logo-bg-3hpe_pri_grn_pos_rgb

 

 

——————————————————————————————————————————————————————————————————-

Менторска двойка:

 • Участник: Милица Зикатанова
 • Ментор: Даниела Митова

 

Militza ZikatanovaОТГОВОРИ: Милица Зикатанова (участник)

 1. Име; Компания; Длъжност

Милица Зикатанова, второ поколение собственик Винарска изба Вила Мелник,  Маркетинг и Продажби

 1. Интереси (лични и професионални):

Българско вино и винен туризъм.

Пътешествия, природа, приключенски спортове, гмуркане.

 1. Какво очакваш от менторската програма?

Очаквам разговори, които да ме провокират. Да ми дадат една друга гледна точка относно предизвикателствата, с които се сблъсквам. Да получа мнение от опитен и качествен човек от различна индустрия, на различна позиция, с различни знания и опит. Приятната изненада беше, че получих и напътствия, и кураж, и увереност и топло приятелско отношение, което ме мотивира и вдъхнови за действия.

 1. Какъв искаше да станеш като дете?

Като дете – „баЛеЛина, която танцува под звуците на Йохан Щъркел“

Като ученичка – Главен редактор на училищния вестник (и го постигнах).

 1. Къде се виждаш след 5 години?

Виждам се израстнала като мениджър и лидер и оглавила семейния бизнес. Успешно го диверсифицирам и развивам.  Развивам и себе си като личност, като експерт в моята област. Създавам семейство, за да продължа семейната традиция.

 1. Кой супер герой би искал да бъдеш?

Летящият човек. Така ще мога да пътувам по света дори, когато авиолиниите са в „локдаун“.

 1. Коя е твоята супер сила?

Че работя последователно, упорито и неуморно за постигането на целите си.

 1. Какво искаш хората да знаят за теб?

Че моето семейство произвежда едни от най-хубавите български вина.

 1. Емоционален или рационален?

Рационална в работата. Емоционална извън нея.

 1. Интроверт или Екстроверт?

Екстроверт.

 1. Работа от вкъщи или от офис?

Работа сред лозята, във винарната, в склада, в офиса, на терен в ресторантите, във винените барове, в магазините, по изложенията и вкъщи.

Daniela MitovaОТГОВОРИ: Даниела Митова (ментор)

 1. Име; Компания; Длъжност

Даниела Митова, Оперативен мениджър, HPE Bulgaria

 1. Интереси (лични и професионални):

Няма да ми стигне мястото да изброявам 😊 Обожавам пътешествия и приключения, като винаги нося книга със себе си. Харесва ми да се предизвиквам и да преодолявам страховете си. Изключително интересна за мен е човешката психология и как като мениджър мога да повлияя положително на хората си. Също така съм запалена по „женската кауза“ и смятам, че имаме още много работа в световен мащаб преди да затворим казуса.

 1. Какво очакваш от менторската програма?

Много положителни емоции! Чувствам се страхотна късметлийка, че имам толкова прекрасна дама за менти и смятам, че научвам от нея също толкова, ако не и повече, колкото тя от мен. Да си ментор е огромна отговорност и привилегия и аз се опитвам да дам най-доброто от себе си, за да съм максимално полезна. Ако мога да помогна за това Милица да погледне дадена ситуация по различен начин, значи съм успяла да изпълня част от мисията си.

 1. Какъв искаше да станеш като  дете?

Адвокат като прадядо ми. За добро или за лошо се отказах някъде в късното тийнейджърство, тъй като реших, че няма да е за мен. Не съжалявам за избора си и до ден днешен, но със сигурност бих се радвала тогавашното ми аз да беше получило повече помощ и подкрепа за кариерното си ориентиране.

 1. Къде се виждаш след 5 години?

Погледнато отвън може би ще изглеждам по същия начин, но се надявам да съм още по-умиротворена и удовлетворена от себе си и от живота си. Обградена съм от прекрасни хора, работя за страхотна компания и всичко останало зависи изцяло от мен. Ще съм пораснала, определено.

 1. Кой супер герой би искал да бъдеш?

