Модул 4 – ТЕНДЕНЦИИ В НАУКАТА, ТЕХНОЛОГИИТЕ И ИНОВАЦИИТЕ – КАКВА Е РОЛЯТА НА ЖЕНИТЕ И ЖЕНИТЕ ЛИДЕРИ?

Наложената мачо култура поради доминирането на мъжете в технологичните компании и липсата на достатъчно ролеми модели са основните пречки пред кариерното развитие на жените в ИТ сектора, сподели Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България и председател на Съвета на жените в бизнеса в заключителния панел от първия ден на Глобалния форум на жените лидери.

Тя цитира ново международно проучване на „Макинзи”, според което жените не само не са достатъчно добре представени в технологичните компании, но и голям процент от тях смятат, че именно полът им е попречил в кариерното развитие.

Един от големите митове в инженерните специалности е, че жените не стават за инженери и IT специалисти, защото нямат математическо мислене. Това, което компаниите могат да направят е да се противопоставят активно на тези стереотипи, подчерта Боряна Манолова.

Всички участнички в тази дискусия се обединиха около извода, че в последните 20 години се наблюдава сериозно отдръпване на жените отприложните науки и технологичните специалности.

Първите, които написаха програмите за компютърни езици са били жени. През 80-те, 37% от възпитаничките в техническите университети в САЩ са били жени, а днес са под 20%, припомни Кларис Райли, генерален директор на DEFI. Според нея компаниите губят жените, защото не осигуряват примамлива среда за тях, атмосферата е мачистка, а на женските компетенции се гледа с подценяване. Още по-тревожен е статистически установеният факт, че 67% от европейците смятат, че жените не могат да бъдат добри учени, добави Райли.

Вина за тази ситуация имат до голяма степен родителите, смята Бенита Мехра, президент на обществото на жените инженери във Великобритания. Родителите не винаги разбират същността на инженерните науки и възможностите за реализация в тях, не ги обясняват на следващите поколения правилно, по същия начин е и ситуацията в училище, в резултат на което децата смятат инженерните професии за трудни и недостъпни и това е една от скритите бариери за насърчаването на момичетата да се обърнат масово към тези възможности за реализация, коментира тя.

Обществото има нужда от успешни модели за подражание, които да илюстрират каква е ползата от изучаването на химия или физика, посочи в тази връзка Ана-Мари Виламовска, секретар по здравеопазването и иновации на Президента Росен Плевнелиев Истината е, че няколко генерации трябва да бъдат специално обучени, за да постигнат потенциала на инженерната мисъл сред жените от миналото, добави тя.

ЮНЕСКО също отчита тревожни сигнали по отношение на ангажирането на жените от най-ранна възраст с реализация в науката и технологичните дисциплини, стана ясно още по време на форума. Организацията е приела общо решение, че приложните науки и технологиите трябва да се преподават и представят по различен, достъпен начин на децата и особено на момичетата, за да бъде възроден интересът им към тях. Вече е в ход мащабно проучване, което трябва да установи защо момичетата са се отдръпнали от приложните науки и не проявяват такъв интерес към тях, както през 80-те години на миналия век. Резултатите ще бъдат обобщени и обсъдени на среща в края на годината и въз основа на тях ще се търсят нови подходи в представянето на тези дисциплини в училищата.

Източник: Мениджър News

Споделяне

Коментари

Последни новини

Дамите в Лидерска академия усвоиха умения за отстояване и влияние в модул 3 на юбилейното десето издание
С много вдъхновение, смели и вълнуващи идеи беше наситен четвъртият модул – „Умения за отстояване и влияние“ от юбилейното десето издание на Лидерска академия, провел се на 22 и 23 февруари. С помощта на дългогодишните...
Прочетете повече
Първото издание на програма GRACE срещна 10 момичета от фондация „Арете“ с бизнеса
На 9 февруари се проведе първото издание на програма GRACE /Girls, Roma ambassadors for corporate empowerment/, която даде възможност на 10 момичета (ученици и студенти), преминали обучение във младежката фондация „Арете“, да гостуват в офисите...
Прочетете повече
Представители на СЖББ обсъдиха ползотворното българо – румънско сътрудничество в различни области с н. пр. Бръндуша Йоана Предеску
Миналата седмица Цветанка Минчева, председател на СЖББ, представители на управителния съвет и работните групи на организацията участваха в работна среща с румънската посланичка у нас – н. пр. Бръндуша Йоана Предеску. Дамите обсъдиха ползотворното икономическо...
Прочетете повече