Модул 1 – ЖЕНИТЕ В ПОЛИТИКАТА И УПРАВЛЕНИЕТО

Равноправието още не е стигнало до местните парламенти

Представителството на жените в местните парламенти у нас все още е твърде оскъдно и това е една от посоките, в които България трябва да работи, защото избирателите вярват на жените, препоръча Искра Михайлова, евродепутат и председател на Европейската комисия за регионално развитие, която бе сред основните панелисти в първата сесия на провеждащия се в столичния Гранд хотел София Глобален форум на жените лидери.

Местните парламенти наистина са един от примерите за недостатъчно равноправие и за да се постигат резултати в тази посока, трябва да  се формира манталитет в обществото, особено в районите с по-нисък социален статус, че вече наистина има равнопоставеност и основните критерии са качества, способности и възможности, а не пол, добави на свой ред министърът на енергетиката Десислава Танева.

Има една негативна тенденция и това е демографската тенденция, породена от факта, че колкото по-активни и фокусирани в кариерата си са жените, толкова повече страда ролята им на майки, толкова повече намаляват децата, които се раждат в България. Затова е важно да се оказва голяма подкрепа в тази посока, отбеляза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Важно е още жените, особено тези, които прохождат в кариерата, да имат повече увереност и самочувствие и да не подхождат със съзнанието, че няма да се справят. Това е една от причините за неравенствата в заплащането у нас, смята министър Павлова. Едва 7 процента от дамите предоговарят заплащането си, докато почти 60 процента от мъжете го правят и затова са в по-добри позиции в това отношение, посочи тя.

Силната вяра, ясната визия с преценка на ползите и рисковете са едни от най-важните качества, които дават възможности за израстване на жените лидери, открои на свой ред предимствата на жените за ръководни позиции министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Да имаме повече модели за подражание, повече хора, които да бъдат наши ментори и към които да се обръщаме в моменти на нужда от съвет и подкрепа е изключително важно за развитието на успешната кариера на младите жени. Факт е, че у нас това вече се прави от Съвета на жените в бизнеса,  заяви най-младият български евродепутат Ева Паунова.

Равното участие на жените и мъжете при вземането на решения гарантира правилното функциониране на справедливо общество с фокус върху развитието на потенциала на хората. Подобряването на социалния и икономически статус е от съществено значение за постигането на устойчиво развитие във всички области на живота, обобщи Лидия Шулева, модератор на първия панел, посветен на ролята на жените в политиката и управлението. Форумът продължава с дискусия за предизвикателствата пред жените в бизнеса, настоящите и бъдещи тенденции.

Невидимите бариери пред равенството на жените

13,6% е разликата в заплащането между мъжете и жените в България. При пенсионерите, обаче тази разлика нараства до 40%, съобщи зам.-председателят на ПП АБВ и бивш министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, по време на започналата днес сутринта пленарна сесия на Глобалния форум на жените лидери. Той стартира с панел, посветен на жените в политиката и управлението.

Неравенството в заплащането е една от посоките, в които страната ни има какво още да наваксва, посочи той. Според Европейския институт по равенството на половете, страната ни е в третата третина като общ резултат по равнопоставеност сред европейските страни.

„Добре сме по показатели като участие на жените във взимането на решения – в бизнеса и правителството, където дамското присъствие вече е 50%. Имаме и добри резултати по отношение на средните европейски равнища по разликата в заплащането между мъже и жени, въпреки разликите между заплащането в при работещите и пенсионерите, коментира Калфин. Именно за преодоляването на това неравенство бе направена пенсионната реформа, която изравнява изискванията и възможностите и постепенно ще изравни пенсиите“, посочи той.

Най-големият проблем по отношение на равноправието у нас обаче не е заплащането, а факторът „време“ и съчетанието между работа и т.нар „неплатен труд“ – отглеждане на деца и домашни задължения.

Българските жени 7 пъти повече от мъжете отделят от времето си извън работа за домашен труд и 3 пъти повече за отглеждане на децата, отбеляза той. Затова и бъдещите политики трябва да са фокусирани към съчетаването на кариерата с домашните задължения, препоръча той.

Нашата роля като политици е да махаме бариерите, зададе посоката на дискусията в първия панел вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

„Въоръжена съм с много папки и проценти – колко са жените, които посягат към предприемачеството, колко са тези, които посягат към политика, но те не са достатъчно. И не са достатъчно, не само, защото процентите са такива, а и защото ние не сме направили достатъчно, за да подкрепим една жена да направи първата крачка. Тази първа крачка е най-трудна и това би трябвало да бъде нашата политическа задача. Светът има нужда от всичките си таланти. България има нужда от всичките си таланти. Ние трябва да направим всичко възможно да разчистим пътя пред тях. Да се хуманизираме означава качествата на човека, когото харесваме, да станат качества на обществото”, добави тя.

Вярвам, че Глобалният форум, който се провежда в София, ще даде нови дефиниции за ролята на жените в бизнеса, политиката и всяка друга област на живота, заяви и Боряна  Манолова, председател на УС на Съвета на жените в бизнеса, създаден по инициатива на сп. “Мениджър” през 2012 година. Съветът на жените в бизнеса и ЮНЕСКО са организатори на престижното събитие от толкова висок ранг, на което страната ни е домакин за първи път.

Източник: Мениджър News

Споделяне

Коментари

Последни новини

За трета година СЖББ получи Отличителния знак за значими постижения в политиката по равнопоставеност на жените и мъжете
Председателят на СЖББ, Цветанка Минчева, получи Отличителния знак за значими постижения в изпълнение на политиката по равнопоставеността между половете, който се присъжда на институции, организации и компании от Министерството на труда и социалната политика. Наградата в категорията “Нестопански...
Прочетете повече
Правните аспекти при управление на бизнес, счетоводството на фирмата и човешките ресурси бяха темите в последните модули на BASE – Благоевград
Кои са правните аспекти при създаването и развиването на бизнес, как да управляваме счетоводството на фирмата и човешките ресурси като най-важният капитал на всеки бизнес, бяха темите на модули IX, X и XI в бизнес...
Прочетете повече
СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със специално...
Прочетете повече