Лиляна Павлова бе специален гост на форума „Жените-таланти в политиката“ на Съвета на жените в бизнеса в България

  • Няма политик, на който се опитвам да подражавам, знам, че всеки трябва да извърви своя път, каза министър Павлова
  • Нужно е законодателство, което да насърчава професионалното развитие на жените, заяви д-р инж. Боряна Манолова

IMG_0236Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова бе специалният гост на форума „Жените-таланти в политиката“, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и Министерството за българското председателство на ЕС. Това бе първото от поредицата подобни събития, които СЖББ възнамерява да организира.

В продължилата повече от час среща, водещ на която бе известният PR специалист Максим Бехар, министър Лиляна Павлова коментира отминалато председателство,  постиженията „на“ и „за“ жените през този период и отговори на множество въпроси, свързани с личния й опит на жена-политик.

Форумът, който се проведе в НДК, бе открит от д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България. „Съветът на жените в бизнеса в България смята, че професионалните постижения и успехи на дамите трябва да бъдат отбелязвани, уважавани и насърчавани. Ето защо тук днес е министър Лиляна Павлова, която в продължение на шест месеца беше основният двигател зад успешното Българско председателство на Съвета на ЕС“, заяви Боряна Манолова. Тя обясни защо акцент в разговора е темата „Българското председателство на ЕС – постиженията „на“ и „за“ жените“. „Спряхме се на тази тема, защото смятаме, че тя е важна не само в национален, но и в европейски план. България стои относително добре на европейската карта, когато става дума за равнопоставеност на половете на работното място, макар и все още да има какво да се желае. Не така стоят нещата в други страни-членки на ЕС и затова смятаме, че дискусията и усилията в тази насока трябва да продължат и темата трябва да стои високо в политическия дневен ред на Европа“, каза г-жа Манолова.  Тя допълни, че макар и жените да са половината от населението на планетата и на България, те не са представени 50% в различните сфери на обществения живот и има още какво да се направи. „Затова и нашето желание е да има законодателство, което да насърчава жените в тяхното професионално развитие. Ние много работим в посока общественото приемане на жената в нейните различни роли“, каза още Боряна Манолова.

IMG_0250Министър Лиляна Павлова от своя страна заяви, че България участва активно в подготовка на европейското законодателство в сферата на равнопоставеността между половете, защото може да даде добри примери. Тя посочи, че България е с най-добри показатели за участие на жените и в политиката, и в бизнеса. Страната ни е на 18 място от 144 държави по брой на жени на ръководни позиции. Постигнат е и значителен напредък в уеднаквяване на позициите на страните-членки, свързани с майчинството, споделяне на задълженията между жените и мъжете и т.н.  Все още обаче съществуват стереотипи, които трябва да преодолеем, подчерта Лиляна Павлова. Защото едно е жената да има възможност за професионална реализация, съвсем друго са какви са възприятията на мъжа за нейната роля и задължения.

IMG_20181029_185733Министър Павлова допълни, че успехът на председателството в голяма степен се дължи на „добрата симбиоза между различните екипи и това, че бяхме обединени от кауза“. Работя в екип предимно от жени, така че успехът е и на женското начало, допълни тя.  Г-жа Павлова коментира и собственият си успешен опит на жена в политиката. „Нямам политик, на който да подражавам, знам, че всеки трябва да извърви своя път. Подражанието слага ограничения и не можеш да се разгърнеш пълноценно… Като жена аз съм по-емоционална, експресивна, по-реактивна. Политиката учи, че човек трябва да си мери приказките, да е по-въздържан и балансиран. Трябва да си искрен, но премерен. Трябва да си достъпен, но да не си съвсем открит. И преди всичко – да си уважителен… Научих се, че човек никога не трябва да казва никога, че в политиката трябва да правиш много неща „в името на…“. Затова и по време на председателството работих с всяка институция и с всяка политическа партия“, каза министър Павлова.

В края на форума, на който присъстваха жените-посланици на Австрия, Алжир, Виетнам, Мароко, Черна гора, Боряна Манолова връчи на Лиляна Павлова статуетка „Победа“.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Второто издание на “СЖББ Калейдоскоп” предстои на 25 април
Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М....
Прочетете повече
Боряна Манолова от УС на СЖББ ще участва в международната конференция Equal Pay Day
Д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, ще бъде лектор в 15-ата международна конференция Equal Pay...
Прочетете повече
„Даване и получаване на обратна връзка“ е темата на предпоследният модул на Лидерска академия
На 21 и 22 март в Международния център на УниКредит Булбанк се проведе петият модул от юбилейното десето издание на Лидерска академия. Темата – „Даване и получаване на обратна връзка“, водена от Ирена Жотева, управляващ директор...
Прочетете повече