Националната стажантска програма на СЖББ – „Оставаме в България“ насърчава младежи да развиват таланта и кариерата си у нас

Деветото поредно издание на инициативата стартира на 2 август с обучения от професионалисти от водещи компании на българския пазар

На 2 август Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) стартира деветата Националната стажантска инициатива – „Оставаме в България“, която се реализира в партньорство с A1 за пета поредна година. Програмата предоставя възможност на представители на поколението Z (родени между 1995 и 2005 г.), които вече са стажанти в компаниите-членове на СЖББ, да придобият допълнителни знания и умения директно от утвърдени специалисти в различни професионални области. Целта на инициативата е да даде насоки на младите хора за възможностите за бъдеща реализация, като подчертае важността от непрекъснатото учене.
Официално начало на програмата даде Цветанка Минчева, председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.
За втора година откривам тази инициатива с радост и с емоцията на човек, започнал кариерата си в банката, която в момента водя, като стажант. Всичко е възможно и бъдещето е на ваша страна, защото вече сте направили правилния избор – да инвестирате лятото си в това да придобиете нови знания и умения в някоя от компаниите, членове на СЖББ и едновременно с това да направите допълнителната крачка на участие с нашата национална стажантска програма, която се превърна в една от емблематичните за съвета инициативи“, каза Цветанка Минчева.
Тя посочи, че общо 14 от стажантите в УниКредит Булбанк са се включили в програмата, които ще бъдат и посланици на дейността на СЖББ в следващите месеци. „Благодаря на А1 за ангажираността и отличната организация на тази инициатива, благодарение на която повече млади хора разбират за добрите възможности, които им предлага бизнеса в нашата страна“, каза още Минчева.
В продължение на месец младежите ще имат възможност да надградят своите компетенции, придобити в университета, чрез поредица от седем безплатни специализирани обучения, водени от утвърдени професионалисти в различни бизнес сфери. Сред темите на лекциите са „Презентационни умения“, „Ефективната бизнес комуникация“, „Как да се подготвим и представим на интервю“, „Изграждане на личен бранд в социалните мрежи“, „Ползите от разнообразие, равнопоставеност и приобщаване в екипа“, „Управление на проекти“ и „Бизнес симулация – лични инвестиции“. Лекторите, дългогодишни специалисти от A1, УниКредит Булбанк, Нестле и М-Газ, чрез примери от работата си, ще запознаят младежите с основни понятия и необходими умения, свързани с темите на лекциите.
След като преминат през онлайн обученията, стажантите ще имат възможност да посетят на място компании като A1, Nestle, Електрохолд България, Lidl, Siemens и SumUp и да се запознаят с ролята и оперативната работа на отделните екипи. В рамките на програмата участниците ще могат да научат повече за значимостта на корпоративната социална отговорност в една компания, включвайки се в доброволческа инициатива, организирана от A1. При активно участие в обученията и предвидените дейности, младежите ще получат официален сертификат за успешно завършена програма.

Миглена Узунова-Цекова, старши директор „Човешки ресурси“ в А1 България при откриването на инициативата коментира: „Подкрепата ни за успешния кариерен старт и професионално развитие на младите хора в България е част от мисията на А1. Вече пета година подпомагаме и в по-широк аспект навлизането на следващото поколение специалисти в реалната бизнес среда по-успешно да направят първите си стъпки от университетските зали към мечтаната професия чрез програмата „Оставаме в България“ на СЖББ. С разнообразната програма на Националната инициатива за стажантите в компаниите-членове на Съвета, създаваме ценни възможности те да надградят знанията си, придобити по време на образованието и практическите умения от стажа си, с важни аспекти на работата в корпоративна среда. Вярвам, че всеки от тях ще се възползва в пълна степен от синтезираното знание и практически насоки за социалните умения, необходими за работата в бизнеса, независимо от професионалната област и индустрията“.

Още със създаването на Стажантската инициатива, СЖББ си поставя, като една от важните цели на организацията, да насърчава младите хора да развиват таланта си в България и чрез програмата да им даде:

–           ценни умения за съвременните практики в реална бизнес среда, с които да обогатят своите знания;

–           възможност да се запознаят и да обменят идеи със свои колеги;

–           възможност да придобият впечатления от различни бизнес модели и разнообразни браншове и индустрии;

–           възможност да се включат в доброволческа инициатива.

През 2022 г. над 80 младежи се включиха в Националната стажантска програма на СЖББ, като над 25% от завършилите участници са останали на постоянна работа в компаниите-членове на Съвета, в които са стажували.

Споделяне

Коментари

Последни новини

За трета година СЖББ получи Отличителния знак за значими постижения в политиката по равнопоставеност на жените и мъжете
Председателят на СЖББ, Цветанка Минчева, получи Отличителния знак за значими постижения в изпълнение на политиката по равнопоставеността между половете, който се присъжда на институции, организации и компании от Министерството на труда и социалната политика. Наградата в категорията “Нестопански...
Прочетете повече
Правните аспекти при управление на бизнес, счетоводството на фирмата и човешките ресурси бяха темите в последните модули на BASE – Благоевград
Кои са правните аспекти при създаването и развиването на бизнес, как да управляваме счетоводството на фирмата и човешките ресурси като най-важният капитал на всеки бизнес, бяха темите на модули IX, X и XI в бизнес...
Прочетете повече
СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със специално...
Прочетете повече