Модул 6 – ЖЕНИТЕ, ИНФОРМАЦИОННИ И КОМУНИКАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ И МЕДИИТЕ

Образът на жените в медиите

Гласът на жените в медиите се увеличава в последните години. Сред темите, които получават най-голямо медийно покритие, са ролята на жената на трудовия пазар, здравето й, както и различни аспекти, свързани с равенството на половете, съобщи данни от актуално проучване по темата Кристина Тоцева, управляващ директор на компанията за медийни анализи „Комметрик България” по време на заключителния панел на Глобалния форум на жените лидери, който се проведе в два дни в София. Организатор и координатор на финалната дискусия в събитието, събрало изявени и забележителни жени лидери в бизнеса, политиката, културата и науката бе сп. “Мениджър”.

Все повече гласност в медийното пространство има и по темата за жените и насилието. Сред засяганите напоследък теми са и разликите в заплащането, плаващото работно време като политика в подкрепа на работещите майки. В последно време има и много статии, които изследват позициите на жените в управлението и мениджмънта в публичния и частния сектор, стана ясно още от данните, представени от Тоцева.

Мониторингът върху българските електронни медии за миналата година най-общо извежда тенденции, че не се налагат неприемливи поведенчески модели, през които да се прокрадват послания или стереотипи, свързани с неравнопоставената роля на жените, отбеляза зам.- председателят на парламентарната комисия по култура и медии Ирена Соколова, която бе сред основните участници в медийния панел. Тя даде и интересно тълкуване на един от ключовите въпроси в цялостната тематика на форума – кога един сектор се феминизира. Два са очевидните отговори към момента: когато заплатите са ниски и когато се изисква творчески подход. По-скоро вторият отговор е обяснението защо журналистиката е една от феминизиращите се професии в България.

Редица проучвания сочат, че жените и в частност, жените журналисти са по-ориентирани към детайлите, а оттам и по-добри в достигането на истината, прибави още едно възможно обяснение за нарастващата роля на жените в медиите на проф.  Лиу Жинан, почетен президент на Университета по комуникации в Китай.
С промяната на половата структура в историята на медиите жените са променили ролята си и от обекти и пасивни слушатели са се превърнали в активни лица, задаващи въпроси, допълни тя, но и подчерта, че  неравенството между половете има своето отражение и в самите медиите. Все още са малко дамите на ръководни позиции в четвъртата власт, посочи проф. Жинан. В същото време медиите имат силата да работят в полза на равенството на жените. Те са важна платформа, която може да даде и гарантира на жените правото на глас в обществото и за усъвършенстването им в лидерството, обобщи тя.

Ситуацията в България относно представителството на жените в медиите опровергава глобалните тенденции, потвърди общите наблюдения и Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на Нова Броадкастинг Груп. Жените определено преобладават не само на редови професионални позиции, а и в мениджмънта – в повечето големи медийни групи у нас жените са средно около 50%, а на места и повече на ключови ръководни позиции, посочи той.  Дори и процентът на водещите в телевизионните емисии у нас е в полза на жените, докато в страни като САЩ и Великобритания е точно обратното, добави Щосел с уговорката, че може би само отразяването на спортни събития е все още запазена мъжка територия.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Рекорден брой млади таланти завършиха Националната стажантската инициатива на СЖББ
Деветото издание на програмата се проведе с подкрепата на A1 Близо 100 стажанти от 15 водещи български и международни компании се включиха в деветото издание на Национална стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на...
Прочетете повече
Първото издание на „СЖББ Калейдоскоп“ ще представи 10 компании-членове на Съвета на жените в бизнеса в България
По време на събитието фирмите ще имат възможност да представят най-добрите си проекти и дейността си на самостоятелен щанд    На 3 октомври, от 17:00 до 19:30 часа, в NV Tower на бул. Г.М. Димитров...
Прочетете повече
Съвместна благотворителна кампания на СЖББ и УниКредит Булбанк ще подкрепи децата на Украйна за първия учебен ден
По-малко от месец остава до началото на новата учебна година, което винаги е наситено с много вълнение, трепет и емоции за децата, учителите и родителите. И за да има повече усмивки на 15-ти септември, заедно...
Прочетете повече