Официално приветствие от д-р инж. Боряна Манолова

Глобален форум на жените лидери

Официално откриване

Национална художествена галерия

18 май, 2016 г.

София

Официално приветствие от д-р инж. Боряна Манолова – председател на Съвета на жените в бизнеса в България 

Уважаеми господин Президент,

Ваше превъзходителство Шейха Хасина,

Уважаема г-жо Бокова,

Уважаема г-жо кмет,

Уважаеми дами и господа министри, скъпи гости и членове на Съвета на жените в бизнеса в България,

На първо място бих искала да Ви благодаря за Вашето присъствие тук, на този форум, който се надявам да се превърне в традиционна платформа за обмен на идеи и насърчаване на напредъка в сферата на равнопоставеността на половете по света. Бих искала да отправя благодарности към ЮНЕСКО и специално към г-жа Ирина Бокова, която не само прие да бъде патрон на Глобалния форум на жените лидери, но и тя, и екипът й вложиха изключителни усилия в хода на организацията на събитието.

Светът днес се намира в постоянно движение и успехът изисква адекватна реакция и бърза адаптация към променящите се реалности – качества, които обикновено се асоциират с мъжете. Все повече дами обаче успяват да пробият в тази среда, налагайки нов стил на управление и предефинирайки ролята на половете в бизнеса, политиката, медиите, науката, културата и обществото. Техните вродени „женски” качества им позволяват да успеят там, където повечето мъже биха срещнали трудности. Нежната сила на дамите се крие в умението им да комуникират, в емпатията им, в способността им да се фокусират повече върху хората, отколкото върху цифрите, което обаче в никакъв случай не изключва трезвата преценка и способността да вземат трудни решения, когато се налага.

Днес жените безспорно са най-динамично нарастващата икономическа сила на планетата и никоя компания или държава не може да си позволи да пренебрегне този потенциал. За съжаление това съвсем не означава, че пътят към израстването на дамите в професията е покрит с рози. „Тръните”, с които се сблъскват те в кариерното си развитие, могат да бъдат остри и многобройни.

Как да намеря правилния баланс? Как да съчетая ефикасно професионалния и личния си живот? Дали да заложа на  чисто човешките и близки взаимоотношения  с екипа, в които има искрен интерес и поощряване на новите идеи, или да се придържам към стереотипа на лидера единак? Как да реагирам, когато се чувствам подценена заради факта, че съм жена? Това са само част от въпросите, с което дамите на ръководни позиции по цял свят, включително в България, се сблъскват почти ежедневно. И много често е трудно да им бъде даден еднозначен отговор.

В това отношение липсата на менторство може да се окаже пагубна и в крайна сметка да доведе до загуба на страст в работата. И обратно, достъпът до менторство може да помогне на жените лидери да излязат от дадена критична ситуация по възможно най-добрия начин, опирайки се на опита и напътствията на други дами, изминали вече този път. Именно в това виждаме ние мисията на Съвета на жените в бизнеса в България – да помага за насърчаване на професионално развитие на жените и израстването им в йерархията чрез контакти, менторство и добри примери.

Позволете ми съвсем накратко да се спра на някои от водещите инициативи на Съвета. За трета поредна година, Лидерска академия, организирана от нас, ще стартира през юни, давайки възможност на дами от средния мениджмънт и собственици на малък и среден бизнес да надградят уменията си за ръководене на бизнес, да усвоят нови тактики за управление на екип, да получат добър съвет и напътствие. Инициативата е под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, и е безплатна за участниците в нея.

Преди броени седмици бе дадено началото и на второто издание на нашата Национална стажантска инициатива, която дава възможност на амбициозни и умни млади хора от цялата страна да направят първи стъпки в кариерата си в някоя от компаниите на Съвета.

Друг проект, по който Съветът работеше активно през последните 2 години, е новият закон за равнопоставеността на половете, който бе приет преди броени дни в парламента. Ние бяхме поканени като консултанти от Министерството на труда и социалната политика и излязохме с конкретни предложения за законодателни мерки.

Както виждате, въпреки че сме сравнително млада организация, сме си поставили високи цели и работим упорито за постигането им – така, както само една жена умее.

Позволете ми да завърша с цитат от една наистина забележителна дама – Елинор Рузвелт:За да ръководиш себе си, използвай главата си, за да ръководиш другите – използвай сърцето си”. Съпругата на 32-ия президент на САЩ Франклин Делано Рузвелт е знаела добре за какво говори. И днес едва ли може да бъде дадено по-точно определение на това, което отличава жените лидери, независимо от това в каква сфера са избрали да се реализират. Много от тези жени са днес тук, сред нас, служейки като пример и вдъхновение за хиляди млади момичета и жени, които тепърва се чудят в каква посока да поемат.

Вярвам, че с приемането на Декларацията от София, с която ще завърши Глобалния форум на жените лидери, ще поставим още един крайъгълен камък по пътя към пълната и истинска равнопоставеност на половете във всички сфери на живота.

Затова бих искала отново да ви благодаря за подкрепата и да ви пожелая на добър час и успех!

IMG_9172

Споделяне

Коментари

Последни новини

Второто издание на “СЖББ Калейдоскоп” предстои на 25 април
Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М....
Прочетете повече
Боряна Манолова от УС на СЖББ ще участва в международната конференция Equal Pay Day
Д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, ще бъде лектор в 15-ата международна конференция Equal Pay...
Прочетете повече
„Даване и получаване на обратна връзка“ е темата на предпоследният модул на Лидерска академия
На 21 и 22 март в Международния център на УниКредит Булбанк се проведе петият модул от юбилейното десето издание на Лидерска академия. Темата – „Даване и получаване на обратна връзка“, водена от Ирена Жотева, управляващ директор...
Прочетете повече