страна Ирена Жотева. Тя изброи и в кои компании, по нейни наблюдения върху една от социалните мрежи, се търсят най-много мениджъри за управление на проекти. Нина Проданова обаче сподели впечатлението си, че повечето от работещите в тази област са жени. Дамите в един екип успяват да балансират емоциите и са много по-добри в справянето едновременно с няколко задачи, коментира Михаил Михайлов.

Важна част от дискусията бе отделена на качествата, които са нужни на една жена, за да направи кариера в project management областта. Според Ирина Панайотова дамите се нуждаят от повече самоувереност и от това да показват на екипа и колегите си, че вярват в това, което правят. „Първото, с което жените трябва да се справят, е стереотипът, че израстващите жени са твърде агресивни“, коментира Милена Хаджииванова. Според Михаил Михайлов обаче дамите не бива да се опитват да бъдат „повече мъже“, отколкото е необходимо. Той им препоръча да имат твърди позиции и мек подход.

Онлайн допитване сред присъстващите в залата пък очерта някои от качествата, които по принцип един PM специалист трябва да притежава – лидерство, умения за комуникация, справяне с няколко задачи едновременно и т.н.

Участниците в панела споделиха и собствения си опит в тази област. Ирина Панайотова каза, че уменията й в тази професионална сфера са й помогнали в трудна ситуация в личен план. Цветанка Минчева също разказа за своя опит с реализирането на проекти. Милена Хаджииванова пък подчерта, че има припокриване между ролите на мениджър по управление на проекти и лидера.

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

Първа стратегическа нетуъркинг среща на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) „Десет пъти повече“ („10 Х повече“)
На 24.01.2023 в NV Tower се състоя първата стратегическа нетуъркинг среща на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) „Десет пъти повече“ („10 Х повече“).  Защо „10 Х повече“? През 2023 година СЖББ отбелязва...
Прочетете повече
Модул 8 на BASE Ловеч бе посветена на темата за цени и ценообразуване
Темата на Модул 8 на академията бе изключително полезна, изпълнена с безценни съвети от практиката и провокира много интерес, тъй като покри следните важни бизнес въпроси: Различни тайни и тънкости на ценообразуването бяха споделени с...
Прочетете повече
Модул 7 на BASE Ловеч бе посветен на правните аспекти от създаването и управлението на една компания
Поредната лекция от BASE в Ловеч през изминалата седмица бе на тема “Правни аспекти на предприемаческата дейност“. Лекцията бе представена от адв. Габриела Велинова, управляващ съдружник на АК “Фронтекс Лигъл Сървисис”.  Основните акценти бяха:  На...
Прочетете повече