Наскоро правихме виртуален тим билдинг с екипа ми и имаше точно такава задача. Екипът реши единодушно за мен да съм Електра, така че приемам този супергерой за себе си 😊.

 1. Коя е твоята супер сила?

Позитивизмът ми. Усмивките и отвореното отношение отварят много затворени врати и за мен е важно никога да не се отказвам да постигна нещо по-добро и по-смислено в работа или в личния си живот.

 1. Какво искаш хората да знаят за теб?

Исках да стъпя на всички континенти преди да навърша 30 години, но Ковид промени плановете ми (не съм се отказала, просто ще променя плана). Обичам да танцувам и да шофирам на неприлично висока музика. Имам прекрасно бебе куче. Обожавам вино. Пристрастена съм към тренировки и спорт. Плача на филми. Плача на книги. Плача пред паметници и гледки. Упорита и инатлива съм понякога. Почти никога не казвам „не мога“.

 1. Емоционален или рационален?

И двете. Работя върху това да съм по-малко емоционална в професионално отношение, но като цяло смятам, че емоциите са полезни и на работа и колкото повече показваме истинското си Аз, толкова по-щастливи и продуктивни сме на работното място.

 1. Интроверт или Екстроверт?

Никой, който ме познава, не би казал интроверт, но аз имам своите моменти, в които искам да остана сама със себе си и мислите си. Дори и заобиколена от десетки други хора, понякога имам нужда да се отделя в свое лично пространство и да прекарам известно време там.

 1. Работа от вкъщи или от офис?

Обстоятелствата в момента не позволяват офис работа, но аз лично бих предпочела и двете. Има позитиви и негативи и при двата начина на работа и най-здравословно би било да се комбинират. Моята компания излезе доста бързо с нова стратегия за работа, която цели използването на офиса да е наистина продуктивно и той да е място за срещи, колаборация, социализиране. Останалото време можем да работим от вкъщи, на село, или на красива тераса с гледка към морето.

===========================================================================================================

Менторска двойка:

 • Участник: Томислава Величкова
 • Ментор: Екатерина Карпузова

 

Tomislava VelichkovaОТГОВОРИ: Томислава Величкова (участник)

 1. Име; Компания; Длъжност

Томислава Величкова, БИК Сървисис София, Ръководител отдел Доставки/ Head of Procurement GBS Sofia

 1. Интереси (лични и професионални):

Хубаво вино, изпито на различни места по света, управление на хора и психология.

 1. Какво очакваш от менторската програма?

Катето надскочи всичките ми очаквания. Получавам съвети по отношение на всеки един от казусите, пред които съм изправена и те винаги са точно в десятката. Изключително ми помогна за презентиране на стратегията ми за дейностите на екипа пред Вицепрезидента Доставки на глобално ниво, направих добро впечатление и вече съм официално част от екипа му.

 1. Какъв искаше да станеш като дете?

Да чета новините по телевизията, подражавах всяка вечер по време на централната емисия. Малко по-късно космонавт и след това доктор, заради хуманността на професията.

 1. Къде се виждаш след 5 години?

На още по-висока ръководна длъжност като пример за жена на лидерска позиция и пример за дъщеря си да доказва себе си и да успява.

 1. Кой супер герой би искал да бъдеш?

Жената чудо. Сражавайки се заедно с хората си, тя открива своята съдба.

 1. Коя е твоята супер сила?

Да сглобявам „парченцата от пъзела“ и да взимам решения.

 1. Какво искаш хората да знаят за теб?

Благороден човек съм и приемам недостатъците на другите, стига да не засегнат принципите ми и разбирането ми за нормално или не. Успявам да видя силните страни на хората и да ги превърна в резултати.

 1. Емоционален или рационален?

И двете. В много ситуации разчитам на интуицията си, особено в работата с хора. В други- изцяло на разума и фактите, особено когато гоня определени резултати.

 1. Интроверт или Екстроверт?

Екстроверт, общуването с хора ме зарежда и ме кара да се чувствам реализирана.

 1. Работа от вкъщи или от офис?

