Обществен съвет събра водещите бизнес дами в България*

Публикувано в www.manager.bg на 27.11.2012 г., 21:38

Оригинална статия

Петнадесет от ръководителките на някои от най-големите български и международни компании се събраха на учредителна среща на Обществения съвет на жените в бизнеса в България. Целта им бе да уточнят състава на съвета, управлението му и целите му като организация.

Срещата бе организирана по инициатива на Боряна Манолова– главен изпълнителен директор на Siemens България. Г-жа Манолова е председател на съвета. Тя го оглави след като формацията бе създадена по инициатива на списание „Мениджър” в резултат от организирания от изданието ни по-рано през годината национален форум „Жените – нежната сила на бизнеса”. Срещата се състоя снощи в столичния „Гранд Хотел София”.

Присъстваха г-жа Александра Мирчева – издател на списание „Мениджър” и съдружник във ВМ Финанс Груп, г-жаМилена Станоева – директор в „Уника България”, г-жа Дияна Манева – изпълнителен директор в „Дженерали България”, г-жаДияна Николаева – съдружник в „Ърнст енд Янг”, г-жа Дарина Стоянова – президент на „Хенкел България”, г-жа Виолета Серафимова – генерален мениджър на „Гранд Хотел София”, г-жа Саша Безуханова – основател и член на Борда на Европейския център за жените и технологиите към Европейския съюз, г-жа Михаела Михайлова – зам.-председател на Управителния съвет на EVN България и г-жаКалина Трифонова – член на съвета, г-жа Валентина Диканска – управител на BASF България, г-жа Петя Димитрова – главен изпълнителен директор на Пощенска Банка и г-жа Илияна Захариева – представител на ръководното тяло на банката, г-жа Ваня Кънева – директор човешки ресурси в ЧЕЗ България.

По време на срещата си водещите представителки на българския бизнес елит приеха устав на съвета. С него постановиха, че организацията ще популяризира добрите практики в кариерното развитие и израстването на жените в България. Ще развива професионалните ценности в гражданското общество, образованието, науката, културата, техниката и технологиите. Ще подпомага деца и младежи в неравностойно положение, за да продължават образованието и професионалното си развитие. Ще допринася за социалната и личностна реализация на млади професионалисти. Ще разпространява добрите практики и програми за насърчаване на професионалното развитие на жените в малкия и средния бизнес.

Сред заложените средства за постигане на целите на сдружението се включват организирането на школи, курсове, форуми, обучения, лекции и други форми, с които ще може да споделят и обменят добри практики и модели за професионално и личностно развитие в образователната система и в малкия и среден бизнес.

Общественият съвет на жените в бизнеса в България ще се състои от дами на висши мениджърски позиции в компаниите у нас. Делът на жените на подобни постове към средата на миналата година е бил 14%, стана ясно по време на събитието. Промяната в пропорцията към момента е плюс минус 2%, от което следва, че дамите нямат достатъчно голямо присъствие в бордовете на директорите у нас. Интересен факт е, че жените в бизнеса в България са по-добре представени по отношение на предприемачеството. 40-50% от предприемачите, инициатори на малък и среден бизнес в страната ни, са били жени през миналата година. Това сочи проучване на списание “Мениджър”.

Една от идеите на съвета е дамите мениджъри на висши позиции, които членуват в него, да бъдат полезни на жените със старт в управленската кариера, да ги мотивират да продължават напред и нагоре в професионалното си развитие успоредно с отговорностите за семейството.

В организацията се приветстват за членство и мъже на мениджърски позиции, солидарни с каузите й. В рамките на дискусията бе избран Управителният й съвет, за който бе решено, че ще продължи да бъде в този състав максимум два мандата по две години. Той ще има 7 членове – Боряна Манолова, управителният директор на списание „Мениджър” Максим Майер, който бе мъжкото присъствие на срещата. Номинирана бе Зоя Паунова – изпълнителен директор на „Астра Зенека България”. Ще участват и Виолета Серафимова, Валентина Диканска, Ваня Кънева и Дияна Манева.

Невена Любенова

Споделяне

Коментари

Последни новини

Представители на Съвета на жените в бизнеса в България се срещнаха с партньорски организации в Милано
Представители на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) от 23 до 25 юни бяха на посещение във бизнес столицата на Италия – Милано за участие в серия от срещи с партньорски организации, които...
Прочетете повече
Над 30 дами предприемачи се дипломираха в юбилейното десето издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Емблематичната програма на Съвета на жените в бизнеса в България е подпомогнала кариерното развитие на над 400 жени в бизнеса у нас На официална церемония в София, провела се на 20 юни, над 30 дами...
Прочетете повече