Съветът на жените в бизнеса представи Декларацията от София на конференцията „Жените и технологиите”

Председателят на Съвета на жените в бизнеса в България д-р инж. Боряна Манолова представи по време на конференцията „Жените и технологиите”, организирана от сп. „Мениджър”, Декларацията от София. Документът беше приет по време на Глобалния форум на жените лидери, състоял се в края на май в София и организиран от Съвета съвместно с ЮНЕСКО, под патронажа на генералния директор на организацията Ирина Бокова. „Декларацията е изключително важен документ, с който всички ние, участниците във Форума, призоваваме правителствата, международните организации, гражданското общество и частния сектор да предприемат мерки за насърчаване на равното участие на жените в политиката и пазара на труда за постигане на баланс между половете в правителствените органи и публичната администрация, в ръководствата на компаниите и други”, коментира г-жа Манолова в изказване пред многобройната аудитория, с което откри конференцията „Жените и технологиите”. И допълни, че Декларацията от София е категоричен призив да се предприемат нужните законодателни и административни реформи за предоставяне на равни права и достъп на жените до икономическите ресурси, образователните и обучителни възможности, технологиите. Декларацията акцентира и върху образованието на жените като средство за тяхното професионално израстване и овластяване, като за това трябва да се осигури достъп до научно, технологично, инженерно и математическо образование на младите момичета.

Има ръст на присъствието на жени в технологичния бранш, но въпреки това към момента той продължава да е доминиран от мъже, а за жените в него все още важи синдрома на “стъкления таван”, беше един от изводите на конференцията „Жените и технологиите”.   По време на събитието бяха отчетени редица икономически ползи от навлизането на жените в сферата на технологиите, както и от равнопоставеността на половете за цялостното развитие на икономиките и обществата. Социологът Мира Радева се позова на информация от в. „Файнешъл таймс”, според която онези компании, в които жените излизат на лидерски позиции, увеличават нетните си печалби.

A58J5207

Положителен пример за отварянето на технологичния сектор за жените даде Ираван Хира – генерален директор на HP Enterprise. Той сподели, че 38% в HP Enterprise България са жени, като голяма част от тях са на мениджърски позиции.

Участниците в конференцията бяха категорични, че в следващите 20 години навлизането на жените в технологичния сектор, а и във всички останали, ще продължава, тъй като е обусловено и от икономическите реалности.

„В този процес няма връщане назад, процесите са неизбежни и всяка компания, която иска да се развива, трябва да използва потенциала на жените”, коментира председателят на Съвета на жените в бизнеса Боряна Манолова. Тя също така сподели, че участието й в конференцията на сп. „Мениджър” е своеобразно завръщане, тъй като през 2012 г. именно след националната конференция на списанието „Жените – нежната сила в бизнеса” се ражда идеята за създаването на Съвета на жените в бизнеса в България.

„Оттогава изминахме дълъг път, утвърждавайки се като водещата организация от подобен тип в страната ни. За тези години стартирахме няколко успешни инициативи, насочени към насърчаване на професионалното израстване на жените и младите хора в България, привлякохме много нови членове, натрупахме опит и самочувствие. Днес в Съвета членуват 60 дами на високи мениджърски позиции, които представляват компании, реализиращи близо 10 на сто от БВП на България и даващи работа на хиляди служители”, заяви д-р инж. Манолова. Тя представи най-мащабните инициативи на Съвета, сред които Лидерската академия, Националната стажантска програма „Оставаме в България”, както и Глобалният форум на жените лидери, посветен на равенството на половете, който беше първото в България събитие по темата на толкова високо ниво.

A58J5233

Уточнение: Снимките са на Юлиян Донов за сп. “Мениджър”

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със...
Прочетете повече
13 менторски двойки се включиха в третото издание на програмата „Incredible Us – Успешни заедно“
След шест месеца на интензивна работа и обучения 13 менторски двойки завършиха съвместната програма на Съвета на жените в бизнеса в България и HPE Women at Work Bulgaria – “Incredible Us – Успешни заедно”. Третото...
Прочетете повече
Пазарно проучване, ценови тактики и маркетинг бяха темите на лекциите в BASE в края на април
Как се прави пазарно проучване? Как да определим цените на стоките и услугите, които предлагаме? Как да изградим и популяризираме собствен бранд? Отговорите на тези ключови бизнес въпроси, част от програмата на BASE – Благоевград,...
Прочетете повече