Среща на Съвета на жените в бизнеса с д-р Анелия Хохвартер

„Пътищата свършват там, където започват нови“

“Какво му трябва на човек? Едно легло, на което да не заспива гладен”.
С този житейски урок започна вълнуващият си разказ д-р Анелия Хохвартер на среща с членовете на Съвета на жените в бизнеса в България. Д-р Хохвартер, която е един от Будителите за 2017 г., сподели с гостите истории от своите доброволчески лекарски мисии в Йемен, Зимбабве и Етиопия. „По време на тези мисии аз отидох да преподавам на местните лекари, да поставям основите на ретиналната хирургия в някои от тези страни. Оказа се, че много се учих и аз – на смирение, на толерантност към различните, на това да оценяваме всичко, което имаме, защото много хора имат далеч по-малко, но са по-щастливи“, каза Анелия Хохвартер.

Първата мисия на д-р Хохвартер е през 2009 г. на о. Сокотра в Йемен. Този регион е известен с морските пирати. Удовлетворението й от тази мисия идва от факта, че заедно с екипа са успели да помогнат на много хора, сред които голям брой деца. 23% от всички прегледани са били със спешни заболявания, които са изисквали незабавни медицински грижи, за да не се увреди или загуби зрението. „Изключително любопитно е как хората в този беден регион ходят на лекар. За тях това е голямо събитие и те обличат най-хубавите си дрехи“. Повод за професионална гордост е и откритието на д-р Хохвартер, получило международно признание, и последвано от информационна кампания за населението на Йемен. Оказало се, че местните жени имали необичайни затъмнени черти по ретината на очите си. Първоначалната хипотеза, че това е резултат от близостта на бурката до очите, се оказала невярна. Оказало се, че затъмненията по очите са следствие от смесване на метални стружки за сгъстяване с материала, използван за черен молив за очи.

След това беше Зимбабве (бел. ред. – 2011-2012), където видях рая“, сподели д-р Хохвартер. Там тя се е сблъскала и с много предразсъдъци. „В Зимбабве хората с възможности даваха повече пари, за да бъдат оперирани от бял. Аз бях бяла, но от друга страна пък бях жена, което намаляваше цената, но само в началото“, разказва Анелия Хохвартер.

Професионализмът й е основен приоритет и познанията и уменията й бързо я превръщат в местна звезда. „Представете си – в Зимбабве, една многомилионна държава, има само 26 очни лекари, докато само в клиниката ни във Виена сме осем ретинални хирурзи“. За да е максимално полезна на мисията, тя отказва да й бъде заплащана стая в хотел за 140 долара на нощ и отива да живее в изключително скромен по нашите стандарти дом на свой колега – заедно със съпругата му, децата и гледачката им. „На местно ниво те бяха сред богатите“, казва Анелия, показвайки снимки на много малка едноетажна къща с минималистичен интериор, но с винаги усмихнати от кадрите обитатели.

За третата си мисия през 2014-2015 г. Анелия Хохвартер споделя, че: „Етиопия стана моята втора родина“. Втората по бедност държава в Африка впечатлява Анелия с толерантността между религиите, чиито последователи съжителстват мирно в страната. При население 30 милиона, Хохвартер и екипът се заемат да направят първия ретинален център в страната. Важен работен инструмент за докторите става отвертката, тъй като се налага сами да си поправят инструментите. По време на тази мисия „…без ток и интернет в течение на месеци наред е малко самотно“ – д-р Хохвартер пише книгата си „Пътуване“ за своите доброволчески лекарски мисии в Африка. Книгата е преведена от български на немски и английски език.

DSC05777

Всички приходи от „Пътуване“ ще бъдат предоставени за социални проекти в България и Етиопия. От 26 години Анелия Хохвартер живее и работи като уважаван офталмолог във Виена. Използва всеки възможен случай да се завърне в България и да посети родителите си в село Долна Митрополия, където е родена. Завръщанията й в последните години са свързани и с новата й мисия – да осигури чрез активизиране на дарителска кампания закупуването на локомати за България. Това са уреди, с които в момента страната ни не разполага, и имат изключително значение за възстановяването при детска церебрална парализа, инсулти, множествена склероза и други. „Моите данни показват, че 95% от парите, които България дава за лечение в чужбина, са за рехабилитация. Такива средства могат да се вложат и в изграждане на подходяща база и у нас“, смята лекарката.

Освен средствата от книгата, Анелия Хохвартер се среща с различни институции в търсене на подкрепа за тази мисия.

Съветът на жените в бизнеса в България дари всички средства, събрани от таксите участие за събитието с д-р Хохвартер, на нейната кауза ЛОКОМАТ.

Споделяне

Коментари

Последни новини

43 дами предприемачи бяха отличени в деветото издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Сертификатите за завършване бяха връчени на участничките лично от кмета на столицата Йорданка Фандъкова 08 юни 2023 г., София На официална церемония в град София 43 дами се дипломираха в деветото издание на Лидерска академия...
Прочетете повече
Програмите на СЖББ в подкрепа на жените лидери бяха основна тема за дискусия на работен обяд с посланичката на Финландия в България
Насърчаване на дамското лидерство и подкрепа на кариерното развитие на млади и талантливи българи, така че да изберат да останат и да се развиват в страната, са приоритети в обучителните програми на Съвета на жените...
Прочетете повече
Темата за цените и ценообразуването бе акцентът на поредния модул на Бизнес академията за предприемачи в Благоевград 
Коя е добрата цена и как да я определяме? На тези два фундаментални въпроса получиха отговор бъдещите предприемачи от Благоевград по време на поредния модул от BASE академията.  Темата бе изключително полезна и провокира голям...
Прочетете повече