Невена Николова: „Качеството е моят бог”

Невена Николова: „Качеството е моят бог”

  • Модният дизайнер, чийто тоалети са предпочитани от много световни знаменитости, бе специален гост на Съвета на жените в бизнеса в България
  • Интересуват ме най-вече хората и тяхната култура, а не това как са облечени, споделя тя

 

 

Търся красота и хармония. Качеството е моят бог”. Това сподели по време на среща със Съвета на жените в бизнеса в България Невена Николова – един от най-успешните български модни дизайнери, чийто талант е  доказан и оценен не само в България, но и в множество държави по целия свят. Великолепните й рокли се носят от личности като дъщерята на бившия шеф на Формула 1 – Тамара Екълстоун, балетистката Марианела Нунес, певицата Мартина Маккатчен, актрисата Катрин Тайлдесли и много други.

DSC03443_1

Емоционалната среща на Невена със Съвета на жените се състоя на 27 юли в София в новооткрития столичен ресторант The View и доказа, че българките са изключително талантливи, упорити и когато са мотивирани, могат да постигнат всичко, което пожелаят.

Вдъхновяваща със своята енергия, жизненост и увереност, Невена сподели пред дамите от Съвета своята философия за работата си, вхъдновението, модата и важността на това един творец да се съхрани като човек.

DSC03453_1

„За да станат моите рокли такива, каквито са, те са истински. Аз работя със себе си, с материала и човека. Човекът е най-важното нещо, което ме води”, разказва Невена за магията на своята работа.

Впечатляващо талантлива в това, което прави, тя признава, че модата не е била нейна мечта. Завършва скандинавска филология и дори живее за кратко в Норвегия, преди да се завърне в България. Решава, че ако остане в родината, трябва да прави нещо, което много обича.  „Посвещаването” й в модата започва с дизайна на булчински рокли. Невена е един от първите творци у нас, които решават да разчупят традицията, създавайки цветни рокли за този специален ден. Този проект е и началото на нейната истинска и дълбока връзка с модата като призвание и професия, превърнала се в начин на живот.

Този избор със сигурност не е случаен. Модата и усетът към естетиката съпътстват Невена още от детството й. Категорична е, че дължи това на майка си, която от малка възпитава у нея любов към всичко красиво.

Един от множеството въпроси, зададени по време на срещата, беше откъде дизайнерката черпи вдъхновение за работата си. Невена споделя, че се  вдъхновява от много неща, но в основата е човекът като личност:  „Интересуват ме най-вече хората и тяхната култура, а не от това как са облечени”. Затова и клиентите й са хора „с присъствие, култура и ум”.  От опита си с редица  известни и публични личности дизайнерката споделя, че най-големите звезди са най-точни и най-дисцилинирани, затова и най-добре работи с тях. Обяснението й е, че като хора, постигнали много, те уважават професионализма във всички негови измерения.

Участничките в срещата бяха любопитни да разберат какво е нужно, за да бъде един човек успешен. Невена е категорична, че талантът не е единственото, което гарантира успех. Според нея е необходимо и целенасочено развиване на редица качества, „умението да се бориш, да бъдеш адекватен и професионален, но и да останеш нормален човек”.

Запитана за бъдещето на нейната марка, тя не изключва вероятността някой ден да направи своя линия конфекция, но уточнява, че преди това трябва да има много ясна визия за кого биха били предназначени тези дрехи и какво послание биха носили. Невена признава, че за нея би било предизвикателство да създаде такава линия за младите хора от поколението Z.

В момента животът на Невена минава основно в Лондон, където има свое ателие. Ежедневието й е изключително динамично и свързано с ангажименти и пътувания в множество различни държави. Работният й ден продължава понякога по 19 часа, но тя се опитва да намира време  да се презареди с енергия – например чрез йога или разходки, споделя дизайнерката.

DSC03457_1

Срещата с Невена приключи с благодарности към нея за вдъхновяващата й история и с пожелания да покори още много нови върхове.

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със...
Прочетете повече
13 менторски двойки се включиха в третото издание на програмата „Incredible Us – Успешни заедно“
След шест месеца на интензивна работа и обучения 13 менторски двойки завършиха съвместната програма на Съвета на жените в бизнеса в България и HPE Women at Work Bulgaria – “Incredible Us – Успешни заедно”. Третото...
Прочетете повече
Пазарно проучване, ценови тактики и маркетинг бяха темите на лекциите в BASE в края на април
Как се прави пазарно проучване? Как да определим цените на стоките и услугите, които предлагаме? Как да изградим и популяризираме собствен бранд? Отговорите на тези ключови бизнес въпроси, част от програмата на BASE – Благоевград,...
Прочетете повече