Приветствие на г-жа Шейх Хасина

  Глобален форум на жените лидери 

Официално откриване

Национална художествена галерия 

18 май, 2016 г. 

София

Приветствие на г-жа Шейх Хасина,

Министър – председател на Република Бангладеш

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми почетни участници в Глобалния форум,

Уважаема г-жо генерален директор на ЮНЕСКО,

Ваши Превъзходителства,

Дами и господа,

Добър вечер на всички,

За мен е изключително удоволствие да бъда сред жени лидери – това е наистина вдъхновяващо. Благодаря на ЮНЕСКО и на Съвета на жените в бизнеса в България за организирането на това важно събитие, в този красив град с богато историческо наследство. Благодаря и на правителството на България за неговото гостоприемство.

Овластяването на жените е тема, която е много важна за мен. Наследих възгледите си за равенството на половете и овластяването на жените от баща си Бангабандху Шейх Муджибур Рахман – „бащата” на Бангладеш, който през 1971 г. доведе страната ни до независимост.

Бангабандху искаше да превърне Бангладеш в просперираща страна, в която жените да участват рамо до рамо с мъжете в изграждането й. Той беше осъзнал, тези цели не могат  да бъдат  постигнати, ако не приобщи жените, които са половината от населението на страната.

Вдъхновявайки се от това негово виждане, аз си поставих за водещ приоритет постигането на равнопоставеност на половете във всички сфери на обществения живот. Стратегията ни за гарантиране равенство на жените дава отлични резултати.

Уважаема г-жо председател, 

Аз съм отдадена категорично на решението си да премахна всички бариери, които са пречка за постигане на равенство на мъжете и жените. Една от основните стъпки, които предприе моето правителство, беше да създаде и въведе на практика амбициозна и новаторска Национална политика за развитието на жените, която им гарантира равни възможности. Основни приоритети в тази политика са образованието, икономическата и социална самостоятелност на жените.

Участието на жените и тяхната ангажираност са едни от основните двигатели на националното развитие, затова те са в основата на националните планове за развитие и бюджети. Ние харчим повече от 2% от БВП за социална защита. Повечето от бенефициентите на тази защита са най-онеправданите и бедни жени.

Обучението за момичета до 12 клас в страната вече е безплатно, като планираме да  направим безплатно  образованието и на следващите му етапи. Около 17.2 милиона ученици от основното училище до следдипломното си образование получават различни стипендии. В допълнение на това ние осигуряваме  безплатна храна за учениците от по-бедните семейства, като по този начин ги задържаме в училище, вместо те да отпаднат, и в същото време таса се гарантира равенство на половете в началното и средно образование.

Също така 60% от местата за преподаватели в основното образование са за жени. Тези порактивни политики и мерки доведоха до резултат от 100% посещаемост на основното училище и равенство на половете.

Уважаеми гости, г-жо председател, 

Освен образованието друг приоритет за нас е грижата за здравето на майките и храненето. Във връзка с това осигуряваме грижи  в областта на репродуктивното здраве в 16 500 обществени клиники и здравни центрове – в допълнение на съществуващите болници в цялата страна.

Въведохме и схема за ваучери, свързани с грижата за майчиното здраве, която осигурява прегледи преди раждане, безопасно раждане чрез квалифицирана помощ и един следродилен преглед  в допълнение на останалите.

Уважаеми гости,

Икономическото овластяване на жените може да допринесе изключително много за постигането на равенство на половете. За целта за нас е много важно и създаването на подходяща работна среда, която да гарантира сигурност и безопасност на жените, затова ние осигуряваме за тях възможности за настаняване и транспорт. В резултат на това броят на работещите жени през последните няколко години се увеличи значително.

Бангладеш е вторият най-голям в света износител на ръчно изработени дрехи, като жените представляват 85% от приблизително 4.5 милиона работна ръка в този изключително важен сектор.

Печатните и електронни медии са още по-„жизнени” в момента заради присъствието на много жени журналисти. Нараства участието на жените и в другите сектори и професии. Това са обществените услуги,  съда, въоръжените сили, елитните охранителни сили, технически професии. Имаме и жени – изявени спортисти в крикета, футбола, дори в планинарството.

Жени служат и в мироопазващите операции на ООН. Жените  са и дипломати, военни пилоти, водещи бизнес предприемачи. Жените на Бангладеш имат съществен принос за валутните приходи като работещи мигранти в различни части на света. По този начин те преодоляват всички бариери и в момента са активна движеща развитието сила в процесите на изграждането на страната.

Уважаема г-жо председател,

Политическото овластяване е друга област, в която постигаме забележителни успехи.  Имаме някои изключителни политически модели в страната.

Бангладеш е може би единствената държава в света днес, в която  жени заемат позициите министър – председател, лидер на Парламента, заместник – ръководител на Парламента, лидер на опозицията, негов говорител.

В момента имаме 70 жени – членове на Парламента, представляващи 20% от него. Също така направихме задължително за всички политически партии  изискването до 2020 г. 30% от членовете им да са жени.
Въведохме и система, по която за заместник – председатели да се избират жени в различни нива на местните държавни структури. Една трета или 33% от местата са запазени за жени и в най-ниските нива на правителството – Съюз на Съветите. В момента над 12 500 жени работят в местните държавни структури.

Чрез тези конкретни мерки променяме нагласата на обществото, което очаква участието на жените в изборите. Сега вече семействата не само окуражават жените си да участват в изборите, но и активно участват в тяхното избиране.

Уважаема г-жо председател, 

Въпреки изключителния ни напредък пред нас стоят и редица предизвикателства.
Категорично сме решени да успеем в преодоляването на случаите на насилие срещу жените, ранните детски бракове и трафика на жени и момичета.

Предприемаме категорични стъпки спрямо тези негативни социални явления като въвеждаме  поредица от строги закони и административни мерки. Инвестираме активно в повишаването на информираността по отношение на тези престъпления. Приехме няколко закона, които осигуряват компенсации за жертвите на насилие и трафика. Решени сме също да спрем детските бракове  възможно най-скоро.

Скъпи участници, 

Приемам със скромност международното признание за работата ни по въпросите, свързани с овластяването на жените. Но то  подсилва още повече решимостта ми да не се отказвам, докато насилието  над жените, ранните бракове и всяка друга дискриминация не останат в историята.

Благодаря много на ЮНЕСКО за наградата, която ми връчи – „Дървото на мира”, която получих за популяризиране на образованието и овластяването на момичетата. Посвещавам тази награда на всички онеправдани момичета и жени в моята страна и по целия свят.

Уважаема г-жо председател, 

Приехме „Дневния ред за устойчиво развитие до 2030 г.” от Ню Йорк. Той поставя изключително силен акцент върху равенството на половете и овластяването на жените. Цел номер 5, както и други, свързани с нея цели, поставят акцент върху това да осигурим позитивни промени в живота на жените и момичетата.

Трябва да се възползваме от тази възможност. Твърдо вярвам, че само чрез целенасочени национални и съвместни международни действия можем да постигнем тези амбициозни цели.

Трябва да работим заедно, за да създадем безопасна среда за жените и момичетата, да създадем  предпоставки, за да добият те необходимото образование, и да им дадем възможността да бъдат двигатели на социална промяна. За да постигнем всичко това, се нуждаем от отдаденост на каузата и лидерство.

Бих искала да подновя моята клетва да работя за овластяването на жените и тяхното израстване. И се надявам, че мои партньори в това ще бъдат жените – световни лидери.

Нека днес да препотвърдим решимостта си да направим този свят по-добро място за всички, по-добро място за жените, свят, където те могат да живеят с достойнство, свободни от всякакви страхове.  Присъединете се към мен, за да кажем всички заедно „Можем да го направим!”

Благодаря Ви!

18 Май, 2016 г.
София

Шейх Хасина,
Министър-председател на
Република Бангладеш

IMG_9327

Споделяне

Коментари

Последни новини

Рекорден брой млади таланти завършиха Националната стажантската инициатива на СЖББ
Деветото издание на програмата се проведе с подкрепата на A1 Близо 100 стажанти от 15 водещи български и международни компании се включиха в деветото издание на Национална стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на...
Прочетете повече
Първото издание на „СЖББ Калейдоскоп“ ще представи 10 компании-членове на Съвета на жените в бизнеса в България
По време на събитието фирмите ще имат възможност да представят най-добрите си проекти и дейността си на самостоятелен щанд    На 3 октомври, от 17:00 до 19:30 часа, в NV Tower на бул. Г.М. Димитров...
Прочетете повече
Съвместна благотворителна кампания на СЖББ и УниКредит Булбанк ще подкрепи децата на Украйна за първия учебен ден
По-малко от месец остава до началото на новата учебна година, което винаги е наситено с много вълнение, трепет и емоции за децата, учителите и родителите. И за да има повече усмивки на 15-ти септември, заедно...
Прочетете повече