Поздравителен адрес от името на г-жа Цецка Цачева

Глобален форум на жените лидери 

Официално откриване

Национална художествена галерия 

18 май, 2016 г.

София

Поздравителен адрес от името на г-жа Цецка Цачева,

Председател на 43-ото Народно събрание на Република България

 

До д-р инж. Боряна Манолова

Председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България

Главен изпълнителен директор на Siemens България

Уважаема госпожо Манолова,

Уважаеми участници и гости,

За мен е чест да ви приветствам от сърце за ценната инициатива да реализирате настоящата международна конференция „Глобален форум на жените-лидери: Да вдъхновим следващото поколение лидери” под патронажа на ЮНЕСКО и неговия генерален директор г-жа Ирина Бокова, официален кандидат на България за генерален секретар на ООН.

Поздравявам ви най-вече за това, че темата на конференцията е изключително важна, навременна и актуална. Нямам съмнение, че тя ще даде възможност да бъде чут обществения глас на жените лидери и тяхната заявка за премахване на предразсъдъците по отношение на пола. Целта, която тя си поставя – да обсъжда теми, свързани с ролята на жените в съвременното общество, е много съществена, бих казала стратегическа, в контекста на отстояване на принципите на равнопоставеност на половете и в частност правата на жените.

Още през 1948 г. във Всеобщата декларация за правата на човека е постановено – „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права”. И въпреки това ние знаем и често сме свидетели, че жените трябва да полагат двойно повече усилия, трябва да показват двойно повече качества и умения, за да ги признаят за способни и можещи.

Често те са жертва на дискриминация заради своя пол, заради възрастта си или дори за това, че са майки. Техните трудови права са ограничавани, те са по-ниско платени, а в немалко случаи са жертва на домашно насилие.

Уважаеми дами и господа,

Да бъдеш лидер е трудно. Това е особено валидно за жените лидери. Все още в повечето държави те не са равноправни с мъжете при заемането на ръководни позиции – така е в политиката, на пазара на труда, но още повече това се отнася до бизнеса.

Модерната държава и съвременното общество предполагат пълноценно участие на жените и в политиката, и в бизнеса, и в трудовоправните отношения. В Европа има държави, които въвеждат задължителни квоти за жени в бизнеса на ръководни позиции като Норвегия, Белгия, Исландия, Италия, Холандия, Германия и Испания.

Дебатът върви трудно, но това е едно добро начало и усилията трябва да продължат. Нека да кажем, че квотите са първата стъпка, налагаща присъствието на жените в бизнеса, но нашата цел трябва да бъде тяхното участие да е естествено, вследствие осъзнаване на смисъла на принципа за равнопоставеност.

Това са въпроси, за които трябва да се говори, да ги поставяме на обсъждане, да търсим решения, но и да настояваме тези решения да бъдат прилагани на практика.

Приветствам инициативата за създаване на форум за дебат. Заключенията от конференцията трябва да бъдат широко разпространени сред правителствата на държавите, сред бизнеса и обществеността.

Пожелавам успех на конференцията и на всички вас, които имате куража и самочувствието да отстоявате своите права!

18 май 2016 г.

С уважение,

Цецка Цачева

Председател на 43-ото Народно събрание на Република България

Споделяне

Коментари

Последни новини

Второто издание на “СЖББ Калейдоскоп” предстои на 25 април
Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М....
Прочетете повече
Боряна Манолова от УС на СЖББ ще участва в международната конференция Equal Pay Day
Д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, ще бъде лектор в 15-ата международна конференция Equal Pay...
Прочетете повече
„Даване и получаване на обратна връзка“ е темата на предпоследният модул на Лидерска академия
На 21 и 22 март в Международния център на УниКредит Булбанк се проведе петият модул от юбилейното десето издание на Лидерска академия. Темата – „Даване и получаване на обратна връзка“, водена от Ирена Жотева, управляващ директор...
Прочетете повече