Стартира BASE Велико Търново

На 30.08.2021 в зала на Общинския съвет Велико Търново стартира Академията за предприемачи BASE, проект на Фондация „Америка за България“, в изпълнение на Съвета на жените в бизнеса в България и с домакинството на Община Велико Търново.

Участниците са 26 предприемачи и хора, които събират теория, практика, добри примери и модели и най-вече мотивация за стартиране на своите бизнес начинания. Сред участниците има представители на известната Самоводска чаршия – с работилнички за кожени изделия, сладкарски вкуснотии, производство на накити и тъкане, както и собственици на къщи за гости, производители на колбаси, майстори в грънчарство и дървообработване и металообработване, реставратори на мебели.

Част от участниците идват с големите си идеи и мечти да превърнат хобито си в малки семейни бизнеси като производство на здравословни продукти, организация на фестивали и събития, производство на гурме понички, био земеделие, ювелирно изкуство и художествени занаяти, да създадат частно културно средище за изложби и представяне на книги.

Новата модерна занаятчийска работилница, съчетаваща добрите традиции и изискванията на новото време, подобряване на конкурентоспособността на продукта и услугата на българския пазар и „излизане“ на международния, създаване на нова търговски марка, онлайн маркетиране и продажба са все цели, които амбициозно си поставят участниците в Академията.

В поздрава си към участниците Зам. кметът на Велико Търново Снежана Данева сподели, че „в този труден момент няма по-добро начинание от реализирането на Академията, за да станем по добри в това, което правим и да постигнем мечите си“.

Надя Захариева- Директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация „Америка за България“ разказа за създадената през 1964 година в Ню Йорк програма за стартиращи предприемачи, дала шанс на много безработни хора в трудни икономически условия да създадат и развият своите предприемачески инициативи и направи препратка в днешни дни в България и онези организирани и реализирани повече от 20 курса, проведени в различни точки на България през последните 3 години, които дават знания, опит и умения, и най-вече мотивация за реализация на бизнес инициативите.

Дарина Стоянова, Изп. Директор на „Престиж 96“ АД и член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България поздрави участниците и сподели, че Велико Търново със своите традиции, история и култура е прекрасна територия, в която те могат да продължат „изковаването“ на предприемаческата история- традиционно присъстваща и даваща облик на старопрестолната ни столица. Пожела на участниците да са смели, креативни, вдъхновени и дръзновени в мечтите и реализацията им.

Голям интерес и много въпроси предизвика първата тема от Академията – „Предприемачеството. Какво е това?“, представена от Лидия Шулева- бивш вицепремиер на България, предприемач и консултант, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България. Темата започна със зараждането на българското предприемачество и развитието му до днешни дни, спря се на процеса от зараждане на идеята през създаването на бизнес модели и практики до успешната реализация. Особено внимание беше отделено на динамичните съвременни бизнес-модели на стартъпите и малките семейни бизнеси в условията на Четвъртата индустриална революция, когато „скоростта е новата валута на бизнеса“, а най-важният капитал са хората и умението да ги открием и задържим. „Да излезем от тесните и удобни коловози“ и да приемем предизвикателството да вървим по „широкия житейски и професионален път“ с много непредвидени изненади и рискове, но и с прекрасното усещане за постижения, удовлетвореност и вдъхновение от реализираните мечти.

Всички участници в проекта получиха като комплимент пакети с чудесни лакомства от „Престиж 96“.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Второто издание на “СЖББ Калейдоскоп” предстои на 25 април
Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М....
Прочетете повече
Боряна Манолова от УС на СЖББ ще участва в международната конференция Equal Pay Day
Д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, ще бъде лектор в 15-ата международна конференция Equal Pay...
Прочетете повече
„Даване и получаване на обратна връзка“ е темата на предпоследният модул на Лидерска академия
На 21 и 22 март в Международния център на УниКредит Булбанк се проведе петият модул от юбилейното десето издание на Лидерска академия. Темата – „Даване и получаване на обратна връзка“, водена от Ирена Жотева, управляващ директор...
Прочетете повече