Съветът на жените в бизнеса: Споделяме глобален опит за трансформация по време на криза

Мери Месалио за трите магически съставки към успешна промяна

Като лидери на различни бизнес организации у нас от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) приемат като своя отговорност споделянето на теми и дискусии, свързани с дейността и широките международни контакти на организацията. Жените-лидери се спират именно на датата 25 март, за да започнат този процес на споделяне. Те избират оптимистичната символика на светлия християнски празник Благовещение, осмислен като ден на благата вест и на силата на женското начало.

В този момент, когато светът е поставен в динамично променяща се среда, а бизнесът съзнава, че точно сега обмяната на ценен опит, знания и умения може да омекоти удара  на глобалната икономическа криза, предизвикана от CoVid 19, споделяме „рецепта за трансформация“ на Мери Месалио.

С 23-годишен опит в ИТ индустрията, Мери Месалио – Почетен вицепрезидент на консултантската компания Gartner, представи на българските бизнес дами на лидерски позиции своята „рецепта“ с три магически съставки..

image1Мери Месалио открои на първо място ясната посока на трансформацията и необходимостта всеки лидер да започне промяната с обяснението „тръгваме от точка А и ще стигнем до точка Б поради тази причина“. Според нея трансформацията трябва да се осъществяват като постепенен процес на промяна във фирмената култура: внедряване на множество малки, положителни промени в една организация. По този начин ще е възможно едновременно и подобряване на ефективността и удовлетвореността на служителите. И на трето място, принципите на трансформацията трябва да следват целите й. Важно е да не бъдат общи, а специфични и еднозначни, така че не да бъдат интерпретирани по различен начин от различни хора. Например „правим най-доброто за клиента“ е послание, което би могло да бъде разбрано от клиентите спрямо техните ппотребности и профил – докато за едни важно е качеството на услугата, други ценят повече ниската цена или бързината.

На финала на срещата Мери Месалио сподели, че не подкрепя твърдението, според което хората не се справят добре или достатъчно бързо с промените. „Животът на всеки човек се променя от днес за утре, когато му се родят деца, например, но повечето хора се справят с голямата промяна за съвсем кратко време. Най-важна е мотивацията“, каза тя и подчерта, че при добра комуникация защо трансформацията трябва да се осъществи, мотивацията се увеличава.

 

За Съвета на жените в бизнеса в България
СЖББ е сдружение, осъществяващо дейност в обществена полза, чиито основни цели са утвърждаване и популяризиране на добрите практики и програми за насърчаването на професионалното развитие на жените в малкия и среден бизнес и израстването им в мениджърски позиции, подкрепа на младите специалисти, за реализиране на потенциала им в България и развитие на проекти с цел утвърждаване на бизнеса и развитие на таланти в различни бизнес сфери. Със своите над 100 корпоративни и индивидуални членове сдружението обединява водещи мениджъри със солиден опит в областта на управлението и корпоративната култура, технологиите и образованието, които застават със своето име и експертиза зад инициативите на Съвета.

 

Мери Месалио е почетен вицепрезидент на изследователската и консултантска компания Gartner. Анализите на г-жа Месалио се фокусират върху подпомагане на предприятията да се трансформират, да въвеждат иновации и да променят своята култура. Сред публикациите й са „Въведение в четири психологически горещи точки“, „Трите вълшебни съставки на трансформацията“, „Наръчник за промяна на фирмената култура“ и др. Работи и върху креативността и развитието на творческа култура, калкто и върху ролята на невронауката за създаване на стратегии за ръководене на екипи и промяна на поведението. Мери Месалио е лектор с международна репутация и изяви в Северна и Южна Америка, Европа, Близкия изток и Азия.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Първото издание на програма GRACE срещна 10 момичета от фондация „Арете“ с бизнеса
На 9 февруари се проведе първото издание на програма GRACE /Girls, Roma ambassadors for corporate empowerment/, която даде възможност на 10 момичета (ученици и студенти), преминали обучение във младежката фондация „Арете“, да гостуват в офисите...
Прочетете повече
Представители на СЖББ обсъдиха ползотворното българо – румънско сътрудничество в различни области с н. пр. Бръндуша Йоана Предеску
Миналата седмица Цветанка Минчева, председател на СЖББ, представители на управителния съвет и работните групи на организацията участваха в работна среща с румънската посланичка у нас – н. пр. Бръндуша Йоана Предеску. Дамите обсъдиха ползотворното икономическо...
Прочетете повече
Ползите от многообразието беше темата на втория модул на Академия за “Многообразие, равнопоставеност и приобщаване”
С примери и добри практики от работата си д-р Шърли Ноулс, главен директор „Разнообразие и приобщаване“ в технологичната компания Progress, Жаклин Цочева – директор „Корпоративни комуникации, регулаторни въпроси и устойчиво развитие“ в Кока-Кола ХБК България...
Прочетете повече