Стартира конкурс за новите таланти на България, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България

DSC03998

• „Бизнесът все повече осъзнава ползата от качествени стажантски програми”, заяви д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на Съвета
• Конкурсът „Иноватори на бъдещето – Стажанти 2016” ще даде възможност на образованите млади хора да направят първи стъпки в кариерата си

“Това, от което се нуждае човек, за да влезе в редиците на иноваторите, е, разбира се, добра идея, талант, но и бизнес нюх и най-вече възможност да реализира идеите си”. Това заяви евродепутатът Ева Паунова на откриването на второто издание на Националната стажантска инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България. „Благодаря на Съвета, че предоставя именно такава възможност на младите хора у нас с подобни инициативи”, допълни тя.
Ева Паунова бе гост на церемонията за официалното обявяване на старта на конкурса „Иноватори на бъдещето – Стажанти 2016“, който е част от Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на жените в бизнеса. „Ние не сме най-голямата държава, но можем да направим така, че да бъдем България на талантите, на иновациите и на иноваторите”, подчерта евродепутатът, която е патрон на инициативата.
На церемонията присъстваха д-р Йорданка Чобанова, съветник по европейски въпроси на Президента на България, г-н Душан Рибан, главен оперативен директор на ЧЕЗ България, Мирослава Маринска – победител в конкурса през 2015 г., гости и журналисти. Модератор на събитието бе г-жа Ваня Кънева – член на УС на СЖББ и директор „Човешки ресурси” на ЧЕЗ България.

DSC04112

„Новото издание на Националната стажантска инициатива идва в момент, когато бизнесът у нас осъзнава все повече ползата от качествени стажантски програми, които насърчават младежката заетост, професионалното развитие и задържането на квалифицираните млади хора в България”, изтъкна д-р инж Боряна Манолова, председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България. „Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ е програмата с най-широкия профил на възможности за стаж във всички икономически сектори у нас – финанси, енергетика, публична администрация, здравеопазване, производство, високи технологии, услуги. Тя предоставя шанс на младите хора да докажат своите качества и способности, да навлязат в света на бизнеса, да получат възможности за развитие, подходяща среда и стимул за реализация в страната”, отбеляза тя.
„В бизнеса има голяма динамика и много често компаниите се оплакват от липсата на кадри, особено инженерни”, посочи г-н Рибан. Той акцентира върху ролята на стажовете като отлична възможност за първи стъпки в кариерата.
Г-жа Йорданка Чобанова призова младите хора да не спират да мечтаят. „Всички онези, които са останали в историята на иновациите, са били хора, които са се осмелявали да погледнат извън границите на познатото”, изтъкна тя.
В емоционалната си реч Мирослава Маринска изрази своята признателност към Съвета за възможността да бъде част от Националната стажантска инициатива и призова връстниците си да вярват, че могат да се реализират в България. Тя благодари на Ева Паунова за посещението в Европейския парламент, с което бе наградена като победител в миналогодишния конкурс, и подчерта, че визитата е била не само изключително интересна и полезна, но е оставила у нея спомени за цял живот.
Вторият национален конкурс „Иноватори на бъдещето – Стажанти 2016” е предназначен за студенти от бакалавърска и магистърска степен от български и чуждестранни университети, ученици от 12-ти клас, талантливи млади хора с предприемачески дух и иновативни идеи. Проектите ще се приемат до 20 май 2016 г. на специално разработената платформа http://internships.womeninbusiness.bg/

Младите хора ще могат кандидатстват със своите иновативни идеи в четири категории: екология и градска среда; финансови услуги за бъдещото поколение; иновации и технологии; транспорт и логистика. Комисия от членове на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България и представители на водещи компании ще оценяват проектите по критериите ефективност, креативност, приложимост на идеята, структура и представяне.

Авторите на най-добрите идеи ще получат двумесечен платен стаж във водещи компании в България от публичния и държавния сектор за лято 2016. Проектите, спечелили първо място в четирите категории от конкурса, ще бъдат отличени със специалната награда на Съвета на жените в бизнеса – посещение на Европейския парламент в Брюксел. Учредени са и награди на компаниите от Съвета: участие в Лидерската академия на Съвета на жените, участие във вътрешните корпоративни обучения на компаниите, ваучери за покупка в търговска верига, посещение на „АЕЦ Козлодуй“, „Нестле“, „Престиж-96“ и много други изненади за победителите

Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на жените в бизнеса в България е най-мащабната стажантска инициатива в страната, чиято цел е да подкрепи младите хора да реализират потенциала си в България и потърсят професионална реализация в страната. Български и международни компании, членове на Съвета на жените в бизнеса, се обединяват, за да създадат благоприятна среда и стимул на активните и образовани млади хора да стартират своята кариера в България.
Съветът на жените в бизнеса в България е водеща организация с нестопанска цел, в която членуват компании от всички сфери на икономиката. Фирмите, които управляват членовете на Съвета, имат общо годишен оборот от над 9 млрд. лева, което представлява около 10% от БВП на страната, в тях работят около 27 000 служители в над 1000 офиси в цялата страна.
57 компании от Съвета през последните две години приемат над 3000 стажанти, от тях 500 получават възможност за постоянна работа след приключване на стажа.

DSC04274

Споделяне

Коментари

Последни новини

Второто издание на “СЖББ Калейдоскоп” предстои на 25 април
Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М....
Прочетете повече
Боряна Манолова от УС на СЖББ ще участва в международната конференция Equal Pay Day
Д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, ще бъде лектор в 15-ата международна конференция Equal Pay...
Прочетете повече
„Даване и получаване на обратна връзка“ е темата на предпоследният модул на Лидерска академия
На 21 и 22 март в Международния център на УниКредит Булбанк се проведе петият модул от юбилейното десето издание на Лидерска академия. Темата – „Даване и получаване на обратна връзка“, водена от Ирена Жотева, управляващ директор...
Прочетете повече