Лиляна Павлова бе специален гост на форума „Жените-таланти в политиката“ на Съвета на жените в бизнеса в България

  • Няма политик, на който се опитвам да подражавам, знам, че всеки трябва да извърви своя път, каза министър Павлова
  • Нужно е законодателство, което да насърчава професионалното развитие на жените, заяви д-р инж. Боряна Манолова

IMG_0236Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова бе специалният гост на форума „Жените-таланти в политиката“, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и Министерството за българското председателство на ЕС. Това бе първото от поредицата подобни събития, които СЖББ възнамерява да организира.

В продължилата повече от час среща, водещ на която бе известният PR специалист Максим Бехар, министър Лиляна Павлова коментира отминалато председателство,  постиженията „на“ и „за“ жените през този период и отговори на множество въпроси, свързани с личния й опит на жена-политик.

Форумът, който се проведе в НДК, бе открит от д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България. „Съветът на жените в бизнеса в България смята, че професионалните постижения и успехи на дамите трябва да бъдат отбелязвани, уважавани и насърчавани. Ето защо тук днес е министър Лиляна Павлова, която в продължение на шест месеца беше основният двигател зад успешното Българско председателство на Съвета на ЕС“, заяви Боряна Манолова. Тя обясни защо акцент в разговора е темата „Българското председателство на ЕС – постиженията „на“ и „за“ жените“. „Спряхме се на тази тема, защото смятаме, че тя е важна не само в национален, но и в европейски план. България стои относително добре на европейската карта, когато става дума за равнопоставеност на половете на работното място, макар и все още да има какво да се желае. Не така стоят нещата в други страни-членки на ЕС и затова смятаме, че дискусията и усилията в тази насока трябва да продължат и темата трябва да стои високо в политическия дневен ред на Европа“, каза г-жа Манолова.  Тя допълни, че макар и жените да са половината от населението на планетата и на България, те не са представени 50% в различните сфери на обществения живот и има още какво да се направи. „Затова и нашето желание е да има законодателство, което да насърчава жените в тяхното професионално развитие. Ние много работим в посока общественото приемане на жената в нейните различни роли“, каза още Боряна Манолова.

IMG_0250Министър Лиляна Павлова от своя страна заяви, че България участва активно в подготовка на европейското законодателство в сферата на равнопоставеността между половете, защото може да даде добри примери. Тя посочи, че България е с най-добри показатели за участие на жените и в политиката, и в бизнеса. Страната ни е на 18 място от 144 държави по брой на жени на ръководни позиции. Постигнат е и значителен напредък в уеднаквяване на позициите на страните-членки, свързани с майчинството, споделяне на задълженията между жените и мъжете и т.н.  Все още обаче съществуват стереотипи, които трябва да преодолеем, подчерта Лиляна Павлова. Защото едно е жената да има възможност за професионална реализация, съвсем друго са какви са възприятията на мъжа за нейната роля и задължения.

IMG_20181029_185733Министър Павлова допълни, че успехът на председателството в голяма степен се дължи на „добрата симбиоза между различните екипи и това, че бяхме обединени от кауза“. Работя в екип предимно от жени, така че успехът е и на женското начало, допълни тя.  Г-жа Павлова коментира и собственият си успешен опит на жена в политиката. „Нямам политик, на който да подражавам, знам, че всеки трябва да извърви своя път. Подражанието слага ограничения и не можеш да се разгърнеш пълноценно… Като жена аз съм по-емоционална, експресивна, по-реактивна. Политиката учи, че човек трябва да си мери приказките, да е по-въздържан и балансиран. Трябва да си искрен, но премерен. Трябва да си достъпен, но да не си съвсем открит. И преди всичко – да си уважителен… Научих се, че човек никога не трябва да казва никога, че в политиката трябва да правиш много неща „в името на…“. Затова и по време на председателството работих с всяка институция и с всяка политическа партия“, каза министър Павлова.

В края на форума, на който присъстваха жените-посланици на Австрия, Алжир, Виетнам, Мароко, Черна гора, Боряна Манолова връчи на Лиляна Павлова статуетка „Победа“.

Споделяне

Коментари

Последни новини

43 дами предприемачи бяха отличени в деветото издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Сертификатите за завършване бяха връчени на участничките лично от кмета на столицата Йорданка Фандъкова 08 юни 2023 г., София На официална церемония в град София 43 дами се дипломираха в деветото издание на Лидерска академия...
Прочетете повече
Програмите на СЖББ в подкрепа на жените лидери бяха основна тема за дискусия на работен обяд с посланичката на Финландия в България
Насърчаване на дамското лидерство и подкрепа на кариерното развитие на млади и талантливи българи, така че да изберат да останат и да се развиват в страната, са приоритети в обучителните програми на Съвета на жените...
Прочетете повече
Темата за цените и ценообразуването бе акцентът на поредния модул на Бизнес академията за предприемачи в Благоевград 
Коя е добрата цена и как да я определяме? На тези два фундаментални въпроса получиха отговор бъдещите предприемачи от Благоевград по време на поредния модул от BASE академията.  Темата бе изключително полезна и провокира голям...
Прочетете повече