Млади и успешни мениджъри влизат в училищата

Млади и успешни мениджъри от водещи компании у нас да влязат в училищата като част от програмата за кариерно ориентиране. За това се договориха председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянов (ГЕРБ), зам.-председателят на комисията Галя Захариева (ГЕРБ) и членовете на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) на среща в Народното събрание. По този начин, според Съвета, ще бъдат демонстрирани успешни практики и модели за подражание на учениците и така те да бъдат мотивирани да учат и да се реализират в България.

„Ние имаме много колеги, които могат да вдъхновят децата и да им покажат какви могат да бъдат”, каза председателят на УС на Съвета на жените в бизнеса и главен изпълнителен директор на SIEMENS д-р инж. Боряна Манолова. Тя бе придружена от част от членовете на УС на Съвета – инж. Ваня Кънева, Изпълнителен директор на СЖББ, Дарина Стоянова, изпълнителен директор на „Престиж-96“, Жулиета Серафимова, генерален директор на „Гранд хотел – София“ и Валентина Диканска, директор международни проекти и програми на организацията.

„Един от основните проблеми при младите хора е липсата на мотивация, а ние можем да помогнем”, допълни г-жа Дарина Стоянова. „Бизнесът е готов да работи не само с учениците от последните класове на гимназията, а с децата от началното училище и най-вече от прогимназията. Кариерното израстване не е изучаване на дадена професия, а умението да работиш в екип, да правиш презентации, да се представиш добре на интервю и дори да се научиш да бъдеш организиран”, коментираха по време на срещата бизнес дамите.

Боряна Манолова разказа, че за трета поредна година Съветът организира Лидерска академия – образователна инициатива, насочена към млади дами от средния мениджмънт на компаниите и изрази готовност организацията да сподели натрупания през тези години опит. „Това е другата посока, в която можем да работим съвместно и то още от тази година – заедно да организираме подобно обучение за директори и учители“, прие идеята г-жа Дамянова. Според нея това ще даде старт на платформа за допълнителна квалификация на педагозите, която ще им помогне за развитие на личната им кариера и за ефективно управление на класните стаи. На срещата бяха набелязани конкретни срокове, в които да се разработят проекти за обща работа с училищата.

В рамките на срещата, г-жа Ваня Кънева представи и друг основен проект на СЖББ – платформата „Оставаме в България“, в която компаниите-членове на Съвета откриват около 1 000 стажантски позиции и средногодишно дават шанс за първо работно място и кариерно развитие на около 300 млади хора в България. Г-жа Кънева също така запозна участниците в срещата и с най-новия проект – Лятна академия „Лидери на бъдещето”, в който през месец август ще вземат участие 25 ученици от 11 и 12 клас и първи курс студенти от университетите в България, Англия, Испания и Германия. Лятната академия ще подпомогне младежите да развият и представят своите мечти, под формата на проекти „Иноватори на бъдещето”.

20160705_122932

 

От името на Съвета на жените в бизнеса в България г-жа Дамянова бе удостоена с почетна значка за заслугите си в областта на образованието по предприемачество и лидерство. През май т. г. тя бе един от лекторите на Глобалния форум на жените-лидери, който се проведе в София.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Представители на Съвета на жените в бизнеса в България се срещнаха с партньорски организации в Милано
Представители на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) от 23 до 25 юни бяха на посещение във бизнес столицата на Италия – Милано за участие в серия от срещи с партньорски организации, които...
Прочетете повече
Над 30 дами предприемачи се дипломираха в юбилейното десето издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Емблематичната програма на Съвета на жените в бизнеса в България е подпомогнала кариерното развитие на над 400 жени в бизнеса у нас На официална церемония в София, провела се на 20 юни, над 30 дами...
Прочетете повече