Поздравителен адрес от името на г-жа Цецка Цачева

Глобален форум на жените лидери 

Официално откриване

Национална художествена галерия 

18 май, 2016 г.

София

Поздравителен адрес от името на г-жа Цецка Цачева,

Председател на 43-ото Народно събрание на Република България

 

До д-р инж. Боряна Манолова

Председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България

Главен изпълнителен директор на Siemens България

Уважаема госпожо Манолова,

Уважаеми участници и гости,

За мен е чест да ви приветствам от сърце за ценната инициатива да реализирате настоящата международна конференция „Глобален форум на жените-лидери: Да вдъхновим следващото поколение лидери” под патронажа на ЮНЕСКО и неговия генерален директор г-жа Ирина Бокова, официален кандидат на България за генерален секретар на ООН.

Поздравявам ви най-вече за това, че темата на конференцията е изключително важна, навременна и актуална. Нямам съмнение, че тя ще даде възможност да бъде чут обществения глас на жените лидери и тяхната заявка за премахване на предразсъдъците по отношение на пола. Целта, която тя си поставя – да обсъжда теми, свързани с ролята на жените в съвременното общество, е много съществена, бих казала стратегическа, в контекста на отстояване на принципите на равнопоставеност на половете и в частност правата на жените.

Още през 1948 г. във Всеобщата декларация за правата на човека е постановено – „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права”. И въпреки това ние знаем и често сме свидетели, че жените трябва да полагат двойно повече усилия, трябва да показват двойно повече качества и умения, за да ги признаят за способни и можещи.

Често те са жертва на дискриминация заради своя пол, заради възрастта си или дори за това, че са майки. Техните трудови права са ограничавани, те са по-ниско платени, а в немалко случаи са жертва на домашно насилие.

Уважаеми дами и господа,

Да бъдеш лидер е трудно. Това е особено валидно за жените лидери. Все още в повечето държави те не са равноправни с мъжете при заемането на ръководни позиции – така е в политиката, на пазара на труда, но още повече това се отнася до бизнеса.

Модерната държава и съвременното общество предполагат пълноценно участие на жените и в политиката, и в бизнеса, и в трудовоправните отношения. В Европа има държави, които въвеждат задължителни квоти за жени в бизнеса на ръководни позиции като Норвегия, Белгия, Исландия, Италия, Холандия, Германия и Испания.

Дебатът върви трудно, но това е едно добро начало и усилията трябва да продължат. Нека да кажем, че квотите са първата стъпка, налагаща присъствието на жените в бизнеса, но нашата цел трябва да бъде тяхното участие да е естествено, вследствие осъзнаване на смисъла на принципа за равнопоставеност.

Това са въпроси, за които трябва да се говори, да ги поставяме на обсъждане, да търсим решения, но и да настояваме тези решения да бъдат прилагани на практика.

Приветствам инициативата за създаване на форум за дебат. Заключенията от конференцията трябва да бъдат широко разпространени сред правителствата на държавите, сред бизнеса и обществеността.

Пожелавам успех на конференцията и на всички вас, които имате куража и самочувствието да отстоявате своите права!

18 май 2016 г.

С уважение,

Цецка Цачева

Председател на 43-ото Народно събрание на Република България

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ е партньор в конференция за женското предприемачество
Форумът „Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще“ събира топ експерти от Европа и България Лидия Шулева, член на УС на СЖББ, ще е един от панелистите в предстоящия форум за...
Прочетете повече
СЖББ участва в инициативата „Жените в бизнеса“
СЖББ участва за втора поредна година в инициативата „Жените в бизнеса“ по покана на Стопанската камара на Австрия – Advantage Austria. Събитието се състоя на 18-ти май и събра представители на австрийското посолство и активни...
Прочетете повече
Милена Драгийска се включи в първото издание на Women’s network@dbihk
Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България и член на УС на СЖББ, се включи в дискусиите в първото издание на инициативата Women‘s network@dbihk, организирана от Германо-Българска индустриално-търговска камара. Целта на събитието, провело се...
Прочетете повече