Студентка от Пловдив спечели националния конкурс „Стажът – първа стъпка в моята кариера“ и посещение в Европейския Парламент

  • Ева Паунова, евродепутат и патрон на Националната стажантска инициатива на Съвета на жените в бизнеса, награди лично финалистите в оспорваното състезание.

  • Йорданка Фандъкова, кмет на София и почетен член на Съвета на жените в бизнеса, беше специален гост на събитието.

  • Първа награда – посещение в Европейския Парламент с Ева Паунова.

  • В Националната стажантска инициатива на Съвета годишно се включват близо 1200 млади хора и около 25% от тях намират веднага постоянна работа в компаниите, където са били на стаж.

Мирослава Маринска, стажант в УниКредит Булбанк в Пловдив, спечели първа награда в националния конкурс за есе на тема: „Стажът – първа стъпка в моята кариера” на Съвета на жените в бизнеса. Конкурсът е част от Националната стажантска инициатива на Съвета под патронажа на евродепутата Ева Паунова, която връчи лично призовете в състезанието. Специален гост на цермонията по награждаването беше кметът на София Йорданка Фандъкова.

В конкурса на Съвета с голям интерес се включиха десетки стажанти от цялата страна. Журито, съставено от членовете на Борда на Съвета, избра петима финалисти: Борис Акалиев (стажант в Мтел), Виктория Радева (Джуниър Ачийвмънт България), Ивиана Младенова (ЧЕЗ България),  Мирослава Маринска (УниКредит Булбанк), Янита Симова (Астра Зенека).

Както в живота, така и в професията, първите стъпки са изключително важни. И стажът е една такава решаваща първа стъпка, която дава крила на един млад човек, позволява му да навлезе в света на бизнеса, да получи достатъчно подкрепа и шанс да докаже своите качества и възможности. През тази година Националната стажантската инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България даде възможност на 1200 млади хора да направят тази първа и най-важна стъпка в кариерата си , заяви д-р инж. Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса и главен изпълнителен директор на Siemens България.Есетата, които получихме за участие в конкурса „Стажът – първа стъпка в моята кариера“, бяха толкова разнолики, колкото са и самите участници. Докато едни преливаха от типичния за младостта ентусиазъм, в други прозираше не толкова симпатичното лице на отрезвяването, дори разочарованието от сблъсъка с реалността”, отбеляза д-р инж. Манолова. Тя обяви, че през следващата година Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ ще бъде продължена с конкурс за проекти в две направления: „Екология и градска среда” и „Иновации и технологии“.

1

 

Бизнесът и институциите трябва да вървят ръка за ръка в осигуряването на възможности за развитие на младите хора. Това е успешният модел, който ще създаде среда и стимул за реализация в България.“, каза Ева Паунова. Тя сподели, че също е правила стажове в различни компании и и институции, което й е дало възможност да събере приятели и съмишленици за дългосрочни каузи, които сега защитава като евродепутат.

В екипа ми винаги привличам и много млади хора, които дават полезни насоки какво трябва да се прави. Столична община с удоволствие също би се включила активно със свои стажанти в следващата инициатива на Съвета. Можем да предложим възможности за стаж в сферите на зелени системи, транспорт, технологии и т.н. Националната стажантска инициатива на Съвета на жените е проект, който дава възможност на образовани млади хора да приложат наученото на практика в реална работна среда.“, каза Йорданка Фандъкова.

Победителят и останалите финалисти ще се срещнат с Ивайло Калфин, заместник министър-председател на България и министър на труда и социалната политика.  Те получават и покана за допълнителен стаж в подходяща за техния профил и кариерно развитие компания от Съвета. Виктория Радева е отличена със специална награда – възможност за участие в организацията на международната конференция Global Women Leaders‘ Forum, която се организира от Съвета през следващата година в България под патронажа на UNESCO и на генералния директор на UNESCO Ирина Бокова. Всички финалисти ще бъдат поканени в менторската програма на Нестле България.

2

Есетата бяха оценявани според професионално подбрани критерии, сред които мотивация за кариерно развитие, за работа в България, яснота на изложението, оригинален подход и др.

Компаниите от Съвета на жените в бизнеса всяка година приемат над 1200 стажанти, като около 25% получават възможност за постоянна работа след приключване на стажа”, обяви Ваня Кънева, директор Човешки ресурси на ЧЕЗ България. Националната стажантска инициатива на Съвета е програмата в България с най-широкия профил на възможности за стаж във всички икономически сектори у нас  – финанси, енергетика, здравеопазване, производство, високи технологии, услуги и т.н. Целта на инициативата е подкрепа за млади специалисти и таланти да реализират потенциала си в България.

glass-55fc1a07844a9df93b9594efКонкурсът за есе под патронажа на евродепутата Ева Паунова поставя началото на поредица инициативи на Съвета, насочени към младите хора на България – студенти и ученици в български и чуждестранни учебни заведения.  Специално за проекта беше направен виртуален бадж „Оставаме в България“, който всеки стажант или компания, желаещ да покаже съпричастност към идеята, може да добави в профилната си снимка във фейсбук чрез: http://www.picbadges.com/t/0dxu1FG0

Според анализ на членовете на Съвета значителен брой млади хора имат желание да се развиват в България. Изследване сред стажанти[1] от тази година показва, че стажантите от поколението Z[2] приемат предизвикателствата, но винаги са готови за нов „start-up”. За тях основни мотивиращи фактори са постигането на баланс работа – личен живот,  развитие в професионалната сфера и постигането на сигурност и стабилност.  Държат на свободното време и интересите си. Стажантите от поколението Z учат по различен начин – не абстрактно-логически, а по-скоро интерактивно. Лоялни са, но и по-недоверчиви. Обичат избраната професия. Имат позитивно отношение към компанията и хората, които им дават възможности да се изявят. Много държат на менторите и наставниците си и достъпът до прекия ръководител е важен мотивационен фактор. Търсят подкрепа, имат нужда от екипни умения, изискват ясни и изпълними задачи и желаят да се чувстват оценени.

[1] Професионално проучване на ЧЕЗ България без претенции за национална представителност, но с валидни резулати, които се потвърждават и от наблюденията на членовете на Съвета.
[2] Родените след началото на 90-те

Споделяне

Коментари

Последни новини

Новото издание на нетуъркинг формата „Сутрешно кафе със СЖББ“ предстои на 5-ти декември
Нa 5-ти декември, 2023 г. предстои поредно издание на новия, но вече успешен нетуъркинг формат “Сутрешно кафе със СЖББ”. Темата, която ще дискутират членовете на Съвета и Алумни клуба, е „Дигитализацията в HR дейностите“ и...
Прочетете повече
Участниците в бизнес академията BASE в Перник научиха как се създават и развиват предприемаческите идеи
Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE в гр. Перник, провел се на 15 ноември, бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Соня Демирева е бивш директор Продажби на Уникредит Булбанк...
Прочетете повече
Съветът на жените в бизнеса в България взе участие в световния конгрес на FCEM в Париж
Съветът на жените в бизнеса в България участва в световния конгрес на FCEM – Femmes Chefs D’Entreprises Mondiales, провел се от 15 до 17 ноември, 2023 г. в Париж. FCEM e първата организация в Европа,...
Прочетете повече