Топ мениджъри обучиха директори на училища за лидери

В Лидерската академия за директори на училища на Съвета на жените в бизнеса в България, организирана съвместно с Парламентарната комисия по образованието и науката, взеха участие 23 ръководители на училища от София и региона.

На официална церемония на 11 юли бяха връчени сертификатите на успешно завършилите първото издание на проекта „Лидерска академия – квалификация за успешни директори на училища“. Академията се организира от Съвета на жените в бизнеса в България съвместно с Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

В първата по рода си инициатива се включиха 23 училищни администратори от София и областта. По време на своето обучение директорите получиха допълнителни умения за лидерство, управление на екипа, насърчаване на инициативността, методи за комуникация и взаимодействие с представители на училищната общност – държавни институции, педагогически специалисти, родители и деца. Пилотното издание на проекта бе открито на 13 декември 2016 г. в Народното събрание.

Официални гости на закриването на Лидерската академия бяха Димитър Главчев – председател на 44-то Народно събрание, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, Милена Дамянова – председател на парламентарната Комисия по образованието и науката, Петър Кънев – председател на Комисията по икономическа политика и туризъм, Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката, членовете на Комисията по образованието и науката, д-р инж. Боряна Манолова – председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България, и Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието-София град.

„В продължение на десетилетия вече се коментира, че трябва да се направи стабилна връзка между бизнеса и образованието. Започнахме тази инициатива с ясното съзнание, че директорите на училищата не са администратори, те трябва да са основният двигател на развитието на образователните институции“, заяви председателят на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание Милена Дамянова по време на откриването на церемонията. “Една от основните цели на Лидерската академия е да разшири мрежата от директори-новатори, които да ръководят училището по нов начин – като успешна компания, която носи добавена стойност за всички – деца, учители, родители, бизнес и местна власт”, допълни тя.

“На вас, директорите, ви се налага освен да сте обучители, родители и будители, да сте мениджъри и лидери. Ролята на лидера е много важна за успешното развитие на училищата и за пълноценната реализация на децата след завършване на образованието“, отправи своето приветствие Димитър Главчев – председател на 44-то Народно събрание. „Съзнателно търсим връзка между образованието и бизнеса и се надявам, че след успеха на този пилотен проект ще разширим обхвата и ще дадем възможност на по-широк кръг от директори да се включат, защото образованието е основата на обществото, върху която се градят всички успехи”, допълни той.

„Лидерската академия доказа през годините, че има огромно значение за развитието на дамите в бизнеса и благодаря на Съвета, че насочи усилията си и към образователната система. Вярвам, че участниците в Лидерската академия за директори ще продължат да развиват своите училища и се надявам, че този курс ви е дал основата да станете все по-добри и скоро да постигнете още по-високи резултати. Сигурна съм, че има смисъл и ще съм благодарна на Съвета на жените в бизнеса, ако Академията бъде продължена и през тази година, защото силно вярвам, че ще е изключително полезно и за други колеги да могат да минат през курса на обучение”, обърна се към организаторите Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и патрон на Лидерската академия.

„Днес темата за качеството на работниците и служителите в икономиката е изключително популярна и няма формат, на който да не се дискутира този така наболял проблем. Затова изключително силно приветстваме подобни инициативи и много разчитаме да има повече успешни директори на училищата, които да подготвят следващите поколения кадри и да захранят българската икономика“, обърна се с призив към организаторите г-н Петър Кънев, Председател на Комисията по икономическа политика.

Инж. Таня Михайлова – зам.-министър на образованието и науката, поздрави организаторите и участниците не само в качеството си на представител на Министерството, но и от името на участник в Академията и бивш директор на Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“: „Нашата отговорност като директори е изключително важна и значима и ние знаем, че трябва да работим упорито и да се развиваме. Ценим високо усилията на членовете на Съвета за това да предадат уменията си на добри мениджъри към нас – директорите на българските училища, и обещаваме, че ще работим неуморно в посока за развиване на по-добра образователна среда в страната“.

„Изборът ни да направим програма с фокус върху образованието не е случаен. Образованието е един от основните приоритети на нашата организация, но то е и основата за просперитета на всяка една нация. Директорите на училища и въобще всички работещи в тази сфера имат специална роля и значение в това отношение, носейки факела на просветителството и насърчавайки младите умове да се развиват и градят едно по-добро бъдеще“, обобщи д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България. „Надявам се, че всички вие, завършващи това специално издание на Лидерската академия, сте успели да обогатите познанията си с полезни неща, които вече успешно прилагате в практиката си. За нас като организатори това би било най-голямото удовлетворение и мотивация да продължим да работим в тази посока“, допълни тя.

20170711_124816_revised

Лектори в Лидерската академия са утвърдени специалисти от сферата на управление на човешки ресурси, както и топ мениджъри с доказан опит в управлението на водещи български и международни компании. Програмата за квалификация на директори на училища е продължение на вече утвърдилата се Лидерска академия на Съвета на жените в бизнеса в България, която се провежда успешно за трета поредна година и е насочена към обучението в лидерство и меки умения на жени на средни мениджърски позиции и жени-предприемачи, развиващи и ръководещи собствен бизнес.

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ е партньор в конференция за женското предприемачество
Форумът „Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще“ събира топ експерти от Европа и България Лидия Шулева, член на УС на СЖББ, ще е един от панелистите в предстоящия форум за...
Прочетете повече
СЖББ участва в инициативата „Жените в бизнеса“
СЖББ участва за втора поредна година в инициативата „Жените в бизнеса“ по покана на Стопанската камара на Австрия – Advantage Austria. Събитието се състоя на 18-ти май и събра представители на австрийското посолство и активни...
Прочетете повече
Милена Драгийска се включи в първото издание на Women’s network@dbihk
Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България и член на УС на СЖББ, се включи в дискусиите в първото издание на инициативата Women‘s network@dbihk, организирана от Германо-Българска индустриално-търговска камара. Целта на събитието, провело се...
Прочетете повече