УС на Съвета на жените в бизнеса в България с трима нови членове

УС на Съвета на жените в бизнеса в България с трима нови членове

  • Общото събрание избра Милена Драгийска, Майя Пейчева-Такева и Илия Гърков за членове на ръководния орган;

  • Присъстващите приеха доклада за дейността на организацията за 2017-та и набелязаха нови проекти и инициатива за 2018-та година.

 

Трима нови членове на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) избра Общото събрание на организацията в понеделник.

Председателят на УС  д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, обясни, че съставът на УС се налага да бъде увеличен поради разширяващата се дейност на сдружението. Тримата нови членове бяха избрани единодушно от присъстващите на Общото събрание. В  борда на организацията вече са главният изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска, мениджърът „Човешки ресурси“ на Hewlett Packard Майя Пейчева-Такева и вицепрезидентът на „Дънди Прешъс металс“ Илия Гърков.

„Радвам се, че има конкретни резултати от работата на организацията“, заяви г-жа Драгийска. Тя, както и Майя Пейчева-Такева, изразиха удовлетворение от дейността на Съвета, насочена към насърчаване на професионалното развитие на жените.

Поради професионални задължения, които налагат продължително  отсъствие от България, от Управителния съвет бе освободена Валентина Диканска.

На Общото събрание бе представен доклад за дейността на Съвета на жените в бизнеса в България за миналата 2017-та година. Специално внимание бе обърнато на най-успешното до момента издание на водещата инициатива на СЖББ – Лидерска академия  2017/2018, с рекордния брой от 48 участници.

Подчертан бе и изключителният успех на 2-рия Глобален форум на жените-лидери под патронажа на еврокомисаря за цифровата икономика и цифрово общество г-жа Мария Габриел, който в началото на юни събра в София водещи представители на национални и международни институции, компании и неправителствени организации от България и Европа, за да  очертаят предизвикателствата на дигитализацията и уменията на бъдещето.

Висока оценка бе дадена и на Националната стажантска програма, Лидерската академия за директори, месечните срещи с политици, общественици и международни представители, както и на afterwork събитията на Съвета, осъществени през 2017 г.

Докладът бе представен от изпълнителния директор на Съвета Мария Маврудиева, която се спря и на приоритетите и проектите на сдружението за 2018-та година.  Сред тях са продължаване на дейността на Лидерската академия, Лидерската академия за директори,  Националната стажантска програма, дейностите по работни групи, международните участия, месечните срещи и afterwork събитията. Тази година Националната стажантска инициатива отново е под патронажа на евродепутата Ева Майдел, а награждаването на победителите ще бъде през октомври.

Лансирана бе и идеята за създаване на платформа за събития, която да повиши информираността на членовете на Съвета за дейността на организацията. Предстои календарът на събитията да влезе в действие съвсем скоро.

Г-жа Маврудиева представи и Годишния финансов отчет на организацията, който също бе одобрен единодушно.

По време на Общото събрание бяха приети и изменения и допълнения в Устава на сдружението, според които към досега съществуващите видове членство се прибави и категорията „Партньор на Съвета на жените в бизнеса в България“.


Новите членове на УС

Milena-Dragijska

Милена Драгийска управлява Лидл България от 2007 година, когато веригата стъпва на българския пазар. Кариерата й в Lidl Германия започва като Регионален мениджър продажби за регионите на Щутгарт и Карлсруе, след което продължава професионалното си развитие в централата на Lidl, където отговаря за различни международни проекти за Lidl International.

Член е на Управителния съвет на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

 

 

 

 

 

 

Maya Peycheva-TakevaМайя Пейчева-Такева има богат опит като специалист в областта на човешките ресурси. Започва кариерата си със стаж в публичния сектор и не след дълго се присъединява към отдел „Човешки ресурси“ на „Нестле“. През 2008 г. продължава кариерата в „Бритиш Американ Тобако“, където заема различни позиции в „Човешки ресурси“. През този период тя подпомага компанията да премине през организационни промени. Последната й позиция е Мениджър „Човешки ресурси“ за България.Присъединява се към „Hewlett Packard Enterprise” през 2015 г. Оттогава насам сменя няколко позиции в местен и регионален план. След това поема поста на Мениджър „Човешки ресурси“ в „Hewlett Packard Enterprise” в България. От февруари 2018 г. отговаря едновременно за две от структурите на компанията у нас – отдел „Продажби“ и „Глобален център доставки България“. Майя Пейчева-Такева има две бакалавърски дипломи – по психология и социология, както и магистърска степен по организационна психология. В момента учи за сертификат за метода психодрама.

 

Iliya Garkov

Д-р инж Илия Гърков е вицепрезидент на канадската компания „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор за България. Той ръководи дейностите на дружествата „Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД и „Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД. Има 25-годишен международен опит в добивната индустрия, придобит в България, Австралия и Армения. Д-р инж. Илия Гърков е минен инженер с магистърска и докторска степен от Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в София и редица квалификации – Корпоративен мениджмънт, “Мениджмънт за организационно съвършенство”. През 2016 г. завършва Програма за Висши ръководни кадри на London Business School във Великобритания.

Още като главен инженер на рудник „Челопеч“ допринася за превръщането му в предприятие от световна величина. Изиграва основна роля за реализацията на редица важни промени свързани с производството и безопасността при работа. Като изпълнителен директор на дружеството в Крумовград допринася за изграждане на добри взаимоотношения със заинтересованите страни и за ускоряване на процеса по получаване на необходимите разрешителни за дейността на първия за последните 40 години рудник в България. Има ключова роля за постигане на максимална ефективност на дейностите на двете дружества и осигуряване на управленски капацитет.

 


„Съветът на жените в бизнеса в България” е сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Негови членове са водещи мениджъри и представители на компании и организации у нас. Сред целите на Съвета са разпространяване на добрите практики и програми за насърчаване на професионално развитие на жените в малкия и среден бизнес и израстването им в мениджърските позиции; развитие и утвърждаването на професионалните ценности в гражданското общество, образованието, науката, културата, техниката и технологиите; подкрепа за младите специалисти и таланти да реализират потенциала си в България и подпомагане на младежи в неравностойно социално положение в тяхното образование.

Повече информация за дейността на Съвета на жените в бизнеса:

www.womeninbusiness.bg

www.facebook.com/CouncilWBB

Споделяне

Коментари

Последни новини

Рекорден брой млади таланти завършиха Националната стажантската инициатива на СЖББ
Деветото издание на програмата се проведе с подкрепата на A1 Близо 100 стажанти от 15 водещи български и международни компании се включиха в деветото издание на Национална стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на...
Прочетете повече
Първото издание на „СЖББ Калейдоскоп“ ще представи 10 компании-членове на Съвета на жените в бизнеса в България
По време на събитието фирмите ще имат възможност да представят най-добрите си проекти и дейността си на самостоятелен щанд    На 3 октомври, от 17:00 до 19:30 часа, в NV Tower на бул. Г.М. Димитров...
Прочетете повече
Съвместна благотворителна кампания на СЖББ и УниКредит Булбанк ще подкрепи децата на Украйна за първия учебен ден
По-малко от месец остава до началото на новата учебна година, което винаги е наситено с много вълнение, трепет и емоции за децата, учителите и родителите. И за да има повече усмивки на 15-ти септември, заедно...
Прочетете повече