Участниците в Глобалния форум на жените лидери от четири континента приеха Софийската декларация: „Жените лидери и равенството между половете”

Специална декларация, наречена Declaration of Sofia, посветена на насърчаване на равенството между половете във всеки един аспект от обществения, политическия и икономическия живот, приеха участниците oт четири континента в Глобалния форум на жените лидери, София 2016.

Форумът се организира от Съвета на жените в бизнеса в България и ЮНЕСКО, под патронажа на генералния директор на организацията и официален кандидат на страната ни за генерален секретар на ООН г-жа Ирина Бокова

Декларацията беше приета на официална заключителна церемония днес. Тя беше връчена символично от Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България на кмета на град София Йорданка Фандъкова, на Ирина Бокова и на Амината Туре, бивш министър председател на Сенегал.

DA4B2243

Документът има за цел да потвърди ангажимента на участниците към насърчаване на лидерството сред жените и преодоляване на пречките пред тяхното професионално и личностно развитие.

Въпросът за равенството не може да е задача само на правителствата, а и на цялото общество, на бизнеса, на цялата международна общност. Ние знаем къде са проблемите, знаем какво трябва да се направи, сега трябва да действаме. Аз лично си тръгвам от Глобалния форум на жените лидери в България с много голям ентусиазъм и много идеи“, каза Ирина Бокова на заключителната сесия на Глобалния форум на жените лидери.

Глобалният форум на жените се провежда за пръв път в България и за мен е чест, че София е домакин. Поздравявам ЮНЕСКО и Съвета на жените в бизнеса в България за организацията на това събитие, което показва, че равноправното участие на жени в политиката, бизнеса, образованието, науката и медиите реално създава по-добри условия за живот, гарантира напредък и повече сигурност. Лично съм убедена, че без образование не може да има равноправие. Образованието е основата, на която се гради пълноправното участие в обществения живот. Това означава както достъп до добро образование, така и по-дълго оставане в образователната системата. В заключение ще перифразирам една известна максима –  жените не питат какво обществото може да им даде, а знаят какво те могат да му дадат – устойчив растеж и повече сигурност“, каза Йорданка Фандъкова.

Ако е възможно да направим кратко обобщение на темите и дискусиите на форума, вярвам, че то би звучало така: „Няма връщане назад”. Бизнесът, политиката, медиите, гражданското общество се променят безвъзвратно и жените все повече заемат полагащото им се място. За това помагат както целенасочените усилия на организации като ЮНЕСКО и Съвета на жените в бизнеса в България, така и примерът и приносът на доказани професионалисти и вдъхновяващи лидери като всички вас“, обърна се Боряна Манолова към участниците във форума.

Според нея Декларацията за жените лидери и равнопоставеността, която беше приета официално днес в София, е още една стъпка в тази посока. Тя обобщава основните принципи, зад които ЮНЕСКО и Съветът на жените в бизнеса в България застават, а именно осигуряването на равни възможности за лична и професионална реализация на двата пола.

„Искрено вярвам, че Глобалният форум на жените лидери и Декларацията от София ще станат отправна точка за по-нататъшни дискусии и мерки за насърчаване на равнопоставеността между мъжете и жените по цял свят“, заключи Манолова.

С Декларацията участниците във форума призовават правителствата, международните организации, гражданското общество и частния сектор да предприемат мерки за насърчаване на равното участие на жените в политиката и пазара на труда за постигане на баланс между половете в правителствените органи и публичната администрация, в ръководствата на компаниите и други.

Отправя се и призив да се предприемат нужните законодателни и административни реформи за предоставяне на равни права и равен достъп на жените до икономическите ресурси, образователните и обучителни възможности, технологиите. Насърчава се и приемането на регулаторни механизми с цел промотиране на балансирано представяне на жените в медиите.

Декларацията акцентира и върху образованието на жените като средство за тяхното професионално израстване и овластяване. Във връзка с това тя предвижда внедряването на системи за менторинг, обучения за лидерски умения, а също и осигуряване на достъп до научно, технологично, инженерно и математическо образование на младите момичета, както и система за развитието и задържането на жените в сфери, свързани с науката, технологиите и иновациите.

Глобалният форум на жените лидери беше организиран с подкрепата на златните спонсори Siemens България и „Престиж-96” и сребърните EY България и SAP. Медийни партньори са Нова телевизия и сп. „Мениджър”. Сред компаниите, подкрепили събитието, са БМВ България, „Катаржина Естейт”, КокаКола, Дженерали България, Лидл и др. Домакин на форума беше Гранд Хотел София.

DSC_9171

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

Представители на Съвета на жените в бизнеса в България се срещнаха с партньорски организации в Милано
Представители на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) от 23 до 25 юни бяха на посещение във бизнес столицата на Италия – Милано за участие в серия от срещи с партньорски организации, които...
Прочетете повече
Над 30 дами предприемачи се дипломираха в юбилейното десето издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Емблематичната програма на Съвета на жените в бизнеса в България е подпомогнала кариерното развитие на над 400 жени в бизнеса у нас На официална церемония в София, провела се на 20 юни, над 30 дами...
Прочетете повече