Фирмите реагираха гъвкаво, следващата стъпка е изграждане на общност на знанието и солидарността

Онлайн събитие на Съвета на жените в бизнеса в България „Бизнесът през 2021“:

Фирмите реагираха гъвкаво, следващата стъпка е изграждане на общност на знанието и солидарността

Ситуацията, породена от CoVid-19 беше тест за бизнеса, но голяма част от фирмите успяха да реагират гъвкаво и да осигурят на служителите си възможност за дистанционна работа и ги пренасочиха към нови и различни проекти, за да запазят работните места. Това споделиха водещи мениджъри на някои от най-големите компании в страната, които обсъдиха очакванията си за бизнес средата през тази година на изцяло дигитално събитие, организирано от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ).

„Вярвам, че днешната конференция е следващата стъпка в изграждането на една общност на знанието и солидарността, която ще ни позволи да бъдем още по-устойчиви и успешни днес и в бъдеще“, каза, откривайки събитието, д-р инж. Боряна Манолова, председател на Управителния съвет на СЖББ и главен изпълнителен директор на Siemens България и Северна Македония, защото „в турбулентни времена като днешните обменът на знания и добронамерената подкрепа стават още по-ценни за всички нас, членовете на СЖББ“.

Capture17Като участници в дискусията се включиха Милена Драгийска,  главен изпълнителен директор на Лидл България и „Мениджър на годината 2020“ , Кристина Иванова, директор за България и вицепрезидент “Операции” на TELUS International Europe и Калина Трифонова, заместник-председател на Съвета на директорите на EVN България.

И през 2020 екипът на Лидл България продължи да се разраства, като достигна 3 200 души. Постоянно инвестираме в обучения на служителите и даваме възможности за успешен старт на кариерния път на редица млади хора чрез стажантски програми и дуално обучение“, сподели Милена Драгийска. Тя допълни, че Лидл България е добавил над 90 нови продукта към портфолиото си, като 90% от тях от са от български производители, и им осигурява възможност за износ в европейската мрежата на Лидл, като така подкрепят българския малък и среден бизнес. 

                Кристина Иванова си спомни за положените усилия в началото на пандемията 90% от екипа на TELUS International Europe да премине на дистанционна работа. „Всичко се случи в рамките на две седмици. От тогава продължаваме все повече да дигитализираме процесите ни, така че максимално да подпомагат дейностите на служителите ни“, добави тя. Те не заместват служителите, а освобождават времето им от повторяеми дейности, което дава по-голям фокус върху клиентите. „В TELUS International Europe няма освободени служители от началото на корона кризата, а новоназначените минават през дигитален процес на подбор“, поясни Иванова.

            За това как се работи на терен, без възможност за хоум-офис в условията на пандемия разказа Калина Трифонова. В същото време, обучението на новите служители се случва онлайн. „Приемаме електричеството за даденост, но всъщност много хора правят това възможно. Без електричество, виртуалната ни среща нямаше да бъде възможна днес“, подчерта тя.

Икономическите прогнози за следващите месеци бяха обобщени от главния икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.   

Capture18България беше силно засегната от втората вълна на пандемията. Данните за ефекта върху икономическата активност са противоречиви, а очакванията са възстановяването да е само частично тази година“, обобщи Павлов. Той даде за пример това, че данните за произведения БВП сочат, че България е сред страните с най-малък спад в икономическата активност през първите девет месеца на 2020 г. Едноврменно с това обаче спадът в продажбите на дребно в България е един от най-дълбоките – минус 10.6% на средногодишна база като преди нас по този показател в Европа са само Словения и Черна гора. Подобна е ситуацията и при спада на продажба на нови автомобили – там средногодишната промяна е от -37%, а преди нас е само Хърватия с -39%.  Нагласите на домакинствата да предприемат големи покупки в България също са с по-дълбок спад от този отчетен във всички останали европейски страни.

graph

В изложението си Павлов сподели и три управленски урока при висока степен на несигурност:

  1. Управлението трябва да бъде базирано на «знание». Човешкото знание е ограничено. Трябва да сме честни по отношение на това докъде се простира знанието, с което разполагаме, и да сме наясно къде започват границите, отвъд които се намира неизвестното.
  2. Управлението в условията на крайна несигурност изисква «смелост». Преди всичко смелост е нужна, за да не се окажем в плен на страха, който е естествено да изпитваме, когато се изправим пред лицето на несигурността.
  3. Управлението в условията на крайна несигурност изисква «смирение». Смирение е нужно, за да може тогава, когато нещата не вървят според първоначалния план ни план, да признаем грешките си, и да предприемем алтернативен ход на действия.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Новото издание на нетуъркинг формата „Сутрешно кафе със СЖББ“ предстои на 5-ти декември
Нa 5-ти декември, 2023 г. предстои поредно издание на новия, но вече успешен нетуъркинг формат “Сутрешно кафе със СЖББ”. Темата, която ще дискутират членовете на Съвета и Алумни клуба, е „Дигитализацията в HR дейностите“ и...
Прочетете повече
Участниците в бизнес академията BASE в Перник научиха как се създават и развиват предприемаческите идеи
Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE в гр. Перник, провел се на 15 ноември, бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Соня Демирева е бивш директор Продажби на Уникредит Булбанк...
Прочетете повече
Съветът на жените в бизнеса в България взе участие в световния конгрес на FCEM в Париж
Съветът на жените в бизнеса в България участва в световния конгрес на FCEM – Femmes Chefs D’Entreprises Mondiales, провел се от 15 до 17 ноември, 2023 г. в Париж. FCEM e първата организация в Европа,...
Прочетете повече