Съветът на жените в бизнеса обяви първата Лидерска академия*

Публикувано в сп. Мениджър на 10.03.2014 г., 13:37*

Оригинална статия

От ляво надясно: Екатерина Кирилова, директор “Маркетинг и клиентски сегменти“ в УниКредит Булбанк, Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България и председател на Съвета на жените в бизнеса, Левон Хампарцумян, председател на УС и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, Диана Манева, главен изпълнителен директор на Generali Insurance България и член на борда на сдружението представят първата Лидерска академия за жени. Снимки: Юлиян Донов

Безплатно обучение в шест еднодневни модула ще проведе първата по рода си у нас Лидерска академия за жени. Това е проектът, с който официално стартира дейността си Съветът на жените в бизнеса – сдружение, създадена от дами на високи мениджърски позиции у нас, с доказан опит в управлението и корпоративната култура, обяви на специална пресконференция днес Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България и председател на Съвета на жените в бизнеса.

Съветът бе официално регистриран в началото на тази година, а замисълът за учредяването му бе естествено продължение на организирания от сп. „Мениджър” ежегоден форум – „Жените – нежната сила на бизнеса”. Основните цели и намерения на организацията е разпространяване на добри мениджърски практики и въвеждане на програми за насърчаване на професионалното развитие на жените в малкия и среден бизнес и израстването им в мениджърските позиции.

Обученията в първата Лидерска академия за жени ще бъдат водени от професионални трейнъри и са насочени към опознаване на силните и слабите страни чрез емоционална интелигентност, даване и получаване на обратна връзка, ролята и управлението на различията в компания и т.н.. Предвиден е и тиймбилдинг, интерактивно обучение за работа в екип и сътрудничество, поясни Екатерина Кирилова, директор “Маркетинг и клиентски сегменти“ в УниКредит Булбанк, която представи Академията.

В Лидерската академия, випуск 2014/2015,  могат да кандидатстват дами с 2-3 години опит на мениджърска позиция, собственици или управители на малък и среден бизнес и др. с желание и инициативност да развиват лидерските си умения за разширяване на бизнеса или поемане на по-големи лидерски отговорности.

Кандидатури и заявки за участие в обучителната програма ще се приемат до 15 април 2014 г.

Кандидатстването става със CV  мотивационно писмо, подготвено в специална форма, предоставена от Съвета. В него дамите ще трябва да мотивират накратко как обучението в Лидерската академия ще подобри работата им, къде се виждат след една година в професионален план и да споделят кой е техният най-голям успех в личен или професионален план.

Избраните кандидати ще бъдат поканени през май 2014 г. на първия модул от Лидерската академия. Шестте еднодневни обучения ще се проведат през май, юни, септември, ноември на 2014-та година и януари и февруари на 2015 г.  Членовете на Съвета на жените в бизнеса и на управителния съвет на организацията планират да  се включват в обученията и опознавайки участничките в Академията да започнат с тях Менторска програма.

Съветът е отворен за подкрепа и от господа, които могат да допринесат за мисията му. Затова дамите от съвета бяха поканили на събитието Левон Хампарцумян, председател на УС и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. „Подкрепата за увеличаването на броя на дамите на лидерски позиции не е модна тенденция или временно явление, а почива на здрава икономическа логика.  Редица изследвания показват, че компаниите с балансирани управителни съвети постигат по-добри резултати, имат по-добра възвращаемост на инвестициите и по-добра продуктивност и печалби. Затова проекти за насърчаване на жените особено в сферата на малкия и среден бизнес са изключително ценни“, каза Левон Хампарцумян. Заедно с Боряна Манолова те представиха анализ на Съвета на жените в бизнеса за ролята на дамите на лидерски позиции у нас и по света.

„Именно факта, че най-добрите компании имат повече дами  на ръководни позиции от средното за пазара,  ни вдъхнови да подготвим Лидерската академия“, коментира Боряна Манолова.

Тя посочи, че по данни от книгата Lean In от 2013 г. на главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг от 195 независими страни по света, само 17 са управлявани от дами, а от главните изпълнителни директори на компаниите от Fortune 500 само 21 са дами, като жените са едва 14% от бордовете на директорите в тези компании. Дори у нас, въпреки че традиционно дамите тук са по-еманципирани да заемат висши позиции, през 2013 г. съотношението на участниците в конкурса „Мениджър на годината“ е бил 77% на 23% в полза на мъжете. Само една дама е печелила в шестгодишния конкурс.  Любопитно е, че най-голям брой дами в класацията „Мениджър на годината“ е имало в разгара на кризата през 2010 г. Повече информация за анализа има в презентацията от пресконференцията.

Както вече отбелязахме, Съветът на жените в бизнеса е създаден от дами на най-високи мениджърски позиции с доказан опит в управлението и корпоративната култура. Освен председателят на УС Боряна Манолова, членове на борда на организацията са и Диана Манева, главен изпълнителен директор на Generali Insurance България; Максим Майер, главен редактор на списание „Мениджър“; Жулиета Серафимова, генерален мениджър на Гранд хотел София; Ваня Минкова, Директор „Човешки ресурси“, ЧЕЗ България, Валентина Диканска, главен изпълнителен директор на BASF и Зоя Паунова, главен изпълнителен директор на Астра Зенека България.

Организацията е отворена за нови членове, изявени мениджъри или представители на организации с опит и корпоративна култура, които споделят ценностите й.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Правните аспекти при управление на бизнес, счетоводството на фирмата и човешките ресурси бяха темите в последните модули на BASE – Благоевград
Кои са правните аспекти при създаването и развиването на бизнес, как да управляваме счетоводството на фирмата и човешките ресурси като най-важният капитал на всеки бизнес, бяха темите на модули IX, X и XI в бизнес...
Прочетете повече
СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със...
Прочетете повече
13 менторски двойки се включиха в третото издание на програмата „Incredible Us – Успешни заедно“
След шест месеца на интензивна работа и обучения 13 менторски двойки завършиха съвместната програма на Съвета на жените в бизнеса в България и HPE Women at Work Bulgaria – “Incredible Us – Успешни заедно”. Третото...
Прочетете повече