Проф. д-р Лъчезар Цоцорков пред Съвета на жените в бизнеса: Темата за ценностите няма пол и е най-важната за обществото ни днес

Темата за ценностите няма пол. Тя е най-важната тема за обществото ни днес, тъй като положението е трагично”, това каза проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“. Той беше специален гост на среща на членовете на Съвета на жените в бизнеса в България. Зоя Паунова, изпълнителен директор на „Астра Зенека България“ и член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България представи проф. Цоцорков като „скъп приятел, специален човек, гражданин, патриот, бизнесмен, мислител и визионер“. Цветанка Минчева, член на управителния  съвет на УниКредит Булбанк и на Съвета на жените  представи разказа на госта за основните програми на организацията, сред които Лидерската академия за дами в малкия и среден бизнес, Националната стажантска инициатива за млади хора и др.

Проф. Цоцорков отбеляза, че според него жените са по-силния пол на планетата. „В тях има много висока виталност, енергия и жизненост. Наблюдавам дамите мениждъри и в нашата компания и виждам, че жените честно са по-добри ръководители, разбират хората, повече комуникират със служителите“, смята той.

Според Лъчезар Цоцорков би било важно и полезно да се събере една бяла книга с насоки за ценностите, които правят хората успешни и добри.  Той обяви, че има идея за създаването в региона на Панагюрище на бутиков филиал на университет, в който той и други успешни хора да могат да предадат опита си на следващото поколение лидери. „Създай добри навици и животът на човек ще е по-лесен и по-успешен“, каза професорът.

Другата голяма тема за България е необходимостта да се работи за конкурентоспособността на икономиката на страната. На незавидно място сме и това не е от вчера. Само с един 10% корпоративен данък не е достатъчно да излезем напред в класациите“, коментира професорът. Според него независимо кое правителство е на власт, управляващите трябва да се концентрират основно върху онези фактори, които повишават конкурентоспособността на страната.

В моята работа смятам, че каквото и да се прави, трябва да се прави на световно равнище, иначе няма смисъл. Може да е нещо малко, но да блести като бижу“, каза Лъчезар Цоцорков.  Освен че развива успешен бизнес, който дава работа на стотици семейства в региона, компанията „Асарел Медет“ е позната и с активната си дейност в сферата на корпоративната социална отговорност в областта. „Инвестиционната ни програма е на първо място – в технологии, екология и т.н. Каквото остане даваме за дивиденти, имаме резерв и за оценка на риска. Но винаги отделяме и за социална дейност. Дори да ми създава проблеми с акционерите, това е в ценностната ми система“, каза Лъчезар Цоцорков.

Харесва ми, че Панагюрище живее, младите хора не напускат, има деца, поминък, инфраструктура. Добре е този опит да може да се предаде, да се мултиплицира в по-малките населени места и в други региони“, смята той.  „Държавата няма какво да даде, а хората искат да живеят сега, не да чакат“, допълни професорът. Успехът на региона той свързва и с факта, че „в Средна гора среден път няма“.

Не се страхувам от конкуренция, за мен е добре да има и други успешни хора. Ако нещо ми е помогнало лично на мен да напредвам, то е, че винаги съм се концентрирал върху резултата“,  смята Цоцорков.  Той подчерта, че за да има повече успели хора, трябва да се започне възпитанието в ценности и в навици от най-ранен етап – с образованието.

Проф. Цоцорков е потомък на известен род от Панагюрище. Той е председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“ – най-голямото и структуроопределящо предприятие в община Панагюрище и Пазарджишка област. Компанията е активен участник в бизнеса не само у нас, но и на световно ниво. Проф. Цоцорков е носител на орден „Стара планина – първа степен“. „Асарел – Медет“ и лично проф. Цоцорков подкрепят редица благотворителни проекти у нас.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Новото издание на нетуъркинг формата „Сутрешно кафе със СЖББ“ предстои на 5-ти декември
Нa 5-ти декември, 2023 г. предстои поредно издание на новия, но вече успешен нетуъркинг формат “Сутрешно кафе със СЖББ”. Темата, която ще дискутират членовете на Съвета и Алумни клуба, е „Дигитализацията в HR дейностите“ и...
Прочетете повече
Участниците в бизнес академията BASE в Перник научиха как се създават и развиват предприемаческите идеи
Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE в гр. Перник, провел се на 15 ноември, бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Соня Демирева е бивш директор Продажби на Уникредит Булбанк...
Прочетете повече
Съветът на жените в бизнеса в България взе участие в световния конгрес на FCEM в Париж
Съветът на жените в бизнеса в България участва в световния конгрес на FCEM – Femmes Chefs D’Entreprises Mondiales, провел се от 15 до 17 ноември, 2023 г. в Париж. FCEM e първата организация в Европа,...
Прочетете повече