Участници 2023

Антоанета Герджикова, юрист в Dundee Precious Metals България: „Не съм и предполагала, че темата може да е толкова всеобхватна и значима за ежедневното ни общуване. С нетърпение очаквах всяка следваща среща с лекторите и участниците, защото за мен Академията беше вдъхновяваща и изпълнена с нови знания, които ми помогнаха да влагам смисъл в разбирането ми за равнопоставеност не само от правен аспект. Радвам се, че имах възможността да се включа в първото издание на Академията за „Многообразие, равнопоставеност и приобщаване“ и определено препоръчвам това емоционално преживяване“.

Деница Сотирова, HR Business Partner в Yettel България: „Изживяването ми с Академията не можеше да бъде по-позитивно. От една страна – ценното знание, комбинация между теория и практика, представено от гледна точка на бизнеса, обогати ежедневната ми работа на различни нива. Даде ми нов поглед и увереност, че подхождам отговорно и информирано към темите за многообразие, включване и равнопоставеност. От друга – безценният елемент на общност между участниците, както и дискусиите ни по време на модулите бяха това, което оразличава Академията за мен”.

Диана Георгиева, експерт в управление на НПО, стипендиант на Lidl България: “Равнопоставеността и социалното включване са една от посоките, в които работя през последните години и този ми интерес провокира любопитството ми към академията. Въпреки че участието ми в нея бе свързано с доста допълнителна организация, като пътуване от другия край на страната, организиране на престой и куп други неща, не съжалявам и за миг, че се включих. Какво ми даде академията – срещнах много интересни колеги и успешни практически подходи, видях темите от перспективата на бизнеса и не на последно място, разбрах по-добре какъв трябва да бъде подходът за по-успешни контакти на неправителствения сектор с бизнеса. Препоръчвам без капка съмнение включването в следващи издания на академията“.

Доника Дякова-Врашкова, старши вътрешен одитoр в UniCredit Bulbank: “Като участник в първaта Академия бих казала на всички, които се колебаят дали да се запишат: „Подарете си тази емоция“. Академията освен нови знания, дава един много различен поглед на темите за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване. По време на седемте модула аз открих приятели, с които да работим по съвместни проекти”.

Доротея Митева, директор „Продажби и логистика“ в Lidl България: “В Академията за мен беше много ценно осъзнаването, че не съм съвсем лишена от пристрастия и предразсъдъци, защото има много неосъзнати такива. Саморефлексията и задълбочаването в тази тема ми помогна да стана по-добър ръководител, а дори и родител, и човек. Академията за многообразие, равнопоставеност и приобщаване е място, на което ще срещнете интересни хора и професионалисти, ще научите много практически приложими знания по темите Diversity & Inclusion и аз горещо я препоръчвам”.

Женя Найденова, Lidl България: “В периода януари – април 2023 г. имах привилегията да бъда част от първия випуск на Академията. Темите за равнопоставеността, ползите от приобщаването, преодоляването на предразсъдъците, осъзнати или не, както и включващата роля на лидерството и комуникациите ме вълнуват силно. Възможността да комуникирам с български и чуждестранни лидери, в ролята им на лектори, както и със самите участници, не само беше изключително обогатяващо за мен, но и отвори нови перспективи към заобикалящия ни свят. Този нов поглед ме мотивира допълнително да опитвам всеки ден да работя над себе си и да предавам наученото, както на колегите си на работното място, така и в личното си обкръжение.”

Кристина Наумова, консултант „Корпоративна Социална Отговорност“ в Lidl България: “Академията беше ценна за мен, защото имах възможност да се докосна до теоретичната част ‎по темата и да разбера много по-добре понятия и процеси, които привидно си мислех, че ‎разбирам, но зад които се оказа, че се крие много по-дълбок свят, отколкото предполагах. В ‎същото време тази теория беше много добре подплатена и обоснована с практическите ‎примери и опит на лекторите. Това е споделено пространство за учене и преживяване, в което темата за ‎равнопоставеността, както и ползите от разнообразието и приобщаването, придобиха още по-‎ясни измерения за мен – както в личен, така и в професионален план“.

Надя Танева, Siemens България: “Неосъзнати различия и предразсъдъци? Пристрастия? Стереотипи? Приобщаване? Много въпроси, на които получих отговори с послания и насоки за по-добро бъдеще в първото издание на aкадемия за „Многообразие, равнопоставеност и приобщаване“ на СЖББ. Според Артър Чан „Разнообразието е факт. Равнопоставеността е избор. Приобщаването е действие. Принадлежността е резултат.“ А вече знам как се постигат – заедно!”.

Петя Гуламали, директор програма „Заетост и предприемачество“ в Тръст за Социална Алтернатива: „Академията за многообразие, равнопоставеност и приобщаване на Съвета на жените в бизнеса в България, Стопански факултет към СУ “Св. Климент Охридски” и Lidl България е сред най-смислените програми, които се инициираха през последните години. Отличният избор на теми, безупречният подбор на лектори, материалите, които бяха едновременно и задълбочени, и емоционално презентирани, направиха тази първа Академия страхотно и неповторимо преживяване. Всеки от нас взе частица от промяната със себе си и ми се иска да вярвам, че сме успели да я отнесем в своите организации и да направим първите стъпки по пътя на трансформацията. Убедена съм, че нищо друго не е по-необходимо в настоящия момент, тук и сега, в бизнеса и в обществената сфера, от това да сме способни да осъзнаем различията си, да ги приемем и да оценим колко повече можем заедно”.

Ваня Кралева, Siemens България: „Определено препоръчвам Академията, защото тя учи да бъдем приемащи и толерантни – ценности, които винаги са били от изключително значение и които са в основата на всяко зряло общество. Смятам себе си за човек, който по природа е толерантен, но обучението ми помогна да открия немалко вродени предразсъдъци у себе си и да превърна приемането в съзнателен процес. Защото всички хора сме различни и имаме различни гледни точки, но в това разнообразие се таи красотата на нашия свят“.