Съветът на жените в бизнеса: Споделяме глобален опит за трансформация по време на криза

Мери Месалио за трите магически съставки към успешна промяна

Като лидери на различни бизнес организации у нас от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) приемат като своя отговорност споделянето на теми и дискусии, свързани с дейността и широките международни контакти на организацията. Жените-лидери се спират именно на датата 25 март, за да започнат този процес на споделяне. Те избират оптимистичната символика на светлия християнски празник Благовещение, осмислен като ден на благата вест и на силата на женското начало.

В този момент, когато светът е поставен в динамично променяща се среда, а бизнесът съзнава, че точно сега обмяната на ценен опит, знания и умения може да омекоти удара  на глобалната икономическа криза, предизвикана от CoVid 19, споделяме „рецепта за трансформация“ на Мери Месалио.

С 23-годишен опит в ИТ индустрията, Мери Месалио – Почетен вицепрезидент на консултантската компания Gartner, представи на българските бизнес дами на лидерски позиции своята „рецепта“ с три магически съставки..

image1Мери Месалио открои на първо място ясната посока на трансформацията и необходимостта всеки лидер да започне промяната с обяснението „тръгваме от точка А и ще стигнем до точка Б поради тази причина“. Според нея трансформацията трябва да се осъществяват като постепенен процес на промяна във фирмената култура: внедряване на множество малки, положителни промени в една организация. По този начин ще е възможно едновременно и подобряване на ефективността и удовлетвореността на служителите. И на трето място, принципите на трансформацията трябва да следват целите й. Важно е да не бъдат общи, а специфични и еднозначни, така че не да бъдат интерпретирани по различен начин от различни хора. Например „правим най-доброто за клиента“ е послание, което би могло да бъде разбрано от клиентите спрямо техните ппотребности и профил – докато за едни важно е качеството на услугата, други ценят повече ниската цена или бързината.

На финала на срещата Мери Месалио сподели, че не подкрепя твърдението, според което хората не се справят добре или достатъчно бързо с промените. „Животът на всеки човек се променя от днес за утре, когато му се родят деца, например, но повечето хора се справят с голямата промяна за съвсем кратко време. Най-важна е мотивацията“, каза тя и подчерта, че при добра комуникация защо трансформацията трябва да се осъществи, мотивацията се увеличава.

 

За Съвета на жените в бизнеса в България
СЖББ е сдружение, осъществяващо дейност в обществена полза, чиито основни цели са утвърждаване и популяризиране на добрите практики и програми за насърчаването на професионалното развитие на жените в малкия и среден бизнес и израстването им в мениджърски позиции, подкрепа на младите специалисти, за реализиране на потенциала им в България и развитие на проекти с цел утвърждаване на бизнеса и развитие на таланти в различни бизнес сфери. Със своите над 100 корпоративни и индивидуални членове сдружението обединява водещи мениджъри със солиден опит в областта на управлението и корпоративната култура, технологиите и образованието, които застават със своето име и експертиза зад инициативите на Съвета.

 

Мери Месалио е почетен вицепрезидент на изследователската и консултантска компания Gartner. Анализите на г-жа Месалио се фокусират върху подпомагане на предприятията да се трансформират, да въвеждат иновации и да променят своята култура. Сред публикациите й са „Въведение в четири психологически горещи точки“, „Трите вълшебни съставки на трансформацията“, „Наръчник за промяна на фирмената култура“ и др. Работи и върху креативността и развитието на творческа култура, калкто и върху ролята на невронауката за създаване на стратегии за ръководене на екипи и промяна на поведението. Мери Месалио е лектор с международна репутация и изяви в Северна и Южна Америка, Европа, Близкия изток и Азия.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Представители на Съвета на жените в бизнеса в България се срещнаха с партньорски организации в Милано
Представители на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) от 23 до 25 юни бяха на посещение във бизнес столицата на Италия – Милано за участие в серия от срещи с партньорски организации, които...
Прочетете повече
Над 30 дами предприемачи се дипломираха в юбилейното десето издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Емблематичната програма на Съвета на жените в бизнеса в България е подпомогнала кариерното развитие на над 400 жени в бизнеса у нас На официална церемония в София, провела се на 20 юни, над 30 дами...
Прочетете повече