Студентка от Пловдив спечели националния конкурс „Стажът – първа стъпка в моята кариера“ и посещение в Европейския Парламент

  • Ева Паунова, евродепутат и патрон на Националната стажантска инициатива на Съвета на жените в бизнеса, награди лично финалистите в оспорваното състезание.

  • Йорданка Фандъкова, кмет на София и почетен член на Съвета на жените в бизнеса, беше специален гост на събитието.

  • Първа награда – посещение в Европейския Парламент с Ева Паунова.

  • В Националната стажантска инициатива на Съвета годишно се включват близо 1200 млади хора и около 25% от тях намират веднага постоянна работа в компаниите, където са били на стаж.

Мирослава Маринска, стажант в УниКредит Булбанк в Пловдив, спечели първа награда в националния конкурс за есе на тема: „Стажът – първа стъпка в моята кариера” на Съвета на жените в бизнеса. Конкурсът е част от Националната стажантска инициатива на Съвета под патронажа на евродепутата Ева Паунова, която връчи лично призовете в състезанието. Специален гост на цермонията по награждаването беше кметът на София Йорданка Фандъкова.

В конкурса на Съвета с голям интерес се включиха десетки стажанти от цялата страна. Журито, съставено от членовете на Борда на Съвета, избра петима финалисти: Борис Акалиев (стажант в Мтел), Виктория Радева (Джуниър Ачийвмънт България), Ивиана Младенова (ЧЕЗ България),  Мирослава Маринска (УниКредит Булбанк), Янита Симова (Астра Зенека).

Както в живота, така и в професията, първите стъпки са изключително важни. И стажът е една такава решаваща първа стъпка, която дава крила на един млад човек, позволява му да навлезе в света на бизнеса, да получи достатъчно подкрепа и шанс да докаже своите качества и възможности. През тази година Националната стажантската инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България даде възможност на 1200 млади хора да направят тази първа и най-важна стъпка в кариерата си , заяви д-р инж. Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса и главен изпълнителен директор на Siemens България.Есетата, които получихме за участие в конкурса „Стажът – първа стъпка в моята кариера“, бяха толкова разнолики, колкото са и самите участници. Докато едни преливаха от типичния за младостта ентусиазъм, в други прозираше не толкова симпатичното лице на отрезвяването, дори разочарованието от сблъсъка с реалността”, отбеляза д-р инж. Манолова. Тя обяви, че през следващата година Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ ще бъде продължена с конкурс за проекти в две направления: „Екология и градска среда” и „Иновации и технологии“.

1

 

Бизнесът и институциите трябва да вървят ръка за ръка в осигуряването на възможности за развитие на младите хора. Това е успешният модел, който ще създаде среда и стимул за реализация в България.“, каза Ева Паунова. Тя сподели, че също е правила стажове в различни компании и и институции, което й е дало възможност да събере приятели и съмишленици за дългосрочни каузи, които сега защитава като евродепутат.

В екипа ми винаги привличам и много млади хора, които дават полезни насоки какво трябва да се прави. Столична община с удоволствие също би се включила активно със свои стажанти в следващата инициатива на Съвета. Можем да предложим възможности за стаж в сферите на зелени системи, транспорт, технологии и т.н. Националната стажантска инициатива на Съвета на жените е проект, който дава възможност на образовани млади хора да приложат наученото на практика в реална работна среда.“, каза Йорданка Фандъкова.

Победителят и останалите финалисти ще се срещнат с Ивайло Калфин, заместник министър-председател на България и министър на труда и социалната политика.  Те получават и покана за допълнителен стаж в подходяща за техния профил и кариерно развитие компания от Съвета. Виктория Радева е отличена със специална награда – възможност за участие в организацията на международната конференция Global Women Leaders‘ Forum, която се организира от Съвета през следващата година в България под патронажа на UNESCO и на генералния директор на UNESCO Ирина Бокова. Всички финалисти ще бъдат поканени в менторската програма на Нестле България.

2

Есетата бяха оценявани според професионално подбрани критерии, сред които мотивация за кариерно развитие, за работа в България, яснота на изложението, оригинален подход и др.

Компаниите от Съвета на жените в бизнеса всяка година приемат над 1200 стажанти, като около 25% получават възможност за постоянна работа след приключване на стажа”, обяви Ваня Кънева, директор Човешки ресурси на ЧЕЗ България. Националната стажантска инициатива на Съвета е програмата в България с най-широкия профил на възможности за стаж във всички икономически сектори у нас  – финанси, енергетика, здравеопазване, производство, високи технологии, услуги и т.н. Целта на инициативата е подкрепа за млади специалисти и таланти да реализират потенциала си в България.

glass-55fc1a07844a9df93b9594efКонкурсът за есе под патронажа на евродепутата Ева Паунова поставя началото на поредица инициативи на Съвета, насочени към младите хора на България – студенти и ученици в български и чуждестранни учебни заведения.  Специално за проекта беше направен виртуален бадж „Оставаме в България“, който всеки стажант или компания, желаещ да покаже съпричастност към идеята, може да добави в профилната си снимка във фейсбук чрез: http://www.picbadges.com/t/0dxu1FG0

Според анализ на членовете на Съвета значителен брой млади хора имат желание да се развиват в България. Изследване сред стажанти[1] от тази година показва, че стажантите от поколението Z[2] приемат предизвикателствата, но винаги са готови за нов „start-up”. За тях основни мотивиращи фактори са постигането на баланс работа – личен живот,  развитие в професионалната сфера и постигането на сигурност и стабилност.  Държат на свободното време и интересите си. Стажантите от поколението Z учат по различен начин – не абстрактно-логически, а по-скоро интерактивно. Лоялни са, но и по-недоверчиви. Обичат избраната професия. Имат позитивно отношение към компанията и хората, които им дават възможности да се изявят. Много държат на менторите и наставниците си и достъпът до прекия ръководител е важен мотивационен фактор. Търсят подкрепа, имат нужда от екипни умения, изискват ясни и изпълними задачи и желаят да се чувстват оценени.

[1] Професионално проучване на ЧЕЗ България без претенции за национална представителност, но с валидни резулати, които се потвърждават и от наблюденията на членовете на Съвета.
[2] Родените след началото на 90-те

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със...
Прочетете повече
13 менторски двойки се включиха в третото издание на програмата „Incredible Us – Успешни заедно“
След шест месеца на интензивна работа и обучения 13 менторски двойки завършиха съвместната програма на Съвета на жените в бизнеса в България и HPE Women at Work Bulgaria – “Incredible Us – Успешни заедно”. Третото...
Прочетете повече
Пазарно проучване, ценови тактики и маркетинг бяха темите на лекциите в BASE в края на април
Как се прави пазарно проучване? Как да определим цените на стоките и услугите, които предлагаме? Как да изградим и популяризираме собствен бранд? Отговорите на тези ключови бизнес въпроси, част от програмата на BASE – Благоевград,...
Прочетете повече