Официално приветствие от д-р инж. Боряна Манолова – Жените в политиката и правителството

Глобален форум на жените лидери

Гранд хотел София,

19 Май 2016  г.

София

Официално приветствие от д-р инж. Боряна Манолова, Председател на Съвета на жените в бизнеса в България, панел „Жените в политиката и управлението”

Уважаема г-жо Бокова,

Уважаема г-жо Вицепремиер,

Уважаеми дами и господа министри,

Скъпи гости,

Добре дошли на Глобалния форум на жените лидери, организиран от Юнеско и Съвета на жените в бизнеса в България, който днес се провежда в свят на бурно променящи се парадигми. Технологии, считани за невъзможни само до преди двайсетина години, вече са неизменна част от ежедневието ни. Човешката мисъл лети в Космоса в търсене на братя по разум. Икономически и политически модели, смятани за неизменни поколения наред, днес фигурират само в учебниците по история. Нови лидери замениха колосите от миналото, пренаписвайки съдбата на света.

Самото разбиране за властта вече е различно. И не съвсем.

Жените в много страни, включително в част от развитите държави, продължават да бъдат до голяма степен маргинализирана икономическа сила, чийто потенциал остава неизползван и подценяван. На много места и в много професии те продължават да живеят под невидим похлупак. Консервативната представа за ролята на жената в обществото, понякога трудното балансиране на задълженията между кариера и семейство, психологическите бариери, стереотипите и предразсъдъците са само част от множеството преплитащи се фактори, ограничаващи професионалното им развитие.

Има многобройни доказателства, че равенството между половете не е само „политически коректно”, но и печелившо. Множество проучвания показват, че участието на жени в управлението на компаниите допринася за тяхната стабилност и финансови резултати. Позволете ми да цитирам само част от тях. Според проучване компаниите от списъка  Fortune 500 с най-голям брой жени в ръководството имат най-малко 16 процента по-висока възвращаемост на продажбите от тези с по-малък дял на дами на управленски позиции.  Разликата се увеличава още повече по отношение на възвращаемостта на инвестирания капитал, където компаниите с повече жени в управителните съвети показват със средно 26 на сто по-добри резултати.

Въпреки че в политиката тези резултати са по-трудно измерими, едно е  безспорно – балансираното представяне на двата пола в управлението на една страна помага за по-успешното функциониране на правителството, предоставяйки възможност за ползотворна симбиоза на различните гледни точки, позиции и качества. Мисля, че България е един чудесен пример в това отношение предвид факта, че 9 от 19-те членове на кабинета „Борисов” са дами. На тях са им поверени тежки, смятани дори за типично „мъжки” институции като МВР, министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на правосъдието, енергетиката, на земеделието и на туризма. И мога да ви уверя, че те се справят чудесно.

Но много държави не могат да се похвалят със същото, що се отнася до ролята на жените в управлението и политиката. За щастие през последните години станахме свидетели на съществени промени в обществените нагласи и очаквания към жените лидери, не на последно място благодарение на активната работа на международни организации като ЮНЕСКО и неправителствени сдружения като Съвета на жените в бизнеса в България.

Това, което обединява Съвета и ЮНЕСКО, е разбирането, че светът не може повече да си позволи да пренебрегва както икономическия, така и лидерския потенциал на жените. Но тези промени изисква сериозни усилия от страна на компаниите, правителствата и организациите за премахване на дискриминационните практики и насърчаване на професионалното и личностно развитие на жените.

Затова бих искала от сърце да Ви благодаря, че днес сте тук, с нас, на Глобалния форум на жените лидери, за да се опитаме да дадем нови дефиниции на ролята на жените в политиката, бизнеса, културата, медиите, обществото. Всички вие сте чудесен пример, че успехът не е функция на пола, че професионалната реализация не може и не бива да зависи от наличието на хикс или игрек хромозома. Вярвам, че заедно ще намерим нови пътища и начини, за да насърчим лидерството сред жените и да вдъхновим новото поколение лидери.

И накрая, позволете ми да завърша с един цитат от една велика жена, оставила ярка следа в политиката не само в Европа, но и в света – баронеса Маргарет Тачър: „Ако искаш нещо да бъде казано, помоли мъж. Ако искаш да бъде направено, помоли жена.“

Благодаря ви отново, че сте тук, и на добър час!

19 май 2016 г.
София

Д-р инж. Боряна Манолова
Председател на
Съвет на жените в бизнеса в България

Споделяне

Коментари

Последни новини

Второто издание на “СЖББ Калейдоскоп” предстои на 25 април
Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М....
Прочетете повече
Боряна Манолова от УС на СЖББ ще участва в международната конференция Equal Pay Day
Д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, ще бъде лектор в 15-ата международна конференция Equal Pay...
Прочетете повече
„Даване и получаване на обратна връзка“ е темата на предпоследният модул на Лидерска академия
На 21 и 22 март в Международния център на УниКредит Булбанк се проведе петият модул от юбилейното десето издание на Лидерска академия. Темата – „Даване и получаване на обратна връзка“, водена от Ирена Жотева, управляващ директор...
Прочетете повече