Равнопоставеното участие на жените е ключово за успеха на бизнеса

Компаниите, които оценяват икономическия и лидерския потенциал на жените сред служителите си, са по-добре подготвени за пазарите на бъдещето. Около това мнение се обединиха членовете на Съвета на жените в бизнеса в България и еврокомисарят за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малкия и среден бизнес г-жа Елжбета Биенковска, които разговаряха вчера в Брюксел.

Делегация на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) бе на двудневно работно посещение в белгийската столица по покана на евродепутатите Мария Габриел (ЕНП), Ева Паунова (ЕНП), Филиз Хюсменова (АЛДЕ) и Искра Михайлова (АЛДЕ). В делегацията се включиха 13 бизнес дами, представители на някои от най-успешните компании в България от сектора на технологиите, финансовите и банковите услуги, хотелиерството и бизнес консултирането. Визитата включи 10 работни срещи на високо равнище с влиятелни политици и представители на неправителствения сектор на европейско ниво, организирани от евродепутатите.

Председателят на Управителния съвет на СЖББ д-р инж. Боряна Манолова подчерта, че има много проучвания, според които участието на жени в управлението на компаниите допринася за тяхната стабилност и високи финансови резултати. Според проучване на американската неправителствена организацията Catalyst компаниите от списъка Fortune 500 с най-голям брой жени в ръководството имат най-малко 16 процента по-висока възвращаемост на продажбите от тези с по-малък дял на дами на управленски позиции. Разликата се увеличава още повече по отношение на възвращаемост на инвестирания капитал, където компаниите с повече жени в управителните съвети показват със средно 26 на сто по-добри резултати.

DSC_5765

Г-жа Биенковска от своя страна сподели, че сътрудничеството между различните сектори, политика, бизнес и НПО е от ключово значение за развитието на икономиката на бъдещето. В тази връзка Европейската комисия планира през следващата година да създаде платформа на европейските жени-бизнес ангели. Комисарят коментира, че ръка за ръка със споделянето на добри практики трябва да върви и споделянето на недотам позитивен опит, на базата на който да се направят изводи за нужните промени.

Работните места на бъдещето и необходимите за тях умения делегацията обсъди с Ан Метлер, ръководител на Европейския изследователски център за политически стратегии към Комисията Юнкер. Според нея се очаква разрастване на употребата на алтернативни модели на работно време и автоматизация на рутинния труд. Част от предизвикателствата на бъдещето в тази област според нея ще можем да решим с повече самоувереност в собствените способности и мислене по нетрадиционен начин.

_MG_5976S12

Във втория ден от работното посещение на делегацията на Съвета в Брюксел бяха проведени разговори и с Антонио Лопез-Истуриз, евродепутат и генерален секретар на Европейската народна партия, и Сюзън Дангър, изпълнителен директор на Американската търговска камара (AmCham).

Споделяне

Коментари

Последни новини

Първа стратегическа нетуъркинг среща на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) „Десет пъти повече“ („10 Х повече“)
На 24.01.2023 в NV Tower се състоя първата стратегическа нетуъркинг среща на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) „Десет пъти повече“ („10 Х повече“).  Защо „10 Х повече“? През 2023 година СЖББ отбелязва...
Прочетете повече
Модул 8 на BASE Ловеч бе посветена на темата за цени и ценообразуване
Темата на Модул 8 на академията бе изключително полезна, изпълнена с безценни съвети от практиката и провокира много интерес, тъй като покри следните важни бизнес въпроси: Различни тайни и тънкости на ценообразуването бяха споделени с...
Прочетете повече
Модул 7 на BASE Ловеч бе посветен на правните аспекти от създаването и управлението на една компания
Поредната лекция от BASE в Ловеч през изминалата седмица бе на тема “Правни аспекти на предприемаческата дейност“. Лекцията бе представена от адв. Габриела Велинова, управляващ съдружник на АК “Фронтекс Лигъл Сървисис”.  Основните акценти бяха:  На...
Прочетете повече