Съветът на жените в бизнеса в България надгражда постигнатото с нови проекти и инициативи до края на 2016 г.

Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) ще продължи да разширява и надгражда водещите си инициативи и програми, като същевременно се фокусира върху нови проекти и идеи. Това стана ясно по време на специално събитие в Гранд Хотел София, на което бяха  отчетени събитията и дейностите на Съвета за първата половина на 2016 г. и бе представена програмата за развитие до края на годината.

DSC01489

Третото издание на Лидерската академия, която ще стартира през юли под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, второто издание на Националната стажантска инициатива „Оставаме в България” под патронажа на евродепутата Ева Паунова, продължаване на менторската програма на Съвета, участие в законодателни ициативи на МОН И МТСП, нови обучения и трейнинги са само част от инициативите на СЖББ до края на 2016 г.

Като част от Националната стажантска инициатива, която има за цел да работи за задържането на младите хора в България, тази година предстои и нов проект – лятна академия “Лидери на бъдещето”, в чийто фокус са учениците в горните класове.

Председателят на Управителния съвет на СЖББ д-р инж. Боряна Манолова обяви, че организацията ще продължи с редовните си срещи с изтъкнати дами от политиката и бизнеса, както и с участието си във водещи международни форуми и конференции. Специални гости на тези срещи досега бяха евродепутатът Мария Габриел, Ейлин Уилкинсън – регионален вицепрезидент на Shell в направление „Добив”, Цветанка Минчева – член на УС на УниКредит Булбанк и други. Специално признание получи Съветът на жените в бизнеса на 26-ия Световен форум на жените-лидери на 10 и 11 юни т.г. във Варшава, на който д-р инж. Боряна Манолова беше отличена като една от жените-шампиони за 2016 г.

DSC01506

Най-мащабното събитие, организирано от Съвета съвместно с ЮНЕСКО през 2016 г., е Глобалният форум на жените лидери, който се проведе в края на м. май. В рамките на три дни той обедини над 70 изтъкнати дами от световния елит от 4 континента, сред които правителствени глави, министри, евродепутати, водещи представители на международни организации, ръководители на научни центрове и университети, личности от политиката, бизнеса, науката и медиите. Изключително ползотворните дискусии на Глобалния форум приключиха с приемането на Декларацията от София за насърчаване на равнопоставеността между половете. Документът призовава всички засегнати страни в лицето на правителствата, международните организации, гражданското общество и частния сектор да предприемат мерки за гарантиране равнопоставеността на жените във всички сфери на живота. През втората половина на годината усилията на Съвета ще бъдат насочени към по-нататъшно промотиране на документа в глобален план.

DSC01499

Привличането на допълнителна подкрепа за Декларацията бе и една от целите на визитата на делегация на СЖББ в Европейската комисия и Европейския парламент по покана на български евродепутати. Визитата се състоя в края на м. юни т.г. и включваше 10 срещи с политици и представители на неправителствения сектор на европейско ниво, сред които заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, заместник-председателят на ЕП Мейрийд Макгинес, евродепутатите Мартина Длабайова и Ангелика Ниблер, председателят на мрежата по равенство на половете на АЛДЕ Фло Клукас, Антонио Лопез-Истуриз –  генерален секретар на Европейската народна партия и др. Представителите на Съвета отправиха покана към еврокомисар Кристалина Георгиева да бъде патрон на международна конференция през есента в София, посветена на икономическите и геополитическите предизвикателства пред региона.

По време на събитието д-р инж. Боряна Манолова връчи от името на Съвета благодарствени грамоти на компаниите, подкрепили Глобалния форум, в лицето на златните спонсори Siemens България и „Престиж-96”, сребърните – EY България и SAP, медийните партньори Нова телевизия и сп. „Мениджър”, както и на БМВ България, „Катаржина Естейт”, Кока-Кола, Дженерали България, Лидл.

 

 

 

 

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

Второто издание на “СЖББ Калейдоскоп” предстои на 25 април
Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М....
Прочетете повече
Боряна Манолова от УС на СЖББ ще участва в международната конференция Equal Pay Day
Д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, ще бъде лектор в 15-ата международна конференция Equal Pay...
Прочетете повече
„Даване и получаване на обратна връзка“ е темата на предпоследният модул на Лидерска академия
На 21 и 22 март в Международния център на УниКредит Булбанк се проведе петият модул от юбилейното десето издание на Лидерска академия. Темата – „Даване и получаване на обратна връзка“, водена от Ирена Жотева, управляващ директор...
Прочетете повече