Модул 2 – ЖЕНИТЕ И БИЗНЕСА – НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ ТЕНДЕНЦИИ

Повече жени лидери – по-голяма добавена стойност за бизнеса

Колкото повече жени на лидерски позиции, толкова по-голяма е добавената стойност за бизнеса. Това сочат данни от ново глобално съвместно проучване на „Ърнст енд Янг” и Международния икономически институт Петерсон сред 22 000 компании в 91 страни по света. Те бяха представени от Диана Николаева, управляващ съдружник „Консултации по сделки” в „Ърнст енд Янг” България по време на провеждащия се в София Глобален форум на жените лидери.

Присъствието на повече жени лидери в  бизнеса може да е знак за по-висок професионализъм. Резултатите от глобалното проучване показват, че организация, в която има поне 30% жени лидери, увеличава чувствително възможностите за развитие на компаниите.

Увеличаването на броя на жените на средни и висши мениджърски позиции създава допълнителна стойност и ползи за бизнесите като цяло, и колкото по-голяма е една компания, толкова повече са те, става ясно от данните. Близо една трета от обхванатите в проучването компании обаче нямат нито една жена, както в бордовете, така и на по-ниски управленски нива –  60% от тях нямат нито една жена в борда, 50% – нито една жена в топ мениджмънта и по-малко от 5% имат жени на СЕО-позиция.

Има политики, които са по-обещаващи от други относно половото равноправие и те са с фокус върху разнообразието в корпоративния мениджмънт, установява още изследването. Сред тях е и използването на квотния принцип, още повече, че резултатите от проучването категорично потвърждават, че няма никаква почва за опасения, че навлизането на жените на лидерски позиции в компаниите ще намали производителността и продуктивността на бизнесите.

Управлението на институциите – предизвикателството на столетието

Равенството е свързано с разнообразието във всичките му форми, защото запазването на статуквото е застой. Това бе едно от основните послания във втория панел на провеждащия се в София Глобален форум на жените лидери, с фокус върху ролята на жените в бизнеса.

Въпреки усилията на много мъже и жени в последните десетилетия, промяната все още не е достатъчно голяма и дълбока и може би един от нюансите, който трябва да се добави в нея е културното разнообразие, коментира един от основните панелисти, баронеса Бийбан Кидрон, член на Камарата на лордовете в Британския парламент и адвокат по равенство на половете. „Много често мъжете крадат идеите на жените и ги заявяват от свое име. Това е много изморително! Също както битката да се боря за правото ми да бъда приемана като равна и в Камарата на лордовете”, добави тя любопитен нюанс от личен опит и наблюдения. Ако не се занимаем с ролята на жената в семейството, тогава и ролята й на трудовия пазар няма да се промени. Ако нагласите са, че ролята на жените и момичетата се изчерпва до грижите за семейството, децата и възрастните членове на фамилията, то дори и идеята за развитие е завинаги затворена, смята тя.

Трябва да обучаваме младите хора чрез изкуството и творчеството, чрез т.нар. културна дипломация. Тя може да се превърне в обединяващото звено между различията – не само при половете, но и в религиите, да стане платформа за издигане и налагане на общи ценности като мира, подкрепи тезата за разнообразието като фактор за изравняване на възможностите за реализация и устойчиво развитие и Хедва Сер, артист, Посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Изненадващо, сфера, в която все още има сериозен дисбаланс в женското овластяване се оказа науката, стана ясно от експозета на участнички от академичните среди. Дайте повече власт на жените в академичните среди, за да се осъществят продуктивните промени в постигането на равенство, призова от трибуната на форума Гюлсюн Сагламер, професор по архитектура, президент на Комитета на средиземноморските университети и председател на европейската асоциация на жените-ректори.

Най-голямото предизвикателство на 21 век ще бъде не толкова управлението на компаниите, а на институциите (по Питър Дракър) и затова от ключово значение е формулирането на ключовите знания и умения за управлението им, които да се интегрират още в училищното образование, посочи Д-р Йорданка Чобанова, съветник по европейски въпроси към Президента на Република България. Ролята и подкрепата на бизнеса в това отношение е от решаващо значение, добави той.

Лидерските умения, и сред жени и сред мъже, които уважават женското право на лидерство,  трябва да започнат да се формират още в училище, късно е да променяме хората и нагласите им след това, сподели друг основен участник в дискусията, Дарина Стоянова, изпълнителен директор на „Престиж-96” АД  и член на УС на Съвета на жените в бизнеса, създаден по инициатива на сп. „Мениджър” през 2012 година.

В този контекст не бива да се пребрегва една основна истина – че личностното развитие на всеки човек е преди всичко негова отговорност, а не основна грижа на менторството, открои различен аспект в темата за джендър равенствата Жулиета Серафимова, генерален директор на „Гранд Хотел София”, Директор на Центъра за професионално обучение „Академия 5 звезди” и лектор в Нов български университет. „И жени са ми помагали в моето кариерно развитие, и мъже. И мъже са ми пречели, и жени. Чувала съм признанието от мъже „Жулиета, ти можеш” и оценката от жени „Жулиета, ти можеш повече”, което съм приемала като критика Личностното и професионалното развитие на човек е най-вече негова отговорност, ролята на ментора е просто да му помага с мнения и съвети, а не да го тласка и стимулира непрекъснато да върви напред и нагоре”, сподели тя.

Източник: Мениджър News

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със...
Прочетете повече
13 менторски двойки се включиха в третото издание на програмата „Incredible Us – Успешни заедно“
След шест месеца на интензивна работа и обучения 13 менторски двойки завършиха съвместната програма на Съвета на жените в бизнеса в България и HPE Women at Work Bulgaria – “Incredible Us – Успешни заедно”. Третото...
Прочетете повече
Пазарно проучване, ценови тактики и маркетинг бяха темите на лекциите в BASE в края на април
Как се прави пазарно проучване? Как да определим цените на стоките и услугите, които предлагаме? Как да изградим и популяризираме собствен бранд? Отговорите на тези ключови бизнес въпроси, част от програмата на BASE – Благоевград,...
Прочетете повече