Баланс между двете, така че да се използват плюсовете и да се минимизират недостатъците на всяко едно.

 

Ekaterina KarpuzovaОТГОВОРИ: Екатерина Карпузова (ментор)

 1. Име; Компания; Длъжност

Екатерина Карпузова, Байер България ЕООД, Управител

 1. Интереси (лични и професионални):

Много, различни и сменящи се с времето и сезона 😊 – от култура, литература, спорт, пътуване, работа с хора, учене на нови знания, умения, езици до природа 😊.

 1. Какво очакваш от менторската програма?

Ще се радвам да съм полезна с независима гледна точка и предоставяне на възможност на млада дама да дискутира свои казуси в сигурна среда, да споделя с доверие. Вярвам, че всички ние се изграждаме всеки ден и откриваме нови аспекти именно чрез взаимодействията си.

 1. Какъв искаше да станеш като  дете?

Биолог и зоолог. Спомням си как с огромен интерес откривах природата около себе си, изучавах растения и животни. Оставах дълго време в захлас от съвършенството на формите и баланса в природата, което и до днес ме вълнува и удивлява.

 1. Къде се виждаш след 5 години?

По-скоро тук бих искала да изразя надежда да бъда здрава, както и всички хора около мен. Надявам се през тези пет години да продължа да събирам едновременно професионални и лични емоции, знания, нови умения, преживявания, нови ценни познанства, колеги и приятели, докосване до нови територии (в преносен и буквален смисъл). Надявам се хармонията да продължи да бъде част от живота ми. Предполагам, че това ще ме отведе до правилното място след пет години. Може би и трябва да си напомним да не гледаме само напред и назад, а да се насладим на живота в пълната му красота сега.

 1. Кой супер герой би искал да бъдеш?

Ако можех да избирам, бих била герой, който да носи здраве на всички деца, да отнема болката им и да им вдъхва кураж при малки и големи изпитания.

 1. Коя е твоята супер сила?

Да свързвам отделни елементи в новаторски решение и да помагам на хората да открият и живеят потенциала си, да повярват в себе си и да опитват нови неща. Да вдъхвам вяра на хората около мен, че е полезно да мечтаят 😊.

 1. Какво искаш хората да знаят за теб?

Обичам всичко шарено по този свят – култури и литература, етноси, държави, градове, села, обичаи, вярвания, вкусове и предпочитания, природа. Човешката фантазия е необятна и вдъхновението за мен се крие в откривателството. Харесвам много една фраза на Ричард Брансън: „Ако целта е щастие – а тя трябва да бъде такава, тогава приключенията трябва да бъдат основен приоритет.“

 1. Емоционален или рационален?

И от двете по малко. Емоция без разум не е винаги добър съветник. Разум без емоция води човека по безцветна житейска пътека. А е важно и как пътуване, не само къде отиваме.

 1. Интроверт или Екстроверт?

Центроверт. Обичам интензивни и множество контакти, обмяна на опит и вдъхновение. Зареждам се сред природа, семеен кръг и уют (понякога с книга и чаша хубава лимонада 😊).

 1. Работа от вкъщи или от офис?

Отново и двете. Настоящата ситуация ни приближи до действителност, която преди време не сме си и представяли. Убеди ни в големите възможностите на технологиите за подкрепа на работа от разстояние за някои професии. Балансът между работа вкъщи и в офис е изключително важен от социална, комуникативна, а не на последно място и от здравословна гледна точка. С технологиите може да се постигне много, но отпразнувана победа в екип е по-емоционална, хванати ръка за ръка и оглеждайки се в грейналите лица на другите. Вярвам, че в дългосрочен план ще намерим баланс с пълен заряд от творчество, ефективност и възможност за обмен на знания и емоции.

===========================================================================================================

Менторска двойка:

 • Участник: Вяра Ситева
 • Ментор: Диана Вълчова

 

Vyara SitevaОТГОВОРИ: Вяра Ситева (участник)

 1. Име; Компания; Длъжност

Вяра Ситева; Свободна практика; Маркетинг Консултант

 1. Интереси (лични и професионални):

В личен план обожавам да чета книги, да уча езици и нови умения, и да бъда в планината.

Професионалните ми интереси са в сферата на Маркетинг, Бизнес Комуникации, а също така технологични и стартиращи компании.

 1. Какво очакваш от менторската програма?

От ментроската програма очаквам да надградя знанията си по управление на проекти и

да изградя нови контакти.

 1. Какъв искаше да станеш като дете?

Като дете много обичах математиката, както и да рисувам.

 1. Къде се виждаш след 5 години?

Това, което бих искала, е да живея в Пловдив и да допринасям за бизнес развитието на града.

 1. Кой супер герой би искал да бъдеш?

За мен супер герой е човек, който е добър, който е себе си и на когото може да се разчита.

 1. Коя е твоята супер сила?

Смятам, че това е силната ми воля, а също и ентусиазмът ми.

 1. Какво искаш хората да знаят за теб?

Любимите ми места са Пловдив и планините в България.

 1. Емоционален или рационален?

Подхождам доста рационално.

 1. Интроверт или Екстроверт?

Преобладаващо екстроверт.

 1. Работа от вкъщи или от офис?

Определено работа от вкъщи, тъй като ми дава повече гъвкавост, повече свободно време и не се налага да пътувам до офис.

Diana ValchovaОТГОВОРИ: Диана Вълчова (ментор)

 1. Име; Компания; Длъжност

Диана Иванова Вълчова, Старши консултант Управление на проекти, Лидл България

 1. Интереси (лични и професионални):

Професионалните ми интереси са в областта на бизнес анализа, управлението на проекти, както класическия waterfall проектен мениджмънт, така и agile практиките.

Лични интереси – обичам да засаждам нови храсти и дървета в двора и да виждам как всяка година стават все по-големи и красиви, както и да практикувам йога и да пътувам със семейството.

 1. Какво очакваш от менторската програма?

Да бъде полезна с моя опит и да помогна на моята партньорка в програмата да постигне целите си, като същевременно и аз уча от нея.

 1. Какъв искаше да станеш като  дете?

Според майка ми космонавт, аз честно казано не си спомням 😊.

 1. Къде се виждаш след 5 години?

Определено не на космически кораб 😊.

 1. Кой супер герой би искал да бъдеш?

Няма такъв, искам да съм такава, каквато съм 😊.

 1. Коя е твоята супер сила?

Да започна нещо от нулата и да го довърша успешно до край.

 1. Какво искаш хората да знаят за теб?

Че съм отговорна и че съм винаги насреща, когато имат нужда от мен.

 1. Емоционален или рационален?

Рационален, с известна емоционалност.

 1. Интроверт или Екстроверт?

Определено интроверт

 1. Работа от вкъщи или от офис?

Балансът между двете.

===========================================================================================================

Менторска двойка:

 • Участник: Златина Димова
 • Ментор: Яна Тонозлиева

 

ZlatinaОТГОВОРИ: Златина Димова (участник)

 1. Име; Компания; Длъжност

Златина Димова, Нестле Югоизточен Пазар, Специалист Привличане на таланти

 1. Интереси (лични и професионални):
 • Пътешествия и различни спортове за зареждане и обогатяване на душата и тялото;
 • Коучингът като изкуство за отключване на потенциала на личността;
 • Откриване на талантите у всеки човек и намиране на вдъхновяваща и удовлетворяваща позиция в правилния за него/нея екип
 1. Какво очакваш от менторската програма?

Нестле е дългогодишен партньор на Съвета на жените в бизнеса в България и през всичките години сме имали възможността заедно и с другите членове да провеждаме не само прекрасни, но и полезни инициативи като стажантски програми и различни академии като Лидерската академия, от която имах честта да бъда част през миналогодишното издание. Менторската програма е възможност за синергия между професионалисти с разнообразен опит и сфери на дейност, които имат общи цели и ценности. Моите очаквания към менторската програма са свързани с това да почерпя опит, знания, напътствия и съвети от моя ментор Яна, с която по вдъхновяващ и полезен за двете страни начин да удовлетворим поставените си цели и желания. Като партньорска двойка ментор-участник от различни международни компании, очакванията ми са свързани и с това да покажем на широката аудитория, че можем да си партнираме успешно когато имаме взаимоотношенията изградени върху честност, етичност, доверие, споделени ценности и цели, както и желание за личностно и професионално развитие и с всичко това да мотивираме и вдъхновим повече хора да се включват в такъв тип програми.

 1. Какъв искаше да станеш като дете?

В ранна детска възраст исках да стана моден дизайнер и да имам собствен бранд за производство на бутикови дрехи. С това вярвах, че мога да помагам на хората да изразяват своята индивидуалност. В тийнейджърските си години исках да стана част от силовите структури на България – спец части, военни и т.н. като с тази си мечта вярвах, че мога да помогна на обществото да живее по-спокойно. В късните си тинейджърски години се прехвърлих на идеята, че ще съм най-полезна като адвокат, за да защитавам правата и да се боря за свободата на невинните и съответно да подпомагам системата да прилага справедливо силата на законите. Както сами виждате доста и разнородни професионални стремежи, но с общото между тях, че искам да помагам на хората да се чувстват и живеят по-добре. След това си осъзнаване взех решението, че ще бъда най-полезна като част от екип Човешки ресурси. Така  всъщност намирам удовлетворение на нуждата си да помагам. Търся и откривам талантите у хората с общи цели и ценности на Нестле, и заедно с другите колеги от отдела (и не само) се грижим тези таланти да намерят екипа, на който най-добре биха паснали. А коучингът прерастна от хоби в истинска страст, която ми дава възможност на едно по-дълбоко ниво да подпомогна хората да отключат потенциала си и да се развиват лично и професионално.

 1. Къде се виждаш след 5 години?

5 години не са много време на фона на човешката история, но от гледна точка на изминалата пандемична година ни показват, че не са и малко. Всичко това, което се случи през тези времена на пандемия ме научи, че човек трябва малко да забави темпото и да се радва на днешния ден, да цени и обича всичко, с което разполага към дадения момент и най вече – да живеем тук и сега! Много често в стремежите си да удовлетворим плановете си забравяме да сме благодарни и да се радваме на това, което имаме днес, а то е много по-истинско и ценно! След 5 години се виждам заобиколена от семейство, приятели и колеги да споделяме заедно времето, мечтите и стремежите си с чаша хубава напитка, в приятна обстановка или сред природата, радващи се на “тук и сега”!

 1. Кой супер герой би искал да бъдеш?

Определено такъв, който да дава сила, вяра, увереност и енергия на тези, които имат потенциал, но поради някаква причина за изгубили мотивацията си да бъдат себе си.

 1. Коя е твоята супер сила?

Определено да извличам позитивното дори от най-негативната ситуация и с това да показвам на околните, че обстоятелствата създават възможности, които за да видиш трябва да смениш гледната си точка, да бъдеш гъвкав, адаптивен и търсещ! Това определено помага да се “разсее мъглата” и да се почерпи от вдъхновението от поговорката “Когато една врата се затваря, порта се отваря!”.

 1. Какво искаш хората да знаят за теб?

Обожавам да чета книги от разнородни жанрове, обожавам да съм сред природата, да пътешествам и мечтая някой ден да завърша успешно маратонска дистанция (~42км). До сега съм успяла да пробягам само 30км :) Времето със семейството и приятелите е едно от големите наслади и изкушения в живота ми и понякога оставям на заден план целите си за бъдещето в името на това да се насладя на моменти с любимите си хора :)

 1. Емоционален или рационален?

И двете –  с годините се научих да усъвършенствам избора си кога да пускам емоциите и кога да оставя разума да ме води. Има какво още да се желае, но някои неща искат време и натрупване на повече житейски опит.

 1. Интроверт или Екстроверт?

Екстроверт, но понякога от екстровертността си се изхабявам и уморявам емоционално и се отдавам на интроверта в себе си :)

 1. Работа от вкъщи или от офис?

За щастие имам възможността от работодателя ми да съчетавам и двете, което за мен е перфектния вариант, защото спокойствието и концентрацията на домашната обстановка подпомагат креативността, а живите контактите с хората в офиса са незаменим източник на вдъхновение за мен.

 

YanaОТГОВОРИ: Яна Тонозлиева (ментор)

 1. Име; Компания; Длъжност

Яна Тонозлиева, Хюлет Пакард Ентърпрайз, Оперативен Мениджър

 1. Интереси (лични и професионални):
  • Как да бъда възможно най-добрият родител за децата си.
  • Как да бъда най-полезният лидер за екипа си.
 1. Какво очакваш от менторската програма?

Досега съм участвала в различни менторски програми, но всичките са били вътрешни за нашата компания. За първи път имам възможността да съм ментор в програма, която свързва професионалисти от различни бизнес сфери в България. Тук е мястото да изкажа искрени благодарности към HPE Woment@Work България и Съвета на Жените в Бизнеса в България за тази инициатива и за професионалната организация! Сигурна съм, че в течение на тази една година аз в ролята си на ментор ще науча много! Искам да разбера какви са работните култури в другите компании в България, какви теми вълнуват хората, които работят там, с какви предизвикателства се сблъскават. Така и аз ще предизвикам себе си да мисля различно, да съм способна да подкрепя Злати, участничката с която ще работим заедно, по нестандартен и полезен за нея начин. Очаквам информация, контакти, приятелства, научени уроци и смях!

 1. Какъв искаше да станеш като  дете?

Не случайно за децата казват, че са чисти и невинни души, защото са способности инстинктивно да изразяват мненията и чувствата си. Аз като дете обичах всички бездомни животни и ги прибирах редовно всички с единствената мисъл, че така им помагам. В малко по-късно детство това прерастна в мечта да стана ветеринарен лекар. Е, не станах ветеринарен лекар, но любовта към животните не се е променила.

 1. Къде се виждаш след 5 години?

Както събитията от последната една година ни показаха, направените планове може да нямат нищо общо с реалността, която ще ни застигне утре. За да отговоря на този въпрос ще заема нещо, което един много ценен за мен човек ми сподели – след 5 години искам да съм щастлива, в целия многослоен смисъл на това.

 1. Кой супер герой би искал да бъдеш?

Моят супер герой е майка ми. Ако успея да бъде поне наполовина толкова търпелива, забавна, грижовна, здраво стъпила на земята, знаеща и можеща, ще съм герой.

 1. Коя е твоята супер сила?

Да намирам решения. Изпитвам удовлетворение от това да разнищя някакъв казус, да се намери първопричината на проблема, да се идентифицират главните хора, от които зависи по-нататъшното развитие на темата и да се търсят решения. Има някаква енергия, която се създава и когато и други хора се заредят от нея и заедно работим, за да намерим Решението, накрая чувството от добре свършената работа е назаменимо.

 1. Какво искаш хората да знаят за теб?

Аз съм майка не на балерини, а на състезателки по таекуон-до ITF. Зодия Овен, съпруга на Телец. Обичам да меся питки, има магия в това. Аз съм дъщеря. Водата ме успокоява. Работя с много хора. Обогатяващо и изтощаващо е (60 към 40 😉 ). Тренирам 3 пъти в седмицата. Сладките неща ме изкушават.

 1. Емоционален или рационален?

Добра комбинация от емоции и рационално мислене. С годините се научих да притъпявам първосигналните емоционални реакии, защото често можеш да бъдеш криворазбран. В работата си винаги мисля от гледна точка на това, какво ще е добре за бизнеса, как можем да постигнем оптимални резултати и на каква цена. Подплатената с факти и цифри теза е трудно да бъде оборена с емоции.

 1. Интроверт или Екстроверт?

Екстроверт

 1. Работа от вкъщи или от офис?

В нашата компания въведоха нова стратегия за работното място, която е комбинация от работа от вкъщи, възможност за работа от офиса, и навсякъде другаде, където имаш свързаност и възможност да си продуктивен. Това е перфектанта комбинация за мен и съм благодарна, че нашите лидери са с прогресивно и гъвкаво мислене.

===========================================================================================================