Стартира BASE Велико Търново

На 30.08.2021 в зала на Общинския съвет Велико Търново стартира Академията за предприемачи BASE, проект на Фондация „Америка за България“, в изпълнение на Съвета на жените в бизнеса в България и с домакинството на Община Велико Търново.

Участниците са 26 предприемачи и хора, които събират теория, практика, добри примери и модели и най-вече мотивация за стартиране на своите бизнес начинания. Сред участниците има представители на известната Самоводска чаршия – с работилнички за кожени изделия, сладкарски вкуснотии, производство на накити и тъкане, както и собственици на къщи за гости, производители на колбаси, майстори в грънчарство и дървообработване и металообработване, реставратори на мебели.

Част от участниците идват с големите си идеи и мечти да превърнат хобито си в малки семейни бизнеси като производство на здравословни продукти, организация на фестивали и събития, производство на гурме понички, био земеделие, ювелирно изкуство и художествени занаяти, да създадат частно културно средище за изложби и представяне на книги.

Новата модерна занаятчийска работилница, съчетаваща добрите традиции и изискванията на новото време, подобряване на конкурентоспособността на продукта и услугата на българския пазар и „излизане“ на международния, създаване на нова търговски марка, онлайн маркетиране и продажба са все цели, които амбициозно си поставят участниците в Академията.

В поздрава си към участниците Зам. кметът на Велико Търново Снежана Данева сподели, че „в този труден момент няма по-добро начинание от реализирането на Академията, за да станем по добри в това, което правим и да постигнем мечите си“.

Надя Захариева- Директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация „Америка за България“ разказа за създадената през 1964 година в Ню Йорк програма за стартиращи предприемачи, дала шанс на много безработни хора в трудни икономически условия да създадат и развият своите предприемачески инициативи и направи препратка в днешни дни в България и онези организирани и реализирани повече от 20 курса, проведени в различни точки на България през последните 3 години, които дават знания, опит и умения, и най-вече мотивация за реализация на бизнес инициативите.

Дарина Стоянова, Изп. Директор на „Престиж 96“ АД и член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България поздрави участниците и сподели, че Велико Търново със своите традиции, история и култура е прекрасна територия, в която те могат да продължат „изковаването“ на предприемаческата история- традиционно присъстваща и даваща облик на старопрестолната ни столица. Пожела на участниците да са смели, креативни, вдъхновени и дръзновени в мечтите и реализацията им.

Голям интерес и много въпроси предизвика първата тема от Академията – „Предприемачеството. Какво е това?“, представена от Лидия Шулева- бивш вицепремиер на България, предприемач и консултант, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България. Темата започна със зараждането на българското предприемачество и развитието му до днешни дни, спря се на процеса от зараждане на идеята през създаването на бизнес модели и практики до успешната реализация. Особено внимание беше отделено на динамичните съвременни бизнес-модели на стартъпите и малките семейни бизнеси в условията на Четвъртата индустриална революция, когато „скоростта е новата валута на бизнеса“, а най-важният капитал са хората и умението да ги открием и задържим. „Да излезем от тесните и удобни коловози“ и да приемем предизвикателството да вървим по „широкия житейски и професионален път“ с много непредвидени изненади и рискове, но и с прекрасното усещане за постижения, удовлетвореност и вдъхновение от реализираните мечти.

Всички участници в проекта получиха като комплимент пакети с чудесни лакомства от „Престиж 96“.

Споделяне

Коментари

Последни новини

43 дами предприемачи бяха отличени в деветото издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Сертификатите за завършване бяха връчени на участничките лично от кмета на столицата Йорданка Фандъкова 08 юни 2023 г., София На официална церемония в град София 43 дами се дипломираха в деветото издание на Лидерска академия...
Прочетете повече
Програмите на СЖББ в подкрепа на жените лидери бяха основна тема за дискусия на работен обяд с посланичката на Финландия в България
Насърчаване на дамското лидерство и подкрепа на кариерното развитие на млади и талантливи българи, така че да изберат да останат и да се развиват в страната, са приоритети в обучителните програми на Съвета на жените...
Прочетете повече
Темата за цените и ценообразуването бе акцентът на поредния модул на Бизнес академията за предприемачи в Благоевград 
Коя е добрата цена и как да я определяме? На тези два фундаментални въпроса получиха отговор бъдещите предприемачи от Благоевград по време на поредния модул от BASE академията.  Темата бе изключително полезна и провокира голям...
Прочетете повече