Откриване

Светът трябва да стане спокойно място, в което жените живеят без страхове, без притеснения и с достойнство. Нека заедно кажем: Можем да го направим!” Този вълнуващ призив отправи министър-председателят трети мандат на Бангладеш и световен борец за правата на жените и образованието на момичетата Шейх Хасина тази вечер по време на официалното откриване на Глобалния форум на жените лидери. За първи път България е домакин на толкова престижен и висок форум. За участие в него пристигнаха забележителни жени лидери в бизнеса, политиката, изкуството и науката от 4 континента и от над 80 държави.

Форумът, под надслов “Да вдъхновим следващото поколение”, се огранизира от създадения по иницатива на сп. “Мениджър” през 2012 г. Съвет на жените в бизнеса в България и от ЮНЕСКО под патронажа на генералния директор на организацията и официален кандидат на страната ни за ръководител на ООН Ирина Бокова.

“Живеем в други времена, но предизвикателствата остават и едно от тях е неравенството между жените и мъжете. То руши тъканта на цялото общество и подкопава основните на мира, то е основна пречка за развитието на много държави днес”, заяви в откриващата си реч  Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. „ХХI век трябва да стане века на равноправието на жените“, подчерта тя.

Светът поднови ангажиментите за преодоляване на това неравенство, а форумът в София ще потвърди едно от най-важните послания на този глобален ангажимент – че равенството започва от образованието, отбеляза Бокова. Данните още на тази стартова линия продължават да са тревожни – само 60% от страните са постигнали равенство между момчета и момичета в началното образование и едва 38% – в средното

62 млн. момичета по света все още са лишени от правото на основно образование и напускат преждевременно образователната система, защото са принудени да работят или да се омъжат, алармира генералният директор на ЮНЕСКО. Трябва да имаме политическата воля това да се промени, призова още Бокова и даде за пример  постиженията на Бангладеш в тази посока. „Статистиката говори сама по себе си. През последното десетилетие крайната бедност в Бангладеш е намаляла на половина. Смъртността сред майките е спаднала с 40%. Днес тя е една от малкото страни, където повече момичета, отколкото момчета посещават училище”, добави тя и цитира думи на премиерът на страната и гост на форума в София Шейх Хасина: „Ако образовате едно момче, образовате само него. Ако образовате едно момиче – образовате цялото ѝ семейство и цялата общност.”

Национални политики в подкрепа на образованието на жените е една от първите стъпки, които Хасина предприема, когато поема министър-председателският пост, сподели самата тя в реч при откриването на форума. “Баща ми, който въведе демократичните промени в Бангладеш през 70-те години, осъзнаваше, че няма как да вървим напред без жените, тъй като те са половината от населението. Тези негови разбирания ме вдъхновяват и днес”, посочи още Шейх Хасина и даде примери за различни политики, насърчаващи израстването и кариерното развитие на жените в Бангладеш – образованието в страната е напълно безплатно за момичета до 12 клас включително, има въведени задължителни квоти за професионалната реализация на жени в различни сфери, както и за лидерското им израстване в държавната администрация, в местната и парламентарната власт. “Трябва да продължаваме да работим заедно, за да овластим жените да бъдат двигатели на социалната промяна. Светът трябва да стане спокойно място, в което жените да живеят без страх и с достойнство”, апелира тя.

Равнопоставеността между половете е съществено условие за създаването на устойчиви и мирни общества, отбеляза и  президентът Росен Плевнелиев в поздравителна реч към участниците във форума. По думите му, многобройните предизвикателства, с които се сблъсква светът днес, правят международната среда все по-несигурна за най-беззащитните – жените и децата. “Въпреки усилията на международната общност, продължаваме да сме свидетели на ежедневно нарушаване на правата на човека. Това налага да преосмислим качеството на политиките, да се обединим и да дадем комплексен отговор на съвременните – и стари, и нови предизвикателства“, уточни Росен Плевнелиев. Той изтъкна постиженията на България в гарантирането на равни права и еднаквото участие на жените и мъжете във всички сфери на живота чрез изпълнението на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете и новоприетият закон за равенство, с който, по думите му дадохме пример на много други страни, защото “дефинираме равенството като основен принцип във всичко и навсякъде”.

Днес жените безспорно са най-растящата сила на планетата и никоя компания не може да пренебрегне това. Надявам се този форум да се превърне в традиционна платформа за обмен на идеи, които да насърчават пълноценното разгръщане на тази сила, пожела и Боряна Манолова, председател на УС на Съвета на жените в бизнеса.

Жени на ръководни постове от бизнеса, политиката, социалната, културната сфера, научни центрове ще вземат участие в работните панели на форума, който ще продължи утре. Сред основните спикери са вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, кметът на София Йорданка Фандъкова,  Сание Гюлсер Корат, директор на Отдела за равенство между половете на ЮНЕСКО, директорът на Международния изследователски и научен институт по въпросите за напредъка на жените към ООН Кармен Морено и др.

Източник: Мениджър News

Споделяне

Коментари

Последни новини

Новото издание на нетуъркинг формата „Сутрешно кафе със СЖББ“ предстои на 5-ти декември
Нa 5-ти декември, 2023 г. предстои поредно издание на новия, но вече успешен нетуъркинг формат “Сутрешно кафе със СЖББ”. Темата, която ще дискутират членовете на Съвета и Алумни клуба, е „Дигитализацията в HR дейностите“ и...
Прочетете повече
Участниците в бизнес академията BASE в Перник научиха как се създават и развиват предприемаческите идеи
Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE в гр. Перник, провел се на 15 ноември, бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Соня Демирева е бивш директор Продажби на Уникредит Булбанк...
Прочетете повече
Съветът на жените в бизнеса в България взе участие в световния конгрес на FCEM в Париж
Съветът на жените в бизнеса в България участва в световния конгрес на FCEM – Femmes Chefs D’Entreprises Mondiales, провел се от 15 до 17 ноември, 2023 г. в Париж. FCEM e първата организация в Европа,...
Прочетете повече