Правна група

„Съветът на жените в бизнеса в България” (СЖББ) има пет основни работни групи – Комуникационна, Човешки ресурси, Нетуъркинг, Право и регулации и Международно сътрудничество. Ръководителите и членовете на работните групи са от компании-членове на СЖББ и работят на доброволни начала.

Правната група включва екип от висококвалифицирани и опитни юристи. 

Милеслава Богданова – Председател на Правната група, старши адвокат, адвокатско дружество „Комаревски, Димитров и съдружници”

Моите професионални интереси и сфери на специализация: Моята страст и основен професионален фокус е трудовото право. Други мои тесни сфери на специализация са защитата на личните данни и решаването на спорове.
Избрах да бъда част от Правната група на СЖББ, защото: Единственият начин правилно да се взимат бизнес решения е посредством съобразяването на изискванията на закона. Надявам се с работата си в Правната група да съм полезна в бизнес дейността на членовете на СЖББ.
Най-голямото предизвикателство в работата ми е: Да превеждам правото на езика на бизнеса. И мисля, че съм го усъвършенствала чудесно!
Какво ме зарежда (хобита, интереси): Обожавам да пътувам – да посещавам нови места, да опознавам различни култури, да експериментирам с преживявания, храни, напитки.
В свободното си време: Ако не съм на път, обичам да чета, да се разхождам и да прекарвам време край морето.
Талант, който не бихте очаквали, че притежавате: Пиша стихове и често отпочивам след натоварения ден с бродиране.


Елина Вардева-Николова – Ръководител “Правно обслужване”, Сименс ЕООД (председател ПГ – 2021 – 2023)

Моите професионални интереси и сфери на специализация: Търговско и договорно право, обществени поръчки, софтуерно право и дигитализация.
Избрах да бъда част от Правната група на СЖББ, защото: Възприемам мисията и целите на СЖББ и като собствена кауза. Подпомагането на личната и професионална реализация на жените е тема в развитие с голяма важност за цялото общество не само в България. Надявам, че със знанията и опита си допринасям за това.
Най-голямото предизвикателство в работата ми е: Непрекъснато променящата се нормативна и регулаторна среда, както и да запазя спокойствие при въпроса “Ще му хвърлиш ли едно око?”.
Какво ме зарежда (хобита, интереси): Красотата във всичките й форми. Красива музика, красива книга, красиви хора. И разбира се природата, като съвършено проявление на красотата.
В свободното си време: Съм със семейството си. Обичаме да пътуваме, да караме ски и колело, да изкачваме планински върхове или просто да сме заедно.
Талант, който не бихте очаквали, че притежавате: Понякога свиря на китара. Истинският ми талант обаче е да разбирам хората.


Герганa Цонева – юрисконсулт „Проучвателни дейности и правно съответствие“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД

Моите професионални интереси и сфери на специализация: Проучване и добив на подземни богатства; Правно съответствие.
Избрах да бъда част от Правната група на СЖББ, защото: Предоставя чудесна възможност за взаимодействие с колеги от различни сектори; Бих искала моите знания и опит да бъдат полезни на организацията и чудесните инициативи, които провежда.
Най-голямото предизвикателство в работата ми е: Работата с администрацията; Празноти в законодателството.
Какво ме зарежда (хобита, интереси): Време сред природата с приятна компания, музика и танци.
В свободното си време: Обичам да се разхождам. Измислям забавни игри с децата.
Талант, който не бихте очаквали, че притежавате: Артистични умения; отличен слушател съм.


Адв. д-р Ирена Георгиева, CIPM – упр. партньор, PPG Lawyers

Моите професионални интереси и сфери на специализация: Защита на личните данни и киберсигурност; oбществени поръчки.
Избрах да бъда част от Правната група на СЖББ, защото: Мисля, че има с какво да съм полезна на правната група, както и на СЖББ, а е и особено приятно да си част от общност от юристи, с които да обменяш идеи и опит извън офиса.
Най-голямото предизвикателство в работата ми е: Да разбирам клиентите си и бизнесът им до такава степен, че да започна да мисля като тях, за да предусещам следващите стъпки, които ще предприемат и от какъв регулаторен съвет биха имали нужда.
Какво ме зарежда (хобита, интереси): Страстен почитател на класическата музика съм и обикновено я слушам на много стари и уютно пукащи плочи. Обожавам да посрещам гости и да готвя за приятелите и семейството си.


Здравка Угринова – съдружник, адвокатско дружество Джингов, Гугински, Кючуков и Величков

Моите професионални интереси и сфери на специализация: Корпоративно право; Сливания и придобивани; Рисков капитал и дялови инвестиции.
Избрах да бъда част от Правната група на СЖББ, защото: СЖББ има изключително вдъхновяващи проекти и инициативи СЖББ ме среща с впечатляващи жени професионалисти, лидери в най-различни професионални сфери и индустрии. СЖББ ми дава възможност да съм част от една общност от съмишленици и приятели.
Най-голямото предизвикателство в работата ми е: Управлението на моето време и балансът между работа и личен живот. Управлението на очакванията на моите клиенти и екипа от млади хора, с които работя.
Какво ме зарежда (хобита, интереси): Спортът, който балансира динамиката в ежедневието ми – за предпочитане на открито: ски, тенис, джогинг, но също и йога, фитнес. Книги и изкуство.
В свободното си време: Прекарвам свободното си време основно със семейството и приятелите си, спортувам, чета и посещавам представления и изложби.                                     
Талант, който не бихте очаквали, че притежавате: Мога да жонглирам с много задачи едновременно.


Николета Венева – старши юрисконсулт и ДЗЛД, Бенефит Системс България ООД

Моите професионални интереси и сфери на специализация: Търговско и облигационно право; Защита на личните данни; Електронните удостоверителни услуги; Регулации в сферата на ESG.
Избрах да бъда част от Правната група на СЖББ, защото: Вярвам, че всяка компания заслужава да получи качествени правни съвети. Имам голям практически опит като вътрешен юрист, който може да бъде полезен.
Най-голямото предизвикателство в работата ми е: Да не допускам възникване на каквито и да е правни рискове за дружеството, без да се отклонявам от неговия бизнес фокус.
Какво ме зарежда (хобита, интереси): Дългите разходки сред природата с моето куче; спортуването.
В свободното си време: Отделям го почти изцяло на семейството ми.
Ако можех да премахна една дума от езика, тя щеше да бъде: Ако мога, бих премахнала цяла фраза – “никога няма да се оправим”, защото няма проблем, който да не може да се реши от мислещи хора, с много труд, постоянство, страст и отдаденост.