Съветът на жените в бизнеса в България и iHelp – заедно за повече спасени животи

  • СЖББ става официален партньор на мобилното приложение за първа помощ

Съветът на жените в бизнеса в България става официален партньор на iHelp – първото действащо в България мобилно приложение за оказване на първа помощ. Апликацията обединява семейства, професионални спасители и обикновени граждани при нужда от спешна помощ. По друг начин казано, това приложение може да алармира при необходимост системата 112, както и обкръжението на потребителя – близки, семейство и приятели. Нещо повече – iHelp локализира нуждаещия се и изпраща този сигнал до всички в радиус 500 метра. Така дори и непознати, които ползват приложението, могат да го получат и да се притекат на помощ.

„Съветът на жените в бизнеса в България, който споделя принципите на корпоративната социална отговорност и тези за съпричастност в обществото, реши да подкрепи мисията на iHelp“, коментира изпълнителният директор на Съвета Мария Маврудиева. „Тъй като нашите членове изповядват същите ценности, вярваме, че можем да допринесем за разширяване обсега на това мобилно приложение, което се стреми да помага на хора, изпаднали в беда“, допълни тя.

Hristo_Hristov„Отговорността за живота е на всеки един от нас, не само на лекарите. Нашето послание е, че ако обществото поема отговорност и помага, ще има повече спасени човешки живота“, коментира от своя страна Христо Христов, съосновател на iHelp България.  Той призовава за изграждане на култура за взаимопомощ и е благодарен именно на социално отговорните компании, които приемат и подпомагат неговата кауза.

Според Христо Христов iHelp може да има огромна добавена стойност към телефон 112. По думите му целта на приложението е да намали времето, което се губи до оказване на помощ. Апликацията има две опции: „нуждая се от помощ“ и „оказвам помощ“. „Реално създаваме една мрежа за взаимопомощ, в която всеки участник е доброволец. Ако имате приложението iHelp, това, което може да се случи, е или в даден момент вие да изпаднете в ситуация, в която се нуждаете от помощ и чакайки линейката, да разчитате на вашето обкръжение (семейство и приятели) и на непознати хора, или да попаднете в радиус, в който някой се нуждае от вашата помощ. iHelp ви изпраща аларма чрез  SMS и SOS нотификация, показвайки карта с вашето местоположение и ви пита „искате ли да помогнете, или не“, обяснява Христо Христов.  Самият той е попадал в ситуации, в които е спасявал хора. „Аз не съм с медицинско образование, по професия съм строителен инженер, просто съм изкарал два курса за първа помощ“, казва младият мъж.

Той е убеден, че обучен човек, който реши да се притече на помощ и следва няколко прости стъпчици, може да спаси човек. „Няма как да убиете човек, ако той вече не диша и сърцето  му е спряло, правейки му сърдечен масаж и изкуствено дишане“, казва Христо. Той призовава да забравим миналото, когато отговорността е била само на квалифицирани медицински лица – цялото ни общество може и трябва да съдейства на тези герои, които всеки ден спасяват нашите родители, деца, приятели.

CPR_3През миналата година Христо Христов е организирал и кампания с цел обучение на 5 000 родители на долекарска помощ. Резултатът е създадена мрежа за взаимопощ от 1800 човека на територията на София. Тази година цел на кампанията са децата, като Христо и екипът му се надяват да обучат 5 000 ученика за 12 месеца на долекарска помощ.

Повече информация за iHelp можете да намерите ТУК

 

 

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

Рекорден брой млади таланти завършиха Националната стажантската инициатива на СЖББ
Деветото издание на програмата се проведе с подкрепата на A1 Близо 100 стажанти от 15 водещи български и международни компании се включиха в деветото издание на Национална стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на...
Прочетете повече
Първото издание на „СЖББ Калейдоскоп“ ще представи 10 компании-членове на Съвета на жените в бизнеса в България
По време на събитието фирмите ще имат възможност да представят най-добрите си проекти и дейността си на самостоятелен щанд    На 3 октомври, от 17:00 до 19:30 часа, в NV Tower на бул. Г.М. Димитров...
Прочетете повече
Съвместна благотворителна кампания на СЖББ и УниКредит Булбанк ще подкрепи децата на Украйна за първия учебен ден
По-малко от месец остава до началото на новата учебна година, което винаги е наситено с много вълнение, трепет и емоции за децата, учителите и родителите. И за да има повече усмивки на 15-ти септември, заедно...
Прочетете повече