Съветът на жените в бизнеса представи Декларацията от София на конференцията „Жените и технологиите”

Председателят на Съвета на жените в бизнеса в България д-р инж. Боряна Манолова представи по време на конференцията „Жените и технологиите”, организирана от сп. „Мениджър”, Декларацията от София. Документът беше приет по време на Глобалния форум на жените лидери, състоял се в края на май в София и организиран от Съвета съвместно с ЮНЕСКО, под патронажа на генералния директор на организацията Ирина Бокова. „Декларацията е изключително важен документ, с който всички ние, участниците във Форума, призоваваме правителствата, международните организации, гражданското общество и частния сектор да предприемат мерки за насърчаване на равното участие на жените в политиката и пазара на труда за постигане на баланс между половете в правителствените органи и публичната администрация, в ръководствата на компаниите и други”, коментира г-жа Манолова в изказване пред многобройната аудитория, с което откри конференцията „Жените и технологиите”. И допълни, че Декларацията от София е категоричен призив да се предприемат нужните законодателни и административни реформи за предоставяне на равни права и достъп на жените до икономическите ресурси, образователните и обучителни възможности, технологиите. Декларацията акцентира и върху образованието на жените като средство за тяхното професионално израстване и овластяване, като за това трябва да се осигури достъп до научно, технологично, инженерно и математическо образование на младите момичета.

Има ръст на присъствието на жени в технологичния бранш, но въпреки това към момента той продължава да е доминиран от мъже, а за жените в него все още важи синдрома на “стъкления таван”, беше един от изводите на конференцията „Жените и технологиите”.   По време на събитието бяха отчетени редица икономически ползи от навлизането на жените в сферата на технологиите, както и от равнопоставеността на половете за цялостното развитие на икономиките и обществата. Социологът Мира Радева се позова на информация от в. „Файнешъл таймс”, според която онези компании, в които жените излизат на лидерски позиции, увеличават нетните си печалби.

A58J5207

Положителен пример за отварянето на технологичния сектор за жените даде Ираван Хира – генерален директор на HP Enterprise. Той сподели, че 38% в HP Enterprise България са жени, като голяма част от тях са на мениджърски позиции.

Участниците в конференцията бяха категорични, че в следващите 20 години навлизането на жените в технологичния сектор, а и във всички останали, ще продължава, тъй като е обусловено и от икономическите реалности.

„В този процес няма връщане назад, процесите са неизбежни и всяка компания, която иска да се развива, трябва да използва потенциала на жените”, коментира председателят на Съвета на жените в бизнеса Боряна Манолова. Тя също така сподели, че участието й в конференцията на сп. „Мениджър” е своеобразно завръщане, тъй като през 2012 г. именно след националната конференция на списанието „Жените – нежната сила в бизнеса” се ражда идеята за създаването на Съвета на жените в бизнеса в България.

„Оттогава изминахме дълъг път, утвърждавайки се като водещата организация от подобен тип в страната ни. За тези години стартирахме няколко успешни инициативи, насочени към насърчаване на професионалното израстване на жените и младите хора в България, привлякохме много нови членове, натрупахме опит и самочувствие. Днес в Съвета членуват 60 дами на високи мениджърски позиции, които представляват компании, реализиращи близо 10 на сто от БВП на България и даващи работа на хиляди служители”, заяви д-р инж. Манолова. Тя представи най-мащабните инициативи на Съвета, сред които Лидерската академия, Националната стажантска програма „Оставаме в България”, както и Глобалният форум на жените лидери, посветен на равенството на половете, който беше първото в България събитие по темата на толкова високо ниво.

A58J5233

Уточнение: Снимките са на Юлиян Донов за сп. “Мениджър”

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

Новото издание на нетуъркинг формата „Сутрешно кафе със СЖББ“ предстои на 5-ти декември
Нa 5-ти декември, 2023 г. предстои поредно издание на новия, но вече успешен нетуъркинг формат “Сутрешно кафе със СЖББ”. Темата, която ще дискутират членовете на Съвета и Алумни клуба, е „Дигитализацията в HR дейностите“ и...
Прочетете повече
Участниците в бизнес академията BASE в Перник научиха как се създават и развиват предприемаческите идеи
Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE в гр. Перник, провел се на 15 ноември, бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Соня Демирева е бивш директор Продажби на Уникредит Булбанк...
Прочетете повече
Съветът на жените в бизнеса в България взе участие в световния конгрес на FCEM в Париж
Съветът на жените в бизнеса в България участва в световния конгрес на FCEM – Femmes Chefs D’Entreprises Mondiales, провел се от 15 до 17 ноември, 2023 г. в Париж. FCEM e първата организация в Европа,...
Прочетете повече