Министър Деница Златева на работен обяд със СЖББ: „Българското председателство на ЕС да стане национална кауза”

  • Съветът на жените в бизнеса в България подготвя нов международен форум с фокус върху образованието
  • Вицепремиерът прие поканата да стане почетен член на организацията

Предстоящото българско председателство на ЕС е отлична възможност за страната ни да се промотира в Европа и по света. Такава обща позиция изразиха вицепремиерът и министър по председателството на ЕС – Деница Златева и членове на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) по време на работен обяд.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с председателството на ЕС, нуждата на бизнеса от квалифицирани кадри, потенциалните сфери на сътрудничество, както и лидерството сред жените. Вицепремиерът отбеляза, че в България има много успешни и доказали се жени мениджъри на високи позиции, като страната ни може да бъде пример в това отношение. „Един лидер трябва да води, не да командва”, допълни тя.

По думите на г-жа Златева предстоящото председателство на ЕС трябва да се превърне в национална кауза за всички партии и цялото общество у нас. Тя разказа за приоритетите на председателството, подготвени от правителството, сред които растеж и конкурентоспособност, сигурност и миграция, опазването на климата, финансовата рамка на ЕС след 2020 г., както и утвърждаването на ЕС като глобален играч на световната сцена. По думите й развитието на образованието и обвързването му с нуждите на бизнеса също ще е една от темите, по които ще се работи през следващите години.

Председателят на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България – д-р инж. Боряна Манолова, от своя страна разказа за водещите проекти на Съвета, сред които Лидерската академия и Националната стажантска инициатива. Тя сподели удовлетворението си от резултатите от Глобалния форум на жените лидери, който СЖББ организира през май 2016 г. под патронажа на ЮНЕСКО. Форумът събра в София изтъкнати жени лидери от цял свят, които обсъдиха актуални въпроси в сферата на бизнеса, политиката, сигурността, науката, медиите и културата. „През 2018 г. планираме нов международен форум с фокус върху образованието, който се надяваме да повтори успеха на миналогодишния”, отбеляза д-р инж. Манолова. Тя предложи форумът да бъде включен като съпътстващо събитие в календара на предстоящото българско председателство на ЕС.

Г-жа Златева реагира положително на предложението. Като други потенциални сфери на сътрудничество със Съвета тя посочи привличането на повече млади хора в подготовката и реализирането на българското председателство. По думите й може да се помисли как участници в Националната стажантска инициатива на СЖББ може да бъдат включени като доброволци по време на събитията, свързани с председателството на Евросъюза.

Boriana Manolova & Denitsa Zlateva

В края на срещата Деница Златева прие поканата да стане почетен член на Съвета на жените в бизнеса в България.

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със...
Прочетете повече
13 менторски двойки се включиха в третото издание на програмата „Incredible Us – Успешни заедно“
След шест месеца на интензивна работа и обучения 13 менторски двойки завършиха съвместната програма на Съвета на жените в бизнеса в България и HPE Women at Work Bulgaria – “Incredible Us – Успешни заедно”. Третото...
Прочетете повече
Пазарно проучване, ценови тактики и маркетинг бяха темите на лекциите в BASE в края на април
Как се прави пазарно проучване? Как да определим цените на стоките и услугите, които предлагаме? Как да изградим и популяризираме собствен бранд? Отговорите на тези ключови бизнес въпроси, част от програмата на BASE – Благоевград,...
Прочетете повече