Мария Габриел пред стажантите: Стажът е важна стъпка за реализирането на собствените идеи и кариерно развитие

  • Българският еврокомисар беше вторият гост на young.LEADERS.talk
  • Събитията в рамките на Националната стажантска инициатива продължават

gabriel_1-1

Гордея се със стажантите, които съм имала – и преди в Европейския парламент, и сега в кабинета ми в Европейската комисия. Всеки от тях след това израсна по пътя на професионалното си развитие“. Това заяви европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която се срещна със стажанти от компании-членове на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ). Това бе втората от поредицата срещи young.LEADERS.talk в рамките на Националната стажантска инициатива на Съвета. Тяхната цел е да даде възможност на младите хора да се срещнат със своите модели за подражание – от политическите лидери и топ мениджърите на водещи компании до млади специалисти и предприемачи, и да почерпят опит от техните лични истории. Срещата с г-жа Габриел се проведе в арт пространството Къщата на София.

Повече от час и половина българският еврокомисар разговаря с младите хора и отговаря на въпросите им за пътя й в европейската политика, за инициативите и работата й в Европейската комисия. „Трудът и упоритостта са водещи, когато се стремиш да постигнеш целите си. В трудностите се каляваме и показваме характер и потенциал“, насърчи младите хора българският еврокомисар. Тя им разказа за предизвикателствата пред себе си като студент в престижния институт по политически науки Sciences Po във Франция, а след това и като първия преподавател-чужденец в института. Фактът, че чужденците са имали ограничени възможности за стаж като студенти, мотивират комисар Мария Габриел да предоставя такъв шанс на възможно най-много млади хора по времето, когато беше член на Европейския парламент. Това бе потвърдено и от бивша стажантка на г-жа Габриел, която сподели, че от първия ден на стажа си е получила конкретни задачи. „Стажът е момент, в който не само осъществяваш пътя от университета към пазара на труда, но можеш да развиеш собствената си идея. Работата в европейските институции,  участието в създаването на европейските политики ти дава възможност да дадеш форма и видимост на идеите си и те да бъдат в полза на гражданите”, вдъхнови стажантите Мария Габриел. Тя призова младите хора, ако имат идея или искат да споделят нещо с нея, да не се колебаят да й пишат.

Комисарят по цифровата икономика и общество сподели със стажантите и редица от темите, по които работи, и свързаните с тях предизвикателства. Председателят на УС на Съвета на жените в бизнеса в България  д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, коментира, че присъстващите на събитието стажанти са от различни компании, но всяка дейност е свързана с цифровизацията. Това е голяма тема за българския бизнес, коментира г-жа Манолова и припомни, че СЖББ е организирал конференция именно по тази тема. gabriel2Тя запита какви още цифрови умения са ни нужни, за да се адаптираме и какво ни очаква в бъдещето. „Говорим за четвърта индустриална революция, но всъщност наблюдаваме еволюция. Моята позиция е ясна – роботите и машините няма да заменят хората. В центъра на работата ми е подход, според който човекът остава управляващ машините, но за това са нужни цифрови умения. 163 милиона европейци са без основни цифрови умения и затова темата е мой приоритет“, каза в отговор Мария Габриел. Тя запозна стажантите с пилотния проект „Цифрова възможност“, който осигурява трансгранични стажове, заплащани от ЕК. За него могат да кандидатстват не само IT специалисти, но и младежи, изучаващи други специалности. Българският еврокомисар насърчи младите хора да се включат активно и в дейностите в рамките на Европейската седмица на програмирането през октомври, като нейната цел е до 2020 година тя да обхване 50% от училищата в ЕС. Отчитайки факта, че в изданието през 2017-та година 46% от участниците в специализираната седмица бяха момичета, комисарят заяви, че СЖББ е вдъхновение за младите момичета и жени да следват мечтите си и да бъдат успешни предприемачи. Комисар Габриел разказа детайлно и за нейната Стратегия за жените в цифровите технологии, базирана на три оси –  борба със стереотипите, шанс за момичетата за образование в СТЕМ специалности и развитието на предприемачеството сред жените. Киберсигурността, борбата с разпространението на дезинформация онлайн, суперкомпютрите и Западните Балкани бяха сред другите теми, които привлякоха интереса на стажантите.

Събитията в рамките на Националната стажантска инициатива продължават през тази и следващата седмица.


ostavame_v_BulgariaЗа четвърта поредна година Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) провежда Националната стажантска инициатива „Оставаме в България”. Тя е насочена към най-младите бъдещи професионалисти и отново ще им даде шанс да докажат своите качества и умения, да навлязат в света на бизнеса и да получат възможности за развитие, подходяща среда и стимул за реализация в България.
Патрон на „Оставаме в България” е българският евродепутат г-жа Ева Майдел.


През 2018 г. Съветът на жените в бизнеса в България постави началото на поредицата Young.LEADERS.talk в рамките на Националната стажантска инициатива. Тяхната цел е стажантите от компаниите-членове на СЖББ да се срещат със своите модели за подражание – мениджъри, политици и млади специалисти, започнали кариерата си именно като стажанти, както и да посетят едни от най-големите корпорации в България. Така младите хора имат възможност да се запознаят със света на бизнеса, както и да видят как са организирани и как функционират компаниите.

 

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със...
Прочетете повече
13 менторски двойки се включиха в третото издание на програмата „Incredible Us – Успешни заедно“
След шест месеца на интензивна работа и обучения 13 менторски двойки завършиха съвместната програма на Съвета на жените в бизнеса в България и HPE Women at Work Bulgaria – “Incredible Us – Успешни заедно”. Третото...
Прочетете повече
Пазарно проучване, ценови тактики и маркетинг бяха темите на лекциите в BASE в края на април
Как се прави пазарно проучване? Как да определим цените на стоките и услугите, които предлагаме? Как да изградим и популяризираме собствен бранд? Отговорите на тези ключови бизнес въпроси, част от програмата на BASE – Благоевград,...
Прочетете повече