Съветът на жените в бизнеса в България и iHelp – заедно за повече спасени животи

  • СЖББ става официален партньор на мобилното приложение за първа помощ

Съветът на жените в бизнеса в България става официален партньор на iHelp – първото действащо в България мобилно приложение за оказване на първа помощ. Апликацията обединява семейства, професионални спасители и обикновени граждани при нужда от спешна помощ. По друг начин казано, това приложение може да алармира при необходимост системата 112, както и обкръжението на потребителя – близки, семейство и приятели. Нещо повече – iHelp локализира нуждаещия се и изпраща този сигнал до всички в радиус 500 метра. Така дори и непознати, които ползват приложението, могат да го получат и да се притекат на помощ.

„Съветът на жените в бизнеса в България, който споделя принципите на корпоративната социална отговорност и тези за съпричастност в обществото, реши да подкрепи мисията на iHelp“, коментира изпълнителният директор на Съвета Мария Маврудиева. „Тъй като нашите членове изповядват същите ценности, вярваме, че можем да допринесем за разширяване обсега на това мобилно приложение, което се стреми да помага на хора, изпаднали в беда“, допълни тя.

Hristo_Hristov„Отговорността за живота е на всеки един от нас, не само на лекарите. Нашето послание е, че ако обществото поема отговорност и помага, ще има повече спасени човешки живота“, коментира от своя страна Христо Христов, съосновател на iHelp България.  Той призовава за изграждане на култура за взаимопомощ и е благодарен именно на социално отговорните компании, които приемат и подпомагат неговата кауза.

Според Христо Христов iHelp може да има огромна добавена стойност към телефон 112. По думите му целта на приложението е да намали времето, което се губи до оказване на помощ. Апликацията има две опции: „нуждая се от помощ“ и „оказвам помощ“. „Реално създаваме една мрежа за взаимопомощ, в която всеки участник е доброволец. Ако имате приложението iHelp, това, което може да се случи, е или в даден момент вие да изпаднете в ситуация, в която се нуждаете от помощ и чакайки линейката, да разчитате на вашето обкръжение (семейство и приятели) и на непознати хора, или да попаднете в радиус, в който някой се нуждае от вашата помощ. iHelp ви изпраща аларма чрез  SMS и SOS нотификация, показвайки карта с вашето местоположение и ви пита „искате ли да помогнете, или не“, обяснява Христо Христов.  Самият той е попадал в ситуации, в които е спасявал хора. „Аз не съм с медицинско образование, по професия съм строителен инженер, просто съм изкарал два курса за първа помощ“, казва младият мъж.

Той е убеден, че обучен човек, който реши да се притече на помощ и следва няколко прости стъпчици, може да спаси човек. „Няма как да убиете човек, ако той вече не диша и сърцето  му е спряло, правейки му сърдечен масаж и изкуствено дишане“, казва Христо. Той призовава да забравим миналото, когато отговорността е била само на квалифицирани медицински лица – цялото ни общество може и трябва да съдейства на тези герои, които всеки ден спасяват нашите родители, деца, приятели.

CPR_3През миналата година Христо Христов е организирал и кампания с цел обучение на 5 000 родители на долекарска помощ. Резултатът е създадена мрежа за взаимопощ от 1800 човека на територията на София. Тази година цел на кампанията са децата, като Христо и екипът му се надяват да обучат 5 000 ученика за 12 месеца на долекарска помощ.

Повече информация за iHelp можете да намерите ТУК

 

 

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

BASE Троян, Тема 11: „Презентационни умения“‎
На 14 юли 2021г. се проведе последното обучение от „Бизнес академията за стартиращи предприемачи“ в гр. Троян. Темата бе „Презентационни умения“, а участниците в групата работиха с Кристина Крънчева – водещ експерт по комуникации, маркетинг...
Прочетете повече
За трета поредна година А1 подкрепя Националната стажантска ‎инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България
Програмата „Оставаме в България“ е насочена към представителите на поколението Z, стажанти в компании-членове в СЖББ, които могат да кандидатстват до 30 юли 2021 А1 ще подкрепи за трета поредна година Националната стажантска инициатива на...
Прочетете повече
BASE Троян, Тема 10: „Човешки ресурси“‎
На 7 юли 2021г. сред изключителен зрителски интерес премина десетата среща на Академията за стартиращи предприемачи в гр. Троян. Човешкият ресурс е определящият фактор за успех на всяко начинание. Как подбираме и задържаме хората, какви...
Прочетете повече