Съветът на жените в бизнеса в България стартира програма за квалификация на директори на училища

Инициативата e продължение на успешно наложилата се Лидерска академия на Съвета и се организира съвместно с Парламентарната комисия по образованието и науката

Стратегическо планиране, ефективна комуникация с партньорите, менторство, управление на промяната, маркетинг и бранд, са част от лекциите, които топ мениджъри на български и чужди компании ще водят по време на първата Лидерска академия за директори на училища. Програмата стартира на 13 декември 2016 г. и се организира от Съвета на жените в бизнеса в България, съвместно с Парламентарната комисия по образованието и науката. Първите лекции бяха проведени в сградата на Народното събрание. Целта на инициативата е да предостави на участниците мениджърски и лидерски познания, които да им помогнат в управлението на техните институции. Официални гости на откриването на Лидерската академия бяха Димитър Главчев, заместник-председател на 43-то Народно събрание, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката, Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм, Галя Захариева, заместник-председател на Комисията по образованието и науката, Даниела Савеклиева, заместник-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм, членовете на Комисията по образованието и науката Снежана Дукова и Венка Стоянова, д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България, Надежда Николчева, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, Нина Чанева, председател на Столичната организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, Христо Андреев, началник на Регионалното управление на образованието-София област и Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието-София град.

“Училището е общност, която ще има нужда все повече и повече да се „отваря” към различни партньори – местна власт, родители, бизнес, и затова уменията за ефективна комуникация, успешно представяне на дейността, стратегическо планиране и управление на промяната са само малка част от опита, който бизнесът може да представи пред директорите на училища”, отправи своето приветствие Димитър Главчев, заместник-председател на 43-то Народно събрание. „Съзнателно търсим връзка между образованието и бизнеса и се надявам, че след успеха на този пилотен проект ще разширим обхвата и ще дадем възможност на по-широк кръг от директори да се включат, защото образованието е основата на обществото, върху която се градят всички успехи”, допълни той.

„Радвам се, че днес откриваме поредната Академия за лидери в София и искам да благодаря на Съвета на жените в бизнеса в България, че не престават да споделят своя безценен опит с младите специалисти. Поздравявам и Милена Дамянова, че не се уморява да се бори за качествено образование”, обърна се към организаторите Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и патрон на Лидерската академията. „За мен, обаче, днес е особена радост да съм тук, тъй като тази академия е насочена към директори на училища. Те са много подготвени хора, но аз самата съм била млад директор и знам пред какви предизвикателства ще се изправят. Сигурна съм, че програмата ще е наистина от полза за тяхната работа”, каза тя.

Лектори в Лидерската академия са утвърдени специалисти от сферата на управление на човешки ресурси, както и топ мениджъри с доказан опит в управлението на водещи български и международни компании. Програмата за квалификация на директори на училища е продължение на вече утвърдилата се Лидерска академия на Съвета на жените в бизнеса в България, която се провежда успешно за трета поредна година и е насочена към обучението в лидерство и меки умения на жени на средни мениджърски позиции и жени-предприемачи, развиващи и ръководещи собствен бизнес.

Фокусът на тази инициатива е върху образованието и необходимостта да се обърне внимание на потребностите на системата в днешните динамични условия. „Вярваме, че образованието е една от най-важните индустрии и трябва да бъде ръководена от добре обучени мениджъри“ – изказа подкрепата д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България и продължи, като изрази позицията на сдружението относно приноса на училищното ръководство във формирането на общността. Тя сподели още, че членовете на Съвета с готовност ще споделят своята експертиза и дългогодишен успешен опит на ръководители на едни от най-големите компании в страната.

„Една от основните цели на Лидерската академия е да разшири мрежата от директори-новатори, които да ръководят училището по нов начин – като успешна компания, която носи добавена стойност за всички – деца, учители, родители, бизнес и местна власт”, заяви председателят на Комисията по образованието и науката в 43-то Народно събрание Милена Дамянова. Според нея програмата е шанс за успешно сътрудничество между бизнеса и училището. Лидерската академия дава възможност на директорите да придобият умения, които зависят само и единствено от тяхната инициативност, креативност и вдъхновение за промяна, която ще направи нашите деца по-смели, любопитни и успешни, подчерта Дамянова.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Второто издание на “СЖББ Калейдоскоп” предстои на 25 април
Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М....
Прочетете повече
Боряна Манолова от УС на СЖББ ще участва в международната конференция Equal Pay Day
Д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, ще бъде лектор в 15-ата международна конференция Equal Pay...
Прочетете повече
„Даване и получаване на обратна връзка“ е темата на предпоследният модул на Лидерска академия
На 21 и 22 март в Международния център на УниКредит Булбанк се проведе петият модул от юбилейното десето издание на Лидерска академия. Темата – „Даване и получаване на обратна връзка“, водена от Ирена Жотева, управляващ директор...
Прочетете